12.09.2019 @ 11:20

Denne tester kan stadig huske sin første cykelcomputer, som kunne vise hastighed, distance og hvor langt man havde kørt total. Bevares den kunne også tage tiden, men det er alligevel kvantespring fra der hvor udviklingen i dag har taget os hen indenfor denne kategori. Om det er mest sigende i forhold til denne testers alder eller den hurtighed, hvormed tingene i vore tider udvikler sig, skal vi lade stå i det uvisse.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

En cykelcomputer i dag er i lige så høj grad også en navigationsenhed og træningspartner, der fortæller en næsten alt hvad man skal vide før, under og efter turen.

 

Garmin er uden at overdrive velsagtens en af de største spillere på markedet for cykelcomputere og GPS-enheder. Garmin har med en meget bred vifte af produkter gående fra diverse GPS-produkter over watt-målere, kameraer og armbåndsure til buesigter.

 

En af de ting Garmin gør fornuftigt er deres evne til at ”binde” deres produkter sammen, og sørge for en let brugerplatform, hvor alle ens produkter nemt og let kan administreres.

 

Garmin taler i høj grad om en Connected cykel og et Connected træningsunivers, hvor computeren udover at levere aktuelle data også kan analysere på det og derved assistere rytteren med træningen.

 

Fakta

Producent: Garmin

Model: Garmin Edge 530 og Garmin Edge 830

Pris: henholdsvis 2.499.- og 3.199 kroner

Vægt: 75,8 eller 79,1 gram

 

Introduktion

Garmin har altid været kendt for at lancere nye modeller løbende og 2019 er ingen undtagelse. Vi har her hos Feltet.dk fået fingrene i en række af Garmins nyeste produkter. Det drejer sig om Garmin Edge 530 og Garmin Edge 830, som vi vil teste sammen med Garmin Vector 3 pedalerne. Fokus er dels at holde de to computere op mod hinanden, men også at teste interaktionen med en ekstern sensor, som Vector 3 pedalerne.

 

Lad det være sagt med det samme. Den nye Edge 530 og 830 kan enormt meget, deler mange funktioner og er nærmest en hvepserede af forskellige funktionaliteter.

 

Hvis du vil have et hurtigt overblik, er det godt sted at starte her: 

 

 

Edge 530

I en tid hvor langt de fleste elektroniske enheder går fra knap-betjening til ren touch-skærm, trækker Garmin med Edge 530 i den anden retning med 100% knap-betjening. I en antagelse om, at det er for at holde prisniveauet på deres entry-level nede, er det slet ikke så tosset en tilgang.

 

Den nye Edge 530 er en æstetisk flot computer med et minimalistisk design og en knivskarp skærm. Med seks knapper fordelt med to knapper på hver side og to i bunden, skal man slet ikke bekymre sig om at skærmen ikke reagerer, når man sveder, har handsker på eller andre forhold, for det er slet ikke en mulighed. Det gode ved knapper er som bekendt, at man kan bruge dem uanset forhold, og hvor meget ”Anna og Lotte fingre” man nu har i sine vinterhandsker.

 

Edge 830

Storebroren 830 er i design og dimensioner nærmest identisk med 530’eren med den undtagelse at der ingen knapper er på siderne, men kun to knapper i bunden. Forskellen er primært ”under hjelmen” da 830’eren er med touchskærm og derfor også en anden brugerflade.

 

Forskel mellem de to modeller

Hvordan adskiller de to modeller sig så fra hinanden? Lad det værre sagt med det samme - de er meget ens. Basalt set er det den samme enhed i dimensioner, vægt og design.  Bortset fra knap-betjening (530’eren) kontra touch-skærm betjening (830’eren) er det ud fra vores viden kun to ting, der adskiller de to modeller. Søgning af interessepunkt og ruteplanlægning på selve enheden kan kun Edge 830 prale af. 

 

Henset til at den ene knapbetjent (530’eren) og den anden er touch-screen betjent adskiller brugerfladen sig også på de to modeller.

 

Brugerfladen på 830’eren virker en anelse hurtigere og mere lækker, hvilket nok skyldes den større alsidighed i en touchskærmsvariant kontra en knapbetjent enhed.

 

Vector 3

I en tid hvor effektmålere så småt er ved at blive allemandseje, er Garmin’s Vector pedalbaseret effektmåler et meget stærkt bud på hurtigt at få adgang til ”watt-universet” og lægge ekstra lag på træningen.

  

Vector 3 er Garmin’s bud på en pedalbaseret effektmåler. Pedalen monteres som enhver anden pedal og kan hurtigt flyttes fra én cykel til en anden. Garmin Vector 3 måler samlet effekt, højre/venstre balance, kadence og cykledynamik. 

Vector 3 har et strømlinet design, ligesom den er nem at opdatere med kompatible Edge cykelcomputere. Pedalen har naturligvis ANT+ tilslutning, men kommunikerer også via Bluetooth med Garmin Connect. Det gør det enormt nemt at opdatere software og datasynkronisere enheden. 

 

Den holder ligeledes styr på siddende og stående stilling for at bestemme, hvornår og hvor længe du var i hver stilling. På den måde kan du måle stillingens effektivitet og effektfase for at se, hvordan du i øjeblikket producerer effekt i en pedalbevægelse. Desuden giver det mulighed for at se, hvordan din midterforskydning er på pedalen, så du kan sikre dig, at klamperne er positioneret korrekt.

 

 

Test

Skulle man have den mindste bekymring for om at det er avanceret eller bøvlet at komme i gang med produktet, så kan man godt gemme denne bekymring væk, for i Garmin’s univers er opkobling, parring og opdateringer en leg. Med udgangspunkt i Garmin Connect App’en er det meget nemt at sætte enhederne op og få dem parret med ens Computer, Iphone eller diverse tilbehør.

 

Det tog os maksimalt 15 minutter at få sat de to Edge computere og Vector pedalen op, samt få dem parret med Iphone og pulsmåler. Processen er enkel og man bliver lige så elegant hjulpet igennem processen af Garmin’s software.

 

Eftersom der er et meget stort overlap Edge 530 og 830 imellem, vil vi i dette tage udgangspunkt i begge enheder og oplevelsen af dem samlet set.

 

Hvis man tidligere har haft en Garmin Edge enhed, så er der som sådan ikke meget nyt under solen i selve brugeroplevelsen, på de nye Edge enheder. Brugerfladen og softwaren er et opdateret layout, men er stadig ganske intuitivt og enkelt at betjene. Henset til hvor mange funktioner og store mængde data som enheden indeholder, formår Garmin i deres brugerflade at gøre betjening og håndtering af dette, så enkelt som muligt. Resultatet er en simpel og velfungerende brugeroplevelse.

 

Hvis man ligesom langt de fleste mennesker i DK har en smart phone, skal man lige vænne sig til at man ikke skal røre skærmen på Edge 530. Den virker fint og brugerfladen er velfungerende, men ærligt talt så står man en anelse uforløst hen, når man er vant til touch skærm, og igen og igen kommer til at trykke på skærmen inden man husker at det er knapperne, som skal anvendes.

 

Når det er sagt, så virker det ganske godt kun med de seks betjeningsknapper på enheden. Man vænner sig ret hurtigt til det, og med en intuitiv brugerflade er der ingen ”ko på isen”.

 

Konfigurering af visninger i displayet er som man kender det fra Garmin Edge meget enkelt og der er en lang række muligheder for opsætning af ”emne-skærme”. Eksempelvis effektdata visning, som giver en alverdens watt data live.

 

Begge modeller imponerer på batterilevetiden, og opladning bliver en lidt sjældnere øvelse end man er vant til fra Garmin større modeller. Med en angivet batterilevetid på op til 20 timer, kan der være til en del ture inden opladning.  

 

 

Funktioner

Edge enhederne indeholder et hav af funktioner, så en gennemgang af disse ville nok resultere i en test på tykkelse med en lille bog, så derfor fokuserer vi på de nye funktioner eller funktioner, som har gjort brugeroplevelsen endnu bedre.    

 

En af de ting som Garmin før har fået kritik for er navigationsdelen, men med 530’eren og 830’eren er særligt denne del blevet forbedret med sving-for-sving-navigation og navigationsvarsler, der informerer ryttere om skarpe sving forude. Ruteberegningshastigheden er ligeledes blevet forbedret, således at navigationsdelen som helhed fungerer hurtigere og mere dynamisk end tidligere.

 

Navigationsvarsel funktionen er uden tvivl en af de fedeste funktioner i den nye enhed og giver værdi for rytteren. Denne tester havde Edge enhederne med i Dolomitterne i Italien, og særligt her var navigationsvarslerne nyttige. Når man kommer ”flyvende” ned af bjerget på ukendt vej, er det en rigtig fed feature med advarsler som dukker op på skærmen og varsler et skarpt sving. Det kan helt sikkert bidrage til at afhjælpe farlige situationer og højne sikkerheden.

 

Alt i alt fungerer navigationsdelen fremragende med en mærkbar hurtigere beregning og dynamik i navigationen i forhold til tidligere modeller. Formentlig godt hjulpet på vej af at kortdataene på cykelruter og cykelstier bliver bedre og bedre.

 

 

Garmin Vector 3

Bare for god ordens skyld så er vi temmelig pjattede med Vector 3 pedalerne. De fungerer forrygende, er lette at parre med Edge enheden og Connect App’en. Muligheden for at man kan flytte pedalerne nemt fra den ene cykel til den anden giver en meget mere fleksibel anvendelse sammenlignet med krankbaserede effektmålere.

 

Pedalerne leverer nøjagtig og detaljeret data, både når du sidder på cyklen, men i høj grad også når du sidder med ”professor-brillerne” på hjemme i sofaen. Man kan bruge mange aftener på at nørde effektdata og det er velsagtens kun en selv der sætter grænsen for detaljeniveau og analysering af data.

 

Der kan siges meget om pedalerne, men helt grundlæggende virker de bare optimalt, enkelt og overskueligt og vil kunne give næsten alle cykelryttere en ekstra dimension til deres træning og give værdi i forhold til træningsudbytte. 

 

Garmin Connect

Garmin Connect og den telefonbaseret App er uden tvivl en af Garmin’s helt store styrker. Den skaber et enkelt univers for alle ens forskellige enheder. Man kan simpelt få adgang til alle ens træningsdata og historik.

 

Med et Garmin ur bliver ”cirklen” sluttet og du har adgang til data fra alle døgnets 24 timer, alt sammen enkelt og let samlet i Garmin Connect App’en. Så hvis man er ude efter et 24 timers billede af ens forbrænding, søvnmønster og træningsindsats, så er Garmin

 

 

Konklusion

Garmin leverer med Edge 530 og 830 en fremragende, simpel og intuitiv computer. Det giver rytteren et nemt overblik både før under og efter træning, ligesom det giver rig mulighed for at kunne individualisere de visninger man har behov for.

 

Batterilevetiden er rigtig fin, og vil være rigeligt for de fleste, medmindre man gør sig indenfor ultracykling.

 

Brugeroplevelsen er sublim og gør det meget nemt at bruge produktet optimalt. Særligt navigationsdelen kan fremhæves da denne med sin hastighed og dynamik giver ekstra værdi til et i forvejen stærkt produkt.

 

Garmin’s connect App skaber et univers enkelt og overskueligt integrerer alle enheder og data for brugeren.  

 

Når man kigger på prisforskellen mellem 530’eren og 830’eren ville vi til hver en tid betale de ca. 700 kr. mere for Edge 830, og herved få touchskærm og tilhørende brugerflade, som bare er en anelse mere lækkert.

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 
Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.
Officielt: Her afholdes EM i Gravel
Det er lige blevet annonceret at Finland bliver værtsnation for Europamesterskaberne i Gravel i 2027. 
Nyt cykelmagasin på gaden
Motionsfeltet.dk har sendt et nyt efterårsmagasin på gade. 160 sider med masser lækkert stof til motionisten eller pendleren.
Mørkøv vil have fingrene i Vingegaard: Jeg håber selvfølgelig utrolig meget
Den kommende landstræner i landevejscykling, Michael Mørkøv, vil have Jonas Vingegaard med til diverse mesterskaber.
Læserbrev: Pokal eller kiste?
Den teknologiske udvikling har gjort cykelsporten langt farligere, argumenterer Jan Louis Svenningsen i dette læserbrev. Han kræver derfor handling for at øge sikkerheden. 
Danmark får ny landstræner
DCU har skiftet landstræner.
Simon Andreassen bliver verdensmester
Simon Andreassen vinder VM i mountainbike på marathondistancen.
Vild træningstur: Evenepoel er klar til VM
Remco Evenepoel ligger ikke på den lade side her halvanden uge før VM.
”Det var så grotesk” – store sikkerhedsproblemer til dansk licensløb
Sikkerheden var ikke i orden til licensløbet i Lejre i weekenden, melder flere sportsdirektører.
Som en gazelle på savannen – testkørsel af Gazelle Eclipse T11
Feltet har prøvekørt en elcykel fra hollandske Gazelle. En ”neutral” indstilling til elcykler fra testerens side blev vendt til decideret begejstring.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet