16.12.2015 @ 15:00

Garmin har lykkes med at lave en fornuftig cykelcomputer, som primært er tiltænkt touring brug. Computeren har enkelte forbedringsmuligheder, men er let og lækker i opbygningen og alt i alt en udmærket cykelcomputer.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Vejl. pris: 4199 kr.

Stillet til rådighed af: Garmin

 

Test:

Garmin Edge Explore 1000 er Garmins nyeste skud på stammen, når det gælder cykelcomputere. Denne minder i sin grundessens lidt om Edge 1000, men Edge Explore 1000 kan lidt færre ting. Edge Explore 1000 er nemlig primært fokuseret på at udforske terrænet og opleve omgivelserne.

 

Blandt andet har Edge Explore 1000 ikke et Strava Live Segment, hvilket man godt kan ærgre sig over, hvis man, som denne tester, er en ivrig motionist, der godt kan lide at konkurrere mod sig selv og andre. Til gengæld har den nogle andre features, som understøtter touring-ideen rigtig fint.

 

Cykelcomputeren er den første af Garmins, som kommer med ’Incident Detection’. Her skal man først indtaste kontaktpersoner i tilfælde af, at man skulle styrte. Hvis uheldet så er ude, vil computeren tælle ned fra 30, og hvis man ikke slår den fra, vil den notificere de angivne kontaktpersoner. Mere om denne senere i testen.

 

Forslag til ruter og kortet
Denne tester er på forhånd vant til at benytte Garmins cykelcomputere, så selve opsætningen var relativ enkel - hvilket det også vil være for en, som ikke har benyttet en Garmin-enhed før og kan læse et par sider i en manual.

 

Det var nemt at tilslutte både pulsmåler og kadencesensor, og da først dette var gjort, var det bare at søge efter en rute.

Cykelcomputeren kommer så med tre forslag til ruter, og dette må siges at fungere ganske godt - det meste af tiden. Denne tester er bosat på Bornholm, og et par gange hændte det, at han blev sendt en tur ud i Østersøen. Dette er selvfølgelig ikke optimalt, men langt det meste af tiden var dette ikke et problem.

 

Det fungerer rigtig fint som inspiration og motivation til at komme ud på rammen i stedet for lige at springe en tur over. Man kan give den nogle specifikke ønsker som højdemeter og kilometer på turen, så man altid kan finde forskellige ruter. Det er blevet implementeret virkelig godt! 

 

Selve kortet kan dog godt være lidt vanskeligt. Den skifter regelmæssigt mellem at zoome ind og ud, og dette kan godt opleves forvirrende - lagt oven i det faktum, at hvis man ikke lige er kendt i området, kan det være svært at se, hvor man præcist skal dreje.

 

Faktisk tæller den ned fra få hundrede meter før et sving, men enkelte gange var det tilfældet, at svinget rent faktisk var 15 meter før angivet - og så kommer man jo på afveje. Det er dog nemt at regne ud, hvis det er det eneste sving i nærheden.

 

Derudover kan man også, ret touring venligt, søge efter steder at spise, overnatte eller sågar tankstationer, attraktioner, underholdningssteder og steder at shoppe. Det er en god, ekstra feature, hvis man ønsker andet end bare at cykle derudaf.

 

Alarmer
Når man kører en rute, føles cykelcomputeren rigtig god at køre med. Den fungerer virkelig godt, og at den har touch screen gør det endnu nemmere at navigere rundt imellem de forskellige funktioner.

 

Man kan faktisk også sætte nogle alarmer på, så hvis man har en for høj eller lav kadence, puls eller fart, siger den bip. Dette fungerer dog ikke vildt godt, for man kan jo for eksempel ikke tage højde for, hvis man rammer en fart under det ”tilladte” på en stejl bakke. Dog er den udmærket at bruge til puls og kadence, hvis man træner efter disse ting.

 

Midt ude på en af turene var det tid til at prøve at styrte for at teste føromtalte Incident Detection-systemet. Ville funktionen virke, hvis jeg simulerede et styrt? På trods af flere ihærdige forsøg lykkedes det ikke at foregive et styrt, selvom jeg både prøvede at vælte cyklen i lavere fart og køre på brosten.

 

Dette må dog siges, at være et positivt svar, for det viser, at den ikke går umotiveret i gang. Det er dog selvfølgelig et problem, hvis man rent faktisk styrter i lav fart, og man har slået sig, så man har brug for hjælp.

 

Nemmere at uploade
Når man kommer hjem efter en cykeltur, er det som regel altid nødvendigt at sætte lidt tid af til at uploade ens tur til Garmin Connect, men dette er nu blevet gjort væsentligt nemmere med denne Edge Explore 1000.

 

Hvis man tilslutter cykelcomputeren et Wi-Fi-netværk, og man er inden for rækkevidde, synkroniserer den automatisk med Garmin Connect, og derfor behøver man ikke at tænke på at skulle uploade turen bagefter.

 

Det har ikke den store betydning, men det er rart ikke at skulle tænde computeren bare få at uploade en cykeltur.

 

Konklusion
Førstehåndsindtrykket af Edge Explore 1000 var meget positivt, og over længere tid imponerede den kun yderligere. Det er en fornuftig cykelcomputer og alle funktionerne fungerer tæt på optimalt.

 

De eneste minusser er den manglende Strava Live Segment-feature og den knap så følsomme Incident Detection-funktion - selvom vi har det lidt ambivalent med denne, da man jo heller ikke vil have, at den skal slå til, hvis der ikke sker noget.

 

Prisen er godt deroppe af og over 4000 er alligevel en slat at skulle lægge for en cykelcomputer. Men den har en dejlig stor skærm, fine funktioner og et ok navigationssystem. Om den større skærm og de nye funktioner er nok til at retfærdiggøre prisen vil vi lade være op til den enkelte, men tourning cykelcomputere hører generelt til blandt de mest omkostelige i marked.

 

Samlet set får Garmin Edge Explore 1000 tre stjerner. Med nogle tweeks havde karakteren været højere, navnlig hvis den ikke flere gange have prøvet at snyde vores tester ud i Østersøen.

 

Garmin har det med at løbende komme med software-opdateringer til deres nye produkter, og her kan man håbe på en lille opdatering af navigationssystemet og Incident Detection-systemet - men alt i alt en god og fornuftig touring computer, som vil blive bedre efter næste software opdatering.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Billedgalleri

Følg Vueltaen på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Vuelta a España på Feltet.dk's app. Følg Mattias Skjelmose kamp i klassementet og de øvrige danskere i årets sidste Grand Tour. 
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Svar rigtigt på 3 spørgsmål, så kan du vinde en Cannondale cykel til en værdi på 22.000 kroner.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Ny bog: Cykelsportens historie
Bogen "Cykelsportens historie" udkommer den 13. september 2024. 
Asgreen afslører sjov Roglic-historie
Kasper Asgreen har en sjov fortid med stjernen Primoz Roglic, som igen blusede op på gårdagens etape af Vuelta a España.
Kæmpe dansk triumf ved VM: Guld og bronze!
Det danske multitalent, Albert Withen Philipsen, har genvundet sin VM-titel i mountainbike. 
Test: Garmin EDGE 1050
Den nye Garmin EDGE 1050 har hævet barren for, hvad en cykelcomputer kan. En blanding af eksisterende og nye funktioner pakket ind i den sædvanlige Garmin kvalitet - den bliver et sikker hit.
Test: Reform Seymour sadel
Reform Seymour sadlen er et godt bud på at optimere både komfort og effektivitet i trådet med sin individuelle tilpasning til siddelejet.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet