Test: Cannondale Topstone Gravel Carbon Lefty AXS

Test udført af: Ole Christiansen.

Cannondale blev grundlagt i 1971 i byen Wilton, Connecticut i USA – navnet kommer fra den nærliggende togstation. Cannondale blev grundlagt af de to venner Joe Montgomery og Murdock MacGregor.

Der blev i opstartsfasen eksperimenteret med en lang række produkter, som intet havde med cykler eller cykeludstyr at gøre. Tilfældigt, efter en camping-cykeltur, udviklede Joe en serie af letvægtscykeltasker.

På en efterfølgende cykelmesse i New York blev Cannondale overvældet af ordrer og Cannondale blev hurtigt verdens førende brand og største leverandør af letvægtscykeltasker.

Det blev startskuddet til at fokusere forretningen omkring cykler og cykeloplevelser. Intentionen var simpelthen at revolutionere og gentænke cykling. Der blev forsket og udviklet i mange forskellige områder, eksempelvis i brugen af forskellige materialer.

Cannondale var nogle af de første, der eksperimenterede med og byggede cykler med aluminium-og carbonstel, ligesom den berømte Lefty forgaffel blev introduceret. Cannondale sponsorerer blandt andet EF Education både kvinde- og herreholdene på World Tour-niveau, samt en række topteams i både Gravel og MTB-disciplinerne.

Fakta
Producent: Cannondale, USA
Produkt: Gravel Topstone Carbon Lefty AXS
Farve: Sort
Vægt: 9.8 kg (størrelse 56, testcyklen)
Størrelser: 47, 51, 54, 56, 58, 61
Vejledende udsalgspris: 54.999 kr

Udstyr
Forgaffel: Lefty Oliver Carbon, 40 mm vandring
Gruppe: SRAM Rival AXS, 12 speed
Hjulsæt: Reserve 40 / 44 GR Carbon
Dæk: WTB Raddler 44mm TCS Light, tubeless

Indledning

Som altid, når jeg skal teste nye cykler, er det altid spændende at pakke cyklen ud og danne sig det første indtryk. Topstone Gravel Carbon Lefty giver et rigtigt godt første indtryk med en flot ramme, der er præget af de asymmetriske rør – og selvfølgelig Lefty forgaflen.

Design, ramme, komponenter og geometri

Designet er efter min mening elegant, med asymmetriske og buede rør med mange forskellige tværsnit. For mig vidner det om Cannondales kreative tilgang til produktudvikling, også til design. Det asymmetriske design understreges også af cyklens Lefty Oliver forgaffel, der giver lidt ”ubalance”, men også et unikt visuelt indtryk.

Geometrien viser en kompakt og stiv ramme, der giver forholdsvis kort reach, hvilket betyder en relativ opret og komfortabel cykelposition. Kronrørets vinkel er 70.7 grader, som er indenfor det typiske interval for gravelbikes. Kronrørets vinkel sikrer en direkte og hurtig styring, både gennem sving med høj hastighed og når der bremses.

Komponenterne på testcyklen er alle fra den øvre hylde og fungerer hver især som forventet. Cyklen er let at samle og indstille og afsted på den første korte introduktionstur. Som så mange andre prioriterer jeg mere og mere gravelbikes, og har de seneste sæsoner få en god indsigt i de vigtigste testelementer.

Cyklens Lefty Oliver forgaffel er virkelig en god og effektiv forgaffel med en maksimal vandring på 40 mm, hvilket efter min mening er tilstrækkeligt til gravelbike. Affjedringen kan selvfølgelig indstilles, så den er tilpasset vægt og terræn. På toppen af forgaflen og i bekvem placering kan affjedringen let aktiveres eller låses med en tommeltot. Jeg synes, det virker rigtigt godt, og man undgår kabeltræk fra styret til affjedringen for aktivering. Vejledning til indstilling af Lefty Oliver forgaffel findes, og er udførligt beskrevet på Cannondales hjemmeside.

SRAM Rival AXS er ikke topgeargruppen fra SRAM, men stadig fuldt elektrisk og med en 12 klinge kassette bag og enkeltklinge foran. Jeg oplevede nogle gange gearskiftet ikke fungerede hurtigt nok, når der skulle accelereres og skiftes til højere gear. Konsekvensen er mistet momentum, men jeg oplevede ikke samme problem i forbindelse med nedgearing. Det har ikke præget mit indtryk af hverken cykel eller gear. Det er efter min mening mere et udtryk for, at prisforskellen på de enkelte geargrupper er velbegrundet.

Dækkene havde et godt greb, selvfølgelig meget afhængigt af både dæktryk og underlag. Jeg oplevede i situationer på hårdt underlag og i skarpe kurver, at dækkene gav lidt efter for den horisontale påvirkning, hvilket var ubehageligt. På bløde underlag og med dæktryk i den lave ende oplevede jeg rigtig god bæreevne og greb.

Features

Flere og flere gravelbikes arbejder med at udvikle metoder til at minimere rystelserne fra baghjulet og samtidig sikre optimalt greb, altså en form for ”mini” affjedring.

Cannondale løser opgaven med Kingpin, som er en gennemgående aksel, der går gennem bøsninger, som tillader rotation. Kingpin går gennem saddelrøret og bøsningerne på enden af bagstræberne. Kingpin tillader begrænset bevægelse, men det er bestemt nok til at fornemme godt greb, også på forholdsvist ujævnt underlag, og samtidig absorberes rystelserne op i sadlen, som bidrager til øget komfort.

Lefty Oliver og Kingpin affjedringerne, betyder at Cannondale Topstone Gravel Lefty er en af de få full-suspension gravelbikes.

Cannondales fartsensor, der kan forbindes via Cannondales app, er monteret som standard. Dermed kan en lang række data indsamles rimeligt nøjagtigt. Under testen havde jeg ikke forbundet fartsensoren, da jeg samlede data op via min Garmin.

Cannondale Gravel Topstone er ligeledes udstyret med undersænkede gevindbøsninger til montage af cykeltasker. I skrårøret er der indbygget et lille rum til opbevaring, hvor låget kan tages af uden værktøj og med en flaske i flaskeholderen.

Cykeltesten

Jeg bor i et område med blandt andet mange kilometer grusvej, single-tracks og skovstier, så jeg planlagde forskellige ruter for at teste og udfordre forskellige egenskaber. Da jeg samtidig har fået øget interesse i at nørde med dæktryk, cyklede jeg også de samme ture med forskelligt dæktryk. Jeg er blevet introduceret til et online hjælpeværktøj til beregning af vejledende dæktryk for henholdsvis forhjul og baghjul – det skriver jeg en artikel om inden længe.

Allerede på første tur på et par timer, følte jeg mig rigtigt godt tilpas på cyklen, den forholdsvis oprette cykelposition, giver en god komfort. Kombineret med Lefty Oliver forgaffel og Kingspin affjedring af baghjul, undgik jeg at føle træthed i ryg og arme – kun benene kunne jeg mærke, for jeg kunne slet ikke lade være med at give den gas.

Testen er foregået i en rigtig tør periode, hvilket gør grusvejene meget løse og det kræver både flere kræfter og jeg kan ikke lade være med at prøve at navigere mod de relativt faste spor på vejene. Jeg bemærkede virkelig effekten af Lefty Oliver og Kingspin, som var med til at sikre et godt greb og god styreevne, selv på meget løse underlag. På ujævne single-tracks med rødder, gav Lefty og Kingspin udover bedre greb også en god komfort.

På mine 3 – 4 timers ture, med indlagte små pauser, havde jeg mulighed for at prøve mange forskellige underlag, stigninger og hastigheder. Jeg gentog en lang tur med lavt dæktryk, og helt som forventet så gav det bedre bæreevne på bløde sektioner og mindre hastighed på sektioner med hårdt underlag.

Det bekræftede mine tidligere oplevelser, at man skal være opmærksom på den dominerende underlagstype, når dæktrykket skal vælges. Min erfaring er ligeledes, at et relativt lavt dæktryk ikke kræver uforholdsmæssigt flere watt, på de hårde underlag for at holde farten.

Konklusion

Allerede fra jeg pakkede Cannondale Topstone Gravel Lefty testcyklen ud, havde jeg en god fornemmelse af cyklen, gennem det markante design og de unikke features.

Efterfølgende gennem mine mange cykelture, oplevede jeg hurtigt en forbedring af håndteringen, så derfor levede Topstone Gravel Carbon Lefty op til forventningerne. Cyklen er efter min vurdering klart bedst til de udfordrende og lange ture, fordi kørerkomfort er det, der for mig kendetegner cyklen bedst. Er man til decideret Gravel Race, har Cannondale netop lanceret SuperX, som du kan læse mere om.

Så er man til klassisk gravel, så er det Topstone, er man til race på ujævnt underlag, så er det SuperX.

Lefty Oliver forgaffel og Kingpin affjedring er de vigtigste features, der kendetegner og præger indtrykket af cyklen. Cannondale Topstone Gravel Carbon Lefty er med i det øvre segment, men ikke helt oppe på det øverste niveau. Prisen reflekterer dettte og cyklen leverer derfor value for money i segmentet, hvor man får en rigtigt god cykel til prisen.

Motionsfeltet.dk’s karakter 9/10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *