En familieudflugt i helvede - del 3
Foto: Jonas Krügermejer Nygaard
26.12.2016 @ 14:00

Kunne du tænke dig en fantastisk familieudflugt, hvis den gik til helvede? Journalist på Feltet.dk Jonas Krügermejer Nygaard har sammen med sin familie sat sig for at besejre Alpe d'Huez - med betydelige udfordringer til følge. Du kan læse tredje og sidste del af hans reportage, der til lejligheden er blevet omdannet til en juleføljeton, herunder.

Fik du ikke læst de to første dele af reportagen? Så skynd dig at få læst del 1 og del 2.

 

De efterfølgende minutter er hektiske. Mange informationer bliver udvekslet på kort tid. Hvem har sidst hørt fra de to krigere, vi forlod i hver deres - mildest talt - uoverkommelig tilstand i bunden af bjerget.

 

Tanja ved ikke andet, end at min morfar har fået et lift fra bunden af stigningen og op til tre-kilometer-mærket. Min onkel fortæller, at han mener at vide, at Rasmus har givet op, men ingen ved noget med sikkerhed. Derfor beslutter vi os - mod Jacobs vilje - at smække bagdelen i sadlen og trille ned af bjerget for at få syn for sagn.

 

I den forbindelse kan jeg fortælle, hvad det fleste nok godt ved: Nedkørslen fra Alpe d'Huez skal tages dødsens alvorligt. Det kommer som regel helt af sig selv, da det går rasende stærkt, men man kan godt fristet til at bilde sig selv ind, at man kan klare det hele, når man har besteget et bjerg. Der kan man hurtigt blive klogere.

 

Nå. Tilbage til mission 'Led efter overlevne'.
 

R-E-S-P-E-K-T!

Vi triller et par kilometer nedad, før jeg for alvor begynder at blive nervøs. Der er masser af motionister, der okser for at komme op, men desværre ikke skyggen af de to, vi søger. Vi sænker farten og begynder så småt at kigge uroligt på hinanden. Kan der være sket noget? Den før så euforiske stemning er ved at være trykket.

 

Men så møder det utrolige syn os.

 

Pludselig står en velkendt skikkelse i siden af vejen og sunder sig lidt længere nede. En tynd en i bar mave. Kroppen dækkes kun af seler fra et par cykelbukser, og ansigtet er forpint. Det er min kære tvillingebror, der står og puster.

 

'Han skal da ikke give op nu!' når jeg at tænke, da jeg iler ned til ham. Men det er skam heller ikke tilfældet.

 

Tværtimod. Han og min morfar har udviklet deres eget lille system, hvor den ene cykler, imens den anden hviler sig, fortæller han. Så skiftes de hele tiden til at overhale hinanden og snegler sig på den måde op ad bjerget.

 

Og ganske rigtigt. Lidt længere nede kommer en stor krop til syne. Den tilhører min morfar. Han hjuler sig fremad med ben, der går som trommestikker i det lette gear. Det ser ikke just sikkert ud, men det går fremad, og den 75-årige mand, som slingrer fra side til side, er ved at fuldføre sin store drøm: at bestige Alpe d'Huez. Wauw...

 

Han triller forbi os - den måbende gruppe - uden tid til at hilse og med øjne, der siger: ’Har ikke tid til sniksnak, jeg har et bjerg at bestige’. Ganske som planlagt passerer han forbi Rasmus og os andre og videre fremad. Der går lidt før vi - min onkel, lillebror og jeg - fanger, hvad der hænder for øjnene af os. Men så får vi travlt.

 

Jacob tager spurten efter den ældre mand og begiver sig ud i dagens sidste kraftanstrengelse for at løbe ham op i fart. Samme tur giver jeg til min tvilling, der i samme øjeblik sætter i gang igen - kun med et mål for øje: at komme til toppen. R-E-S-P-E-K-T!

 

Efterrationalisering
Jeg vil ikke lyve. Jeg så ikke de to krigere komme til toppen, for jeg skulle ikke nyde noget af at køre de sidste kilometer op en gang til. Men de kom op. Min seje onkel kørte de sidste kilometer med op og kan bevidne, hvad vi troede var umuligt.

 

Det fortjener hyldest ud over alle grænser. Det gør jeg også. Og min bror og min onkel for den sags skyld. Det gør alle, der formår at trække sig sejrrigt ud af mødet med et af jordens mest mytiske bjerge. For uanset hvilket niveau man befinder sig på, og hvor god form man er i, så er det en speciel udfordring.

 

Heldigvis er vi ikke for fine til at hylde os selv og hinanden i vores familie, og jeg kan da også - uden at afsløre for meget - fortælle, at præstationen blev fejret med burgere, sodavand og senere et par øl ude i byen. Og selvom historierne blev længere, bedre og mere pyntede, jo senere ud på aftenen vi kom, så er én både kort og sand: alle fem mand var, og er stadig den dag i dag, lykkelige for, at vi tog en familietur i helvede!

 

Det kan anbefales for alle, og det synes jeg, at vores lille gruppe - med vores dertilhørende historier - vidner om. Om du er 22 år, i dårlig form og ikke har rørt en cykel i mange år, eller du er 75 år og har fundet den gamle havelåge frem fra skuret, så kan det, hvis du besidder en viljestyrke ud over det sædvanlige, lade sig gøre at skabe dit livs oplevelse for dig selv.

 

Det er bestemt ikke et must, at alle mand er i lige god form - det giver faktisk kun bedre historier, hvis man ikke er. Det er familien Nygaard et eksempel på.

 

Og så vil jeg lige slutte af med at referere en besked, som min morfar sendte mig for et par uger siden. Her skrev han, at det havde været kæmpe stort at bestige et bjerg, men at det største ved oplevelsen var, at han havde fået den med sin familie. Det er ikke det værste udgangspunkt.

 

Vil du læse mere om 75-årige Freddis helbredsmæssige udfordringer op til Alpe d'Huez-turen, skal du klikke her.

Test: Trek Madone Gen. 8 SLR 9 AXS – Den ultimative aerocykel?
En af sæsonens mest omtalte cykler er næsten et perfekt blend mellem fart og vægt, hvilket giver rytteren optimale betingelser for at præstere. Uanset om man er en af de hurtigste ryttere i verden eller en almindelig motionist.
Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet