28.11.2014 @ 14:00

Da intet hjemmeværksted er komplet uden en god og ordentlig gulvpumpe, tester vi i denne uge gulvpumper.

Vi tester pumperne med det udgangspunkt, at der blandt markedets mange pumper findes en del billige plastic-produkter, hvor kvalitet, præcision og særligt holdbarheden mildest talt er svingende (denne tester har i sine år været igennem en større mængde ”billig pumper”) - vi har derfor valgt at teste pumper, som på papiret burde løfte barren niveauet over disse.

 

I denne uge tester vi:

  • - Lezyne Classic Floor Drive

  • - Topeak Joe Blow Ace

  • - SKS Airmenius track pump

 

Ens for pumperne er, at de er i en god kvalitet, og der kan købes reservedele til dem (nogle af pumperne kan faktisk komplet genopbygges), så vi taler pumper, man potentielt kunne have resten af livet. Pumperne ligger i et vejledende prisleje på mellem 600-1000 kr. og kan alle kan anvendes til Presta, Dunlop og Schrader ventiler. Der er dog store forskelle i pumpedesign, lækkerhed, lethed i anvendelse og pumpestyrke - læs med her og bliv inspireret til dit næste pumpekøb.

 

Sådan testede vi: Det vigtigste for en pumpe er, overraskende nok, at den kan pumpe luft i en slange/dæk og vise hvilket lufttryk, der er pumpet op til - men den styrke der skal presses med, og hvor fast pumpen står, har også en stor betydning. Vi har testet pumperne både indendørs og udendørs, vi har pumpet cykler stående på jorden og monteret i en arbejdsstand, og vi har testet pumperne på en lang række ventiler (Dunlop, Schrader, Presta).

 

I vores pumpetag til en given bar test, har vi udført testen 5 gange og taget gennemsnittet af pumpetag. 3 bars testen er udført på et MTB-dæk (Schwalbe Rocket Ron 26x2,25), 7 bars testen er udført på et landevejsdæk (Schwalbe One 25x700).

Test: Lezyne Classic Floor Pump gulvpumpe

Motionsfeltet.dk's samlede vurdering:

Produktet er stillet til rådighed af:
Peakbike
 

Særlige features ved produktet:
Krop udført i aluminium og håndtag i formet træ
Slangelængde: 125 cm (128 cm med ventilhovedet)
Max tryk: 15 bar / 220 psi
Antal pumpetag 3 bar/7 bar: 48/27
Størrelse (HxDxB): 63.5 x 15 x 20 cm
Vægt: 1,7 kg.
Vejl. pris: 600 kr.

 

Test:
Det første denne tester tænkte, da pumpen blev pakket ud, var: ”hold nu kæ.. hvor er den lækker”. Pumpen er udført i stål, som er afsluttet med en aluminiumsskal i en metallic-lakering (flere farver er tilgængelig) og håndtaget er et stykke flot udskåret træ. Det er klart testens mest æstetisk tilfredsstillende pumpe og klart en konkurrent til verdens flotteste pumpe – så langt så godt.

 

Pumpen har et stort display i bunden, som er stort nok til, at man kan lave forholdsvis præcise aflæsninger, selv hvis der er dårligt lys. Der er dog ikke en lille plastik-pil, som man ser hos nogle andre pumper, hvor man kan bruge den til, at markere det tryk man ønsker. Displayet er dog så stort, at dette ikke er noget større problem.

 

Det medfølgende pumpehoved kan vendes, så det passer til både Schrader og Presta-ventiler, pumpehovedet skal skrues fast på ventilen, hvilket let gøres, da hovedet kan drejes om sig selv. Påskruning på ventilen er dog også en af pumpens styrker, pumpehoved sidder stabilt fast og overtryksventilen sikrer at der ikke tabes tryk når hoved skrues af, eller at man kommer til at ødelægge ventilen.

 

At pumpehoved skal skrues på gør det dog besværligt at anvende pumpen på nogle ventilforlængere. Der følger et hoved med, som både vinkler ventilen og som ikke skal skrues på, her skal man dog holde det fast med den ene hånd.

 

Selvom Lezyne ikke officielt skriver, at pumpen kan anvendes til Dunlop-ventilen (en ventil, som mere eller mindre er udfaset, men ses på citybikeslanger), så er Presta-skruegevindet på denne pumpe faktisk super til denne ventil.

 

Der følger også en nåleventil til fodbolde mv. og en kegleventil til luftmadrasser mv. med – hvilket er fint da det giver pumpen lidt flere anvendelsesområder. Der er desuden opbevaringsmulighed til disse ventiler i foden, og der er der en lille bøjle, som holder slangen på plads – hvilket er rigtig fint.

 

Slangen er rigtig lang (omkring 125 cm), hvilket gør, at man også kan pumpe en cykel imens den er monteret i en reparationsstand, eller står et sted, hvor det er svært at komme tæt på hjulet. Den lange slange er desuden med til at give pumpen et meget flot retro-look.

 

Pumpen er meget fin at anvende, man har et rigtigt godt greb på håndtaget, og fodstøtterne er vinklet fint til, at man kan få en god stabilitet i pumpen. Fodstøtterne er dog en smule små og tynde i det, ikke fordi de ikke gør arbejdet godt nok, men de gør, at der ikke er tale om testens mest stabile pumpe.

 

Eneste reelle kritikpunkt er, at der er en lille smule spil mellem pumpens interne ståldele og ydresiden, hvilket gør, at man kan flytte håndtaget et par millimeter fra side til side – dette har dog ingen betydning for pumpens ydeevne, det er bare irriterende, når resten er så flot udført.

 

Pumpen kan pumpe op til 15 bar, hvilket burde kunne tilfredsstille langt de fleste. En gammel tommelfingerregel er, at pumper er mest præcise i stykket midtvejs mellem deres min. og max., og hvis denne regel også skal gælde her, så er midterstykket mellem de 6-9 bar også det de fleste landevejsmotionister anvender. 

 

MTB eller cross-rytteren vil så bemærke, at man kører med langt lavere tryk på MTB eller cross, vi har fundet at pumpen fra omk. 1 bar (20 psi for at være helt præcis) og op virker fint til disse formål. I vores pumpetest til 3 bar, var pumpen 48 tag om det, hvilket er 21 tag flere end testens bedste – om det har en betydning er så op til den enkelte, men Lezyne laver også en model, der har en højere volumen og som er en dedikeret MTB-pumpe.

 

I vores pumpetest til 7 bar, var pumpen 27 tag om det, hvilket stadig er henholdsvis 4 og 10 tag dårligere end testens andre pumper. Lezyne vinder dog en del af det igen på modstanden i pumpetagene, da denne er forholdsvis lav, så man ikke føler, man får sig en workout, før man kommer ud på cyklen.

 

Alt i alt en udmærket pumpe, med et über lækkert design, som performer fint og som kan anvendes til både landevej og MTB. Et godt pumpevalg til feinschmeckeren, som også vil se lækker ud imens han pumper sin cykel, og det er sågar til en udmærket pris.

 

Det bed vi særligt mærke i:

+ Designet og det klassiske look, den lange slange og ergonomien i håndtaget

- Der er en lille smule spil i pumpen (selvom det kun er kosmetisk)

 

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:

Se mere om Motionsfeltet.dk's test kriterier »

Test: Topeak Joe Blow Ace gulvpumpe

Motionsfeltet.dk's samlede vurdering:

 

Produktet er stillet til rådighed af:
C. Reinhardt A/S
 

Særlige features ved produktet:
Aluminiums krop og ergonomisk håndtag
3 pumpetryks indstillinger
Slangelængde: 110 cm
Max tryk: 18 bar / 260 psi
Antal pumpetag 3 bar/7 bar: 27/17
Størrelse (HxDxB): 74 x 26 x 18.5 cm
Vægt: 2,4 kg.
Vejl. pris: 999 kr.

 

Test:
Pumpens design ligner en mellemting mellem vingen på et jetfly og en cykelpumpe. Når man har den i hånden, kan man godt mærke, at der ligger lidt vægt bag pumpen, og selve luftkamrene er beklædt med aluminium med en lang kanal fræset ned mellem dem.

 

Håndtaget, pumpehoved, displayet og benene er udført i plastik, hvilket ser ud til og føles som at være holdbart nok, men de opretholder ikke den designmæssige lækkerhed fra luftkamrene – det har dog ingen betydning, hvis man er ligeglad med sin pumpes udseende.

 

Pumpen har et lille display i bunden, hvor tallene ligger ret tæt, hvilket man må forvente, når pumpen går op til 18 bar. Desuden har baggrunden et carbon-look, dette og displayets størrelse kan dog gøre det lidt problematisk at se og aflæse displayet, særligt i dårligere lys.

 

Displayet har dog en lille gul plastik-pil, som kan sættes på det ønskede tryk, ellers ville displayet simpelthen være for småt til at være rigtig funktionelt, når der samtidig skal være plads til tallene og stregerne hele vejen op til 18 bar.

 

Det medfølgende pumpehovede tilpasser sig selv til både Schrader og Presta-ventiler, og selve hovedet har en bøjle man klikker ud, og så sidder pumpen fast på ventilen, lige til og hurtigt. Der er heller ingen problemer med at pumpe på ventilforlængere.

 

Der følger desuden en række ventiladapterer med, både en nåleventil og en kegleventil, men også en Dunlop-adapter denne fungerer udmærket, så hvis man har en gammel damecykel eller en citybike, så klarer pumpen også dette. Der er desuden også opbevaringsmulighed for disse på pumpen.

 

Slangen er denne tests korteste, men stadig ok lang (omkring 110 cm), hvilket betyder at den fint kan anvendes til alle dækstørrelser, så længe de står på jorden, og at man med nød kan pumpe en cykel, imens den er monteret i en reparationsstand.

 

Pumpen er god at anvende og stabil, da fodstøtterne er vinklet fint. Der er tale om en pumpe, hvor Topeak har gjort hvad de kunne for at minimere antallet af pumpetag, hvilket de er lykkedes med, men det betyder desværre også, at der er en del modstand i de enkelte pumpetag, så hvis man f.eks. skal pumpe et par MTB’er op, så får man varmen af det.

 

Pumpen har tre niveauer, som man vælger på håndtaget, alt efter om man pumper et MTB-dæk (til 60 psi), et clincher (til 120 psi) eller en lukket ring (200 psi) og kan i det højeste niveau pumpe op til 18 bar, hvilket burde kunne tilfredsstille alle.

 

Det fungerer på den måde, at pumpen har to luftkamre, et stort og et lille. Ved 60 psi anvender den luft fra begge (hvilket ifølge Topeak skulle spare 30 % på antal pumpetag), ved 120 psi anvender den kun det store luftkammer, og ved indstillingen 200 psi anvender den kun det lille luftkammer, for at presse trykket så højt som muligt.

 

I vores pumpetest til 3 bar, var pumpen kun 27 tag om det, hvilket er 18 tag bedre end denne tests nummer to. Det er en meget klar sejr, og hvis hurtig oppumpning af dæk var en disciplin, ville vi nok have at gøre med vinderen her. Der skal dog lægges lidt kræfter i for at få pumpen trykket ned, og det er ikke noget man gør med en hånd.

 

I vores pumpetest til 7 bar, var pumpen 17 tag om det, hvis man starter med indstillingen op til 60 psi og så skifter til 120 psi. 6 tag bedre end denne tests nr. 2, hvilket også viser pumpens alsidighed, den performer højt på alle tryk.

 

En allround pumpe i ordets absolut bedste forstand, en top performer om det er til MTB-, bane- eller Landevejsbrug – denne pumpe kan det hele og kan være med de bedste på performance. Man betaler dog også for kvaliteten og mulighederne, men pumpen er et godt køb, særligt hvis man både kører landevej og MTB.

 

Det bed vi særligt mærke i:
+ Virker på alle ventiler, det indstillelige pumpetryk, solid bygning og mange reservedele, top performance
- Prisen kan afskrække nogle, der findes æstetisk flottere pumper (hvis man skulle have de lyster), der er en noget modstand i pumpen

 

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:

Se mere om Motionsfeltet.dk's test kriterier »

Test: SKS Airmenius gulvpumpe

Motionsfeltet.dk's samlede vurdering:

 

Produktet er stillet til rådighed af:
HF Cykler
 

Særlige features ved produktet:
Aluminiums krop og ergonomisk håndtag udført i kork
Slangelængde: 115 cm
Max tryk: 12 bar / 174 psi
Antal pumpetag 3 bar/7 bar: 45/23
Størrelse (HxDxB): 73,5 x 29 x 30 cm
Vægt: 2,4 kg.
Vejl. pris: 999 kr.

 

Test:
Pumpens design er rigtigt flot, og håndtagene som er udført i lysebrun kork står meget flot frem i forhold til den ellers metallic-sorte aluminiumskrop. SKS har valgt, som en lille designhilsen til tidens trend, at give kroppen et let aero-lignende vingedesign, hvilket ser ret godt ud.

 

Pumpehoved og displayet er udført i sort plastik, og foden er i massivt sort stål, hvilket designmæssigt går meget godt i spænd med resten af pumpen.

 

Pumpen har et 10 cm i diameter stort display i bunden, hvilket er meget let at aflæse, også da tallene har en fin fordeling, da pumpen ”kun” går op til 12 bar. Desuden er den SKS-orange pil meget let at se i dårlig belysning. Pumpen har ikke en lille plastik pil, som man kan sætte på det ønskede pumpetryk, men det er ikke nødvendigt, da pilen som viser lufttrykket og det store display fint klarer arbejdet.

 

Det medfølgende pumpehovede kan tilpasses til både Schrader, Dunlop- og Presta-ventiler. Oppumpning foregår ved, at man monterer pumpen ved at lukke en bøjle ned, så hovedet sidder fast på ventilen, og så er det bare at pumpe.

 

Pumpningen er et lille kapitel for sig selv, man kan trække håndtaget langt op, næsten op til hagen hvis man er i den lavere ende. Dette gør at luftfyldning og et højt tryk kan opnås hurtigere end en almindelig gulvpumpe.

 

Der hvor pumpen virkelig brillerer, er modstanden i pumpetagene, der er ingen, og de første par gange man anvender den, tager man sig selv i at tænke, om ventilen er spændt på. Det er med andre ord en pumpe selv en baby vil kunne anvende.

 

Slangen er ok lang (omkring 115 cm), hvilket gør den anvendelig til det meste. Pumpen er meget stabil og let at anvende, og håndtaget og foden er denne tests bedste, hvilket ikke siger så lidt. Eneste minus er dog at pumpen ”kun” går til 12 bar, så folk der har hang til højere tryk eller f.eks. kører banecykling, vil i nogle tilfælde savne en smule på toppen. For alle andre er 12 bar rigeligt.

 

I vores pumpetest til 3 bar, var pumpen 45 tag om det og placerer sig på en fin andenplads. I vores pumpetest til 7 bar, var pumpen 23 tag om det, ligeledes en andenplads. Men antallet af tag synes bare ikke vigtigt med denne pumpe, når man kan pumpe noget op til en 8-9 bar med en hånd, så bliver det lidt mindre vigtigt, om man skal bruge et par tag ekstra eller ej.

 

En meget fin pumpe, som sagtens kan være med i toppen, og som kan klare alle opgaver op til 12 bar. Det er meget fint, at man kan skifte alle gummi- og sliddele på pumpen, og SKS har let tilgængelige oversigter til dette.

 

Prisen ligger der oppe af, men det er heller ikke nogen hemmelighed at kvalitet koster, man kunne dog ønske, at man for den pris lige fik de sidste bar. Dog er det bedre at få super kvalitet og top performance i det pumpen leverer, end et par ekstra bar på måleren, som de fleste brugere alligevel aldrig vil komme i nærheden af at skulle anvende.

 

Det bed vi særligt mærke i:
+ Håndtaget, designet, pumpen kan komplet genopbygges, ingen modstand i pumpen
- Prisen kan afskrække nogle

 

Første indtryk:

Design:

Funktionalitet:

Kvalitet:

Pris:

Se mere om Motionsfeltet.dk's test kriterier »

Samlet konklusion

Hvis man ønsker pumpen, som performer bedst (man skal bruge 18 pumpetag til 3 bar og 6 pumpetag til 7 mindre end nr. to i denne test), så skal man kigge i retning af Joe Blow Ace, da den er uovertruffen på performance.

 

Hvis man, ligesom denne tester, pludselig opdager at man også gerne vil have en pumpe, som har et flot design, en hvis bling-faktor eller man på en eller anden underlig måde tror, at man kan tilfredsstille fruen hvis det cykeludstyr man køber, ser lækkert ud (denne tester fik tilbagemeldingen at hvis der skulle stå et stykke cykelværktøj i stuen, så måtte Lezyne pumpen være det), så skal man se i retningen af testens to andre pumper.

 

Lezyne Classic Floor Pump er den pumpe, som ser bedst ud og er billigst, den er dog også den pumpe i testen som virker mindst massiv, det er dog klart denne tests bud på en bedst til prisen. For dem, som gerne vil have en pumpe der ser godt ud, er let at anvende uden modstand i pumpen, og man er ligeglad med tryk over 12 bar, er SKS Airmenius et godt køb.

 

Billedgalleri

Test: Trek Madone Gen. 8 SLR 9 AXS – Den ultimative aerocykel?
En af sæsonens mest omtalte cykler er næsten et perfekt blend mellem fart og vægt, hvilket giver rytteren optimale betingelser for at præstere. Uanset om man er en af de hurtigste ryttere i verden eller en almindelig motionist.
Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet