Så er det igen blevet tid til verdens største cykelløb, som i år starter i Bruxelles lørdag den 6. juli og slutter i Paris søndag den 28. juli. Den 106. udgave vil byde rytterne på 7 flade stadier, 5 bakkede stadier, 7 bjergstadier og 5 bjergtopsafslutninger. Derudover vil der være 1 holdtidskørsel på anden dag samt 1 individuel tidskørsel den 19. juli - dagen, der også markerer 100-års jubilæum for den gule førertrøje. Ud af de 21 dage kommer der til at være to hviledage, henholdsvis den 16. og 22. juli. Følg med i al den information, vi allerede ved, så du kan satse på den rette rytter.
Hvem vinder i år?
Med den firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome skadet og dermed ude af konkurrencen, er der blevet plads til andre favoritter. Ifølge bookmakers, er der store chancer for, at Froomes 33-årige holdkammerat Geraint Thomas gentager sidste sæsons succes. Endnu en klar favorit hos 888sport, din online bookmaker, er hollænderen Tom Dumoulin, som kom nummer 2 i Tour de France 2018 og nummer 1 i Giro d’Italia 2017. Grundet knæskaden Dumoulin fik under sidste måneds Giro d’Italia, er det dog stadig ikke sikkert, om han kommer til at cykle om den gule førertrøje i år. Hvis han også misser cykelløbet i år, får danske Jakob Fuglsang en større chance for at vinde. Der er dog langt til toppen fra den 12. placering, som han fik sidste år. Der er større sandsynlighed for, at den colombianske cyklist Egan Bernal løber med sejren. Grundet et brækket kraveben, fik han desværre ikke muligheden for at kæmpe om titlen til Giro d’Italia i år. I modsætning til holdkammeraten Froome, ser det ud til, at Team Ineos’ Bernal når at hele til Tour de France 2019.
De lange ruter
Årets længste, men flade, rute vil rytterne besejre den 12.juli, hvor de skal cykle 230km fra Belfort til Chalon-sur-Saône. Byen ved bifloden Saône har fire gange før været sidste stop: første gang da Brian Robinson vandt i 1959 og sidste gang da Thierry Marie vandt i 1988.
Endnu en lang, men bakket, rute vil i år starte på tredje stadie i Binche - byen, som også er kendt for det belgiske endagsløb Memorial Frank Vandenbroucke. 215km senere slutter dagen i Épernay, hvorfra løbet fortsætter i Frankrig. Champagne-hovedstaden har kun én gang før været vært for en stadiefinale: helt tilbage i 1963.
Årets første, bjergrige rute i høje højder vil starte kl. 11.55 den 18. juli og strække sig 209.5 km fra Toulouse til Bagnères-de-Bigorre. Byen ved foden af Pyrenæerne var sidst vært for en stadiefinale i 2013, hvor danmarksmester Jakob Fuglsang blev overhalet af Daniel Martin.
Bjergene
Sjettedagen repræsenterer årets første afslutning på en bjergtop, nemlig La Planche des Belles Filles. Siden 2012 er det fjerde gang rytterne skal bestige dette højdepunkt i Vogeserne. I år kommer det dog til at se en smule anderledes ud end de forrige gange: stigningen ændres fra 5.9km til 7km mens hældningen stiger fra 8.5% til 8.7%.
Tourmalet er bjerget, som er blevet besteget flest gange i Tour de France-historien: nemlig hele 82 gange. Det er dog kun tredje gang et stadie vil ende på toppen: første gang var da Jean-Pierre Danguillaume vandt i 1974 og anden gang var da Andy Schleck vandt i 2010. Denne gang cykler rytterne forbi den 20. juli.
Årets andet besøg til Pyrenæerne byder for første gang nogensinde på en stadieafslutning på Prat d’Albis. For at komme derop, skal rytterne kæmpe sig op ad rutens sidste bestigning på næsten 11.8km med hældninger på op til 11%. Man kan følge med søndag den 21. juli.
Dag nummer 19 ender i Tignes, som første og sidste gang blev besøgt i 2007: året, hvor danske Michael Rasmussen vandt etapen. Det var også året, hvor han stod til at vinde hele cykelløbet - desværre nåede han at blive suspenderet for at have løjet om sit ophold i Mexico. Forhåbentlig bliver Tignes husket for noget mere positivt efter dette års etape. Det får vi svar på den 26. juli.
Dagen før den afgørende finale, slutter rytterne på toppen af Val Thorens efter sæsonens sidste, men måske mest krævende, bestigning som strækker sig over 33.4km. Med sine 2300m, har Europas højeste skisportssted kun én gang før været vært for en Tour de France-etapefinale - tilbage i 1994, hvor colombianeren Nelson Rodríguez vandt.
Er cykling populært i Danmark?
Danmark er kendt for at være en cykelnation. Med ca. 530 km per cyklist om året, ligger vi nummer 2 over lande, som cykler mest - kun overgået af Holland. Derfor bliver det en fest, når Tour de France kommer til Danmark i 2021 for at køre turneringens første tre etaper på Sjælland, Fyn og i Jylland. Prikken over i’et ville være, hvis Jørgen Leth kom tilbage som kommentator og en dansk rytter vendte tilbage til toppen. Det er ved at være nogle årtier siden Bjarne Riis fik førertrøjen på.
Med eller uden Leth, så glæder vi os til at heppe med i år, når de unge ryttere flyver igennem Belgien og Frankrig.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger