Motionsfeltet.dk's vurdering:
Fakta
- Mål: 62 x 110 x 23 mm
- Vægt: 120 gram
- Vandtæt: IPX7
- Højsensitiv modtagerchip til GPS
- Skærm: 3" transflektivt LCD-display i farver
- Indbygget 8 GB til brug og lagring
- Batteriets levetid: 10 timer
- Netværk: WIFI
- Wireless Sensor Network: ANT+
- Indbyggede målere: Temperatur, barometerhøjdemåler og omgivende belysning
- Kompatible målere: Puls, kombinerethastighed og kadence, hastighed, kadence, strøm.
- Kort: Offline/online OSM-kort over flere regioner.
- Platform: Understøtterfunktioner til registrering af ruter, hændelser, videoer og aktiviteter.
Pris: 2.999 kroner.
Det er muligt at tilkøbe combo-sensor og pulsbælte til henholdsvis 499 og 399 kroner.
Introduktion
Det taiwanske firma, Xplova, som nu er ejet af elgiganten Acer, vil byde blandt andet Garmin, Wahoo og Polar op til dans indenfor cykelcomputere. Derfor har Xplova lanceret den nye highend cykelcomputer Xplova X5 Evolution. Cykelcomputeren minder mest om en Garmin 1000 i størrelse og funktionalitet.
Xplova har dog tænkt en ny smart funktion ind i cykelcomputeren, da den har et indbygget kamera, som kan optage video og tage billeder, når du cykler.
Test
Vi modtog den nye cykelcomputer fra Xplova i oktober 2017 og har testet den de seneste to måneder. Computeren kommer i en flot indpakning med USB-kabel, sikkerhedssnor, outfront monteringsbeslag samt unbraconøgle og dansk manual.
Det første indtryk var positivt, og der er ingen tvivl om, at computeren virkelig har potentialet til at byde Garmin Edge 1000/1030 op til dans de kommende år, hvis udviklingen fortsætter.
Cykelcomputeren har stor 3” touch-farveskærm, hvor du kan swippe og trykke dig igennem de forskellige menuer. Det kræver en smule tilvænning, men det gør de fleste produkter. Alt opsætning styres via touch-skærmen, og du kan selv definere, hvor mange felter og sider, du vil have med data.
Computeren har alle de funktioner, som en cykelcomputer skal have med kadence, fart, gennemsnitsfart, puls, højdemeter, stigningsprocenter, auto lap osv. osv. Når du sætter computeren op, så kan du parre dine enheder, opsætte WIFI forbindelse, vælge sprog, oprette din data med højde, vægt, køn, max puls og indsætte dine wattzoner. Alt dette virker rigtigt fint, og man kan få alle de data, som man har brug.
Cykelcomputeren har også navigation og en fin kort funktion, hvor du kan se din rute. Ulempen i forhold til konkurrenterne er her, at når du skal fra punkt A til B, så skal du definere det i enten App’en til din smartphone eller online, det er tungt og usmart. Du har mulighed for at indsætte og fravælge de kort i computeren, som du ønsker. Du kan også lave ruter og gemme dine ruter.
Cykelcomputeren understøtter ANT+, så har du wattpedaler og pulsbælte i forvejen, så kan disse nemt parres med cykelcomputeren, så du får disse data med. Computeren kan også delvist køre sammen med Strava. Du kan uploade dine ruter via WIFI, vi har dog ikke kunne få Stravas populære live segmenter til at virke, når vi har været ude at cykle. Det er en fed feature, og der er mange, som synes det er fedt, når man træner.
Den tidligere model af Xplova X5 understøttede hukommelsekort og SIM-kort, men det gør den nye Evo-model ikke. Til gengæld har softwaren fået et løft og understøtter nu dansk, men oversættelser mangler i nogle tilfælde og er på enkelte områder dårlig oversat.
Xplova har udviklet tre forskellige Apps til cykelcomputeren. Den første er Xplova Connect, hvor du kan se dine ture, ruter og træningsdata.
Denne App minder meget om Garmin Connect. Den anden App er Xplova Moment, hvor du kan se andre Xplova-brugere, planlægge, lave din egne ruter og deltage/oprette egne events. Den sidste App er Xplova Video, hvor du kan redigere dine videoer - mere om det senere.
Man kan undres over, hvorfor Xplova har lavet tre Apps og ikke blot samlet det hele i en?
Kamera
Der er dog ikke nogen tvivl om, hvor Xplova Evo er nytænkende og adskiller sig fra konkurrenter, det er med det indbyggede kamera, som optager i 720p. Det er selvfølgelig et stykke vej op til 4K og lignende, som man efterhånden er blevet forvænt med i smartphones og lignende, men optagelserne er faktisk brugbare og fine. Kameraet kan også tage stillbilleder, som dog ikke er i en særlig høj opløsning.
Da der er 8 GB intern lagerhukommelse, er der plads til en times video, så hvis du vil optage et helt cykelløb, så skal du nok overveje et andet kamera.
Softwaren til kameraet og dens funktionalitet er der helt sikkert tænkt over og udviklet på. Du kan nemlig definere en række ting, når du vil filme. Du kan f.eks. definere at videokamera begynder at optage automatisk, når din puls er over 175, en given hastighed eller f.eks. kører opad en stigning på minimum fem procent. En anden mulighed er, at kameraet automatisk optager efter bestemte tidsintervaller. Du kan selvfølgelig også vælge om kameraet skal optage manuelt, hvor du også kan definere flere parameter for disse optagelser.
Der er en knap, hvor du kan starte og slukke kameraet med, den er dog lidt langsomt til at reagere, og du skal bekræfte, når du vil stoppe en manuel optagelse. Denne bekræftigelse kommer frem på skærmen. Det er dog et meget lille punkt, som du skal ramme på skærmen, hvilket ikke altid er nemt med handsker, som var tilfældet i vores test, da vi har testet i vinterperioden.
Alt video kan naturligvis overføres til PCen via USB-kabel, og det er relativt nemt at håndtere. Du kan også downloade en App, hvor du kan redigere videoerne - sætte ekstra ting på vidoerne, som logo, hastighed og musik. App'en virker dog ikke alt for godt, og det er en stor irritationsfaktor. Det skal dog siges, at Xplova selv er opmærksom på problemerne og i løbet af de to måneder, som vi har testet produktet, er der kommet flere opdateringer, og det bliver hele tiden bedre og bedre. Men det virker i flere tilfælde stadig ikke, når du prøver at lave disse redigeringer via App'en. Du kan selvfølgelig bruge andre programmer til at redigere dine videoer, men når Xplova selv har deres App, forventer man selvfølgelig at det virker.
Vi har testet cykelcomputeren på landevej, MTB-spor og cross-løb, og kameraet gør det godt, selvom terrænet bliver ujævt. Vi har nederst i artiklen samlet en video, hvor du selv kan vurdere, hvad du synes om kvaliteten.
Cykelcomputerens lyd er simpelthen for dårlig. Du kan intet bruge den til, da du kun kan høre vindstøj, og derfor vil det være rart at kunne indsætte musik via App’en, hvor du kan hente videoerne over via WIFI. Det virker også, men når du sætter musik på og eksportere en ny video, så ’knækker’ softwaren altså ofte.
Cykelcomputeren er selvfølgelig lidt stor i højden, men det er selvfølgelig, fordi der er indbygget kamera og en stor 3" skærm. Højden på 23 mm er ikke voldsom, hvis man sammenligner med andre kameraer, som f.eks. GoPro og Garmin VIRB.
Konklusion
Xplova kan blive en spiller på markedet med deres nytænkning, men der mangler stadig en finpudsning af softwaren på nogle områder. Selve computerfunktionaliterne er fuldt ud på højde med konkurrenterne, og prisen på under 3.000 kroner er også i den billige ende af highend cykelcomputere - især med indbygget kamera.
UPDATE: Xplova udvikler hele tiden på softwaren, og de oplyser efter denne test er afsluttet, at der en ny opdatering "RC18" på vej, der kan hentes på Xplovas hjemmeside.
Fordele:
- Fed og stor farveskærm
- Godt tænkt med kamera i computeren
- Optagelse udmærket, trods ujævn terræn
- God lys i display, når du kører i mørke
- Nem parring til tredjepartsprodukter
- Pris
- Batteri
Ulemper:
- Dårlige og manglende oversættelser af software
- Software til mobilapps og lignende er ikke fuldt udviklet endnu
- Ikke muligt at tilføje hukommelse- og simkort i EVO-modellen
- Lidt plads på computeren
- Dårlige lydoptagelser, men har du brug for det?
- Navigation kun via App eller PC
- Tre tilhørende Apps og ikke kun en
Sådan har vi testet:
Produktet er blevet testet fra oktober 2017 til januar 2018. Cykelcomputeren er blevet testet både på cross, MTB og landevejsture samt DM i cross.
Stillet til rådighed af: Egedesø A/S / Bikersbest.dk
Karakter: 4 ud af 6
Andre skærmbilleder af computeren
Her ses kortversionen af Xplovaen, hvor du har mulighed for at vælge nogle forskellige ting, men vi synes, at der mangler en væsentligt detailje i computeren, hvor du kan indtaste et sted, hvor du vil hen, og den så viser vej. Det kan du kun gøre via en app, og det kræver, altså du har en telefon med dig til at sætte dette op.
Der er også nogle forskellige træningsmuligheder og test, som man kan følge via computeren.
Her ses, hvordan du kan vælge datafelter, og hvordan din opsætning kunne være til landevej. Du kan lave forskellige opsætninger og det er nemt at rette felterne, men holder bare fingeren over det felt, som man vil rette, og så får du mulighed for at indsætte et nyt felt.
Xplova X5 Evo passer i almindelig holdere, som man kender det Garmin og lignende. Der følger en outfront mount med til computeren.
Her ses hele kassens indhold: Unbraco nøgle, USB-kabel, monteringssnor, outfront mount, computer, dansk manual og en flot kasse til at pakke det hele ind.
Motionsfeltet.dk's vurdering:
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger