Introduktion:
Det måske allerkritiske kontaktpunkt mellem rytter og cykel er sadlen. Hvis de ikke passer sammen, så er der statsgaranti for ondt i bagen og man kan vinke farvel til komfort på de lange ture.
Sidder man desuden forkert, så kan det også influere kraftigt på ens performance og evne til at udvikle optimal kraft i pedalerne.
Derfor har Giant udviklet en metode, der let og hurtigt kan aflæse, hvordan rytteren sidder og dermed er i kontakt med sadlen.
Metoden kalder de Dynamic Cycling Fit og det er i al sin enkelhed en ret spændende tilgang til at optimere den fusion mellem rytter og cykel, som især sadlen er.
Vi har testet systemet på egen krop for både at lære metoden bedre at kende og for at vurdere forbedringen i komfort.
I denne artikel kan du læse mere om baggrunden og selve fitting-processen, mens vi senere vil fortælle om den samlede oplevelse af at køre med sadlen, som vi har fået stillet til rådighed efter fittet.
Test:
Til selve opmålingen og den indledende test, var jeg sat i stævne hos Bikelife i Køge, som drives af et velkendt navn i de danske mountainbike-kredse, Klaus Nielsen.
Butikken er specialist i Giant og fører derfor et stort udvalg af netop Giant’s produkter og koncepter, her i blandt altså Dynamic Cycling Fit.
Det er tydeligt at butikken i Klaus Nielsen har en yderst kompetent herre bag disken, for jeg har ikke været mange minutter i butikken, før Klaus via rent øjemål har gættet sig frem til min skridthøjde (vi målte efter for sjov og det var spot on) og desuden gjort sig nogle helt korrekte konklusioner omkring mit setup på cyklen i forhold til min fysik.
Det er helt klart en af de traditionelle cykelbutikkers helt store styrker, når man har folk i butikken som lever og ånder cykling og kan blande en cocktail med lige dele passion, nysgerrighed og erfaring på egen krop.
Selve fittet i sig selv kræver ikke meget forberedelse, så det eneste Klaus havde instrueret mig i at medbringe var min cykel, cykelsko samt et par løstsiddende joggingbukser.
Målinger i bevægelse
Cykling er dynamisk. Derfor vil statiske mål altid have en vis begrænsning i forhold til data som måles i bevægelse og i forbindelse med cyklen, som jo er rytterens redskab.
Det er Giants filosofi bag deres saddel-fit. Faktisk er det et af de eneste redskaber, som måler på bækkenets kontakt med sadlen i bevægelse og på selve cyklen.
Selve fittet er uhyre simpelt i sig selv.
Giant har nemlig udviklet en testsaddel, som er trykfølsom og fyldt med gele, som fordeler sig alt efter hvordan presset fra rytteren fordeler sig. Det kommer til udtryk via nogle farveaftryk på sadlen, som afslører rytterens primære kontaktpunkter.
Her har Giant så udviklet tre saddeltyper, som komplimenterer rytterens cykelposition: Forward, Neutral og Upright. Forward er for rytteren, som efterlader mest tryk langt fremme på sadlen. En position som ofte er ret racepræget. Rytteren som sidder meget oprejst og derfor mere komfortpræget, vil efterlade mest tryk bagpå. Midt imellem er så den mere neutrale position.
Let at forstå og med let aflæselige resultater til følge.
7-trinsraketten
Tilbage i Bikelife går nogle vigtige forberedelser forud for selve den dynamiske måling.
Faktisk er der 7 trin i processen inden vi kan fastslå, hvorvidt jeg skal have ny saddel og om fittet giver de rette svar i mit tilfælde.
Første skridt på vejen er klargøring af rytteren - i dette tilfælde mig.
Det betyder løse joggingbukser - gerne tynde og uden nogen form for indlæg. Det skal sikre den bedste og mest nøjagtige kontakt med testudstyret. Og dertil ens normale cykelsko.
Mest jeg gør mig klar, udfører Klaus næste skridt, som er ret vigtigt. Han kontrolmåler nemlig mit nuværende setup, således at testsadlen kan placeres i nøjagtigt samme position, så sammenligningsgrundlaget er i orden. Det er tydeligt, at Klaus har prøvet det før og igen føler jeg mig i gode hænder, så den forestående måling bliver så god som mulig.
Hernæst påmonteres testsadlen, som indeholder den farvede gel, som skal afsløre hvordan jeg sidder på min saddel og hvor jeg har det største tryk.
Trin 4 er det, som det hele reelt handler om: Cykelskoene på, klik i og kør!
Min cykel er blevet monteret i en hjemmetræner og opgaven er nu, at køre i minimum to minutter i min normale, foretrukne siddeposition. Der skal leveres lidt pres i pedalerne, så de normale omstændinger imiteres bedst muligt.
Vi ruller et par minutter ekstra, mens Klaus taler mere om systemet og på hans kommando rejser jeg mig i pedalerne og stopper mit tråd. Så er det blot at klikke ud og stige af cyklen, så vi kan aflæse resultaterne.
Som Klaus allerede havde forudset, så var mine aftryk en klar indikation på, at jeg i Giants terminologi er en ’Forward’-rytter. Aftrykkene på sadlen taler sit tydelige sprog og Klaus monterer en lånesaddel af netop den type.
Testkørsel
Det betyder, at jeg selv kan tage hul på den sidste del af testen. Giant tilbyder nemlig, at man frit kan teste den saddeltype, som resultaterne peger på. En saddel skal opleves over tid og det anerkender Giant ved at lade ryttere køre op til 14 dage på en testsaddel, for at vurdere om de oplever en forbedring, inden de investerer i en ny saddel.
Læs med i næste uge, når vi bringer en test af selve Performance-sadlen fra Giant og om vi har oplevet øget komfort efter målingen.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger