Motionsfeltet.dk's vurdering:
Garmin har henover de seneste sæsoner udviklet sig til lidt af nogle tusindekunstnere, som virkelig tilbyder et bredt og imponerende produktkatalog til cykelverdenen.
Mest kendte er nok Edge-enhederne, som for rigtig mange sætter standarden for cykelcomputere.
Vi har haft fat i et produkt fra en anden og, når vi taler Garmin, måske mindre kendt kategori, nemlig et action-kamera. Virb hedder Garmins serie af disse - her modellen Ultra 30.
Test:
Hardware
Lad os først kigge lidt på selve kameraet - altså den fysiske indpakning af den teknologi som til syvende og sidst skal omdanne dine oplevelser på cyklen til mindeværdige videoer.
Virb Ultra 30 er først og fremmest imponerende kompakt - ja nærmest decideret lille. Det giver afledte effekter som lav vægt og muligheden for at pakke kameraet væk i selv en lille lomme, hvis man ikke bruger det monteret under sin cykling.
Der medfølger et vandtæt hus, som foruden at tilføje vandtæthed, (for cykelryttere nok mest beskyttelse mod kraftig regn og beskidt sprøjt fra regntunge veje eller stier) også har det karakteristiske fæste, som kan parre kamera og holder - hvad enten det er på et cykelstyr, på en hjelm eller et helt andet sted.
Disse spænder er de konkurrerende aktører, udi action-kameraets kunst, heldigvis blevet enige om at implementere som standard.
Kameraet kan betjenes fra toppen. Her kan du tænde og slukke og forbinde enheden til wi-fi.
Herfra kan en optagelse også startes og stoppes, når kameraet er tændt. Her har Garmin tilføjet et simpelt, men uendeligt nyttigt lille trick, synes vi.
For i stedet for at udstyre Virb Ultra 30 med en knap til at igangsætte og standse en optagelse, så sidder der yderst til højre en lille kontakt, som kan vippes frem og tilbage. Derved har man en position som betyder optagelse og en der betyder stand-by.
Simpelt, men effektivt, fordi man selv med høj puls eller i teknisk krævende terræn altid ved, om man optager eller ej. Har man betjent andre action-kameraer, så ved man formentligt, at det kan være svært at huske i farten om man nu fik slukket kameraet efter sidste optagelse. Derved kan der laves fejl og rent faktisk have slukket for sit kamera, mens man kører området fedeste single-track eller mens man drøner ned af Stelvio på sin racer i strålende solskin. Her sparer Garmin brugeren for gætværk eller for at skulle standse og tjekke manuelt om man nu optager.
Hele kameraets bagside er dækket af en touch-skærm med adgang til en række knapper, til at indstille en række af de dybereliggende indstillinger. Det fungerer let og upåklageligt og kan også benyttes med beskyttelseshuset på, er det værd at bemærke. Når man optager, så kan man se optagelsen på skærmen, så hvis man fører kameraet med hånden, så kan man følge med i, præcist hvad man fanger.
Den overordnede hardware-kvalitet af Virb Ultra 30 er høj og alt hvad man vil forvente af et high-end produkt. Kvaliteten af knapper, åbning til batteri og memory-card samt de brugte materialer er helt i top, hvilket er vigtigt for et produkt som potentielt skal leve et hårdt liv og udsættes for en del strabadser.
På farten
Når det bruges har kameraerne fra Garmin flere gode features, udover det helt åbenlyse; nemlig at optage video af god kvalitet.
En af disse er muligheden for at forbinde og udnytte andre Garmin-enheder. Garmin har de seneste sæsoner brugt masser af kræfter på deres Connect Bike®-koncept, hvor uafhængige enheder under Garmin-paraplyen kan forbindes og give rytteren ekstraordinære muligheder - hvad enten det er øget sikkerhed med en radar, der registrerer bagfrakommende trafik (Varia er navnet - vi har testet den her) eller som her forbindelse mellem cykelcomputer og kamera.
På den måde kan du eksempelvis integrere din Edge-enhed og derved indlejre pulsdata i dine optagelser, for på den måde for alvor at illustrere præcis hvor hård turen op ad Alpe d’Huez var og altså give dine optagelser en ny og særdeles virkelighedsnær dimension.
Virb Ultra 30 er desuden født med den såkaldte G-Matrix. Det er en indbygget teknologi, som kan måle fart, højde og G-kraft. Disse data kan så indbygges i dine optagelser og yderligere tilføje flere dimensioner. (Faktisk kan du også tilføje dit pulsbælte uden om din cykelcomputer - der er ret mange muligheder).
Det er ret unikt, synes vi, og giver optagelserne et stærkt personligt præg og noget som gør, at ens publikum efterfølgende virkelig får en håndgribelig oplevelse, som rækker ud over blot video. Absolut en af de fedeste features ved at vælge denne enhed.
En anden fin tilføjelse er stemmestyring. Virb-kameraet kan nemlig tage imod beskeder på engelsk, sådan at du kan beholde hænderne på styret uden at gå glip af fede optagelser.
Som vi efterhånden kender det med Siri fra Apple, så kan man aktivere sit kamera ved at give beskeden ’OK Garmin’ efterfulgt af en kommando som ’Start recording’, hvorefter en optagelse sættes i gang.
Der er en række kommandoer at lære på rygraden, så du kan huske dem, når du skal bruge dem. Du får til gengæld en særdeles smart feature, som virkelig giver mening, når man overvejer kameraets funktion, hvor det kan være svært lige at have frie hænder, når mulighederne for gode billeder byder sig til.
Endeligt er det værd at nævne integrationen med den specifikke Virb app, som kan forbindes til din telefon via wi-fi. Så kan du se det samme som kameraet på din store telefonskærm, samt ændre indstillinger til at passe til de forhold du kører i eller fremelske de funktioner, som giver dig det bedste videoresultat.
Som nævnt tidligere, er tilslutningsmulighederne imponerende og et punkt, hvor Garmin for alvor er et skridt foran konkurrenterne. Mulighederne udgør nærmest et helt digitalt økosystem, når du kan fjernstyre dit actioncam med dit smart watch!
Optagelser
Tilbage er der så det, som det hele reelt handler om: Optagelserne.
Virb Ultra 30 kan optage i 4K, som langt rækker udover den nødvendige kvalitet for de fine og personlige minder, som de fleste videoer ender med at blive. Derved kan det bruges som base for (semi)professionel brug.
Videokvaliteten er generelt bare god og præcist hvad man forventer af et kamera, som har ambitioner om at blande sig i toppen. Garmins automatiske og indbyggede billedstabilisator, som virkelig giver optagelser i hårdt terræn et løft, virker ikke i 4K, men vil give en kvalitet, som rækker for langt de fleste. Optagelser i 4K tager desuden rigtig meget plads på et memory-card, hvorfor de fleste ofte tyer til en lidt lavere billedkvalitet mod derved at få plads til flere optagelser.
Du kan desuden tage billeder med en opløsning på op til 12 megapixel og tilmed bruge funktionen mens du optager, så du får det bedste fra begge verdener i én.
Garmin har desuden udviklet en desktop app til at redigere dine optagelser efterfølgende - en feature som vi i denne test desværre ikke har haft lejlighed til at rode med endnu.
Konklusion:
Garmin Virb Ultra 30 er et fedt action-kamera, som giver entusiasten alle de nødvendige redskaber til at fange de mindeværdige øjeblikke på to hjul.
Det er let at betjene og man vil hurtigt finde sig til rette i intuitive menuer og indstillinger.
Optagelserne er flotte, men det forventer man naturligvis også af et produkt af denne kaliber. Til gengæld synes vi, at Garmins indbyggede integrationsmuligheder er fede og at de data-overlays man kan lægge på sine videoer i form af fart, puls og meget mere, er med til at give det personlige præg og den ekstra dimension, som giver ekstra liv til optagelserne og derved endnu længere levetid til ens dyrebare minder.
Motionsfeltet.dk's vurdering:
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger