Introduktion:
Der er gået mode i speedsuits, skinsuits, eller hvad vi nu vælger at kalde tætsiddende heldragter. Det har vi konstateret i hvert fald to stede: I det professionelle cykelfelt, hvor det efterhånden er blevet en norm, at ryttere, hvor det vurderes at give en fordel, kører i helt tætsiddende dragter. Uden lommer og af materialer, som skal give aerodynamiske fordele.
Her snakker vi ikke længere kun på enkeltstarter, men også typisk sprintere. De får, hvad de har brug for ’derude’ af holdkammerater og savner ikke ryglommerne.
Det andet sted, man har kunnet konstatere tendensen med de tætsiddende dragter, har været på de store cykelmesser, eksempelvis verdens største i Sydtyskland, Eurobike. Her er der kun kommet flere og flere skinsuits på producenternes hylder, fra år til år - og de er ikke længere forbeholdt de professionelle, eliterytterne eller dem, som satser hårdt på tidskørsler.
En opblomstring af cykel cross har i mange lande også givet større lyst til, at ryttere på alle niveauer vil have sig en heldragt, ligesom også mountainbikere og baneryttere er glade for det tætsiddende tøj, når der skal konkurreres. Det føles hurtigere, og i terrænet er chancen for, at det hænger fast i noget ikke stor.
At heldragter også er noget, som kan give mening om vinteren - til både længere ture og mere intens træning - har Castelli sat sig for at vise. Med to dragter i samme familie - Sanremo -, der har fået efternavnene cross speedsuit og thermosuit. At Castelli går den vej er ikke underligt, når man tager deres store fokus på hurtigere og mere aerodynamisk cykeltøj med i betragtning. Også selvom formålet her ikke nødvendigvis er hurtigere tøj.
Både cross speedsuit og thermosuit er bygget op over sammen princip: at det mere eller mindre er et par bibshort og en overdel, som er syet sammen på en måde, så der stadig er lommer bagpå samt en lynlås fortil, som åbner anderledes end på en almindelig suit. Det er to mere løstsiddende flapper, som lynes sammen og dermed gør dragten mindre stramt siddende og noget nemme at komme i og ud af. Derudover er denne løsning også valgt for at give bedre beskyttelse mod vinden.
Feltet.dk har hen over første del af vinteren testet de to dragter.
Motionsfeltet.dk's samlede vurdering:
Fakta:
Producent: Castelli
Vejl. pris, Sanremo cross speedsuit: Kr. 1.400
Seks størrelser fra S til 3XL
Fås flere farvevarianter
Anbefales til brug mellem 0 og 12 grader
Test:
Den sidder skam tæt til, og har man ikke tidligere været iført en rigtig speedsuit (skinsuit), vil man nok også synes, det er lige tæt nok. Men sådan skal det være! Særligt når man står op, føles det som om, der trækkes godt i begge ender. Men ikke så det føles ukomfortabelt eller ufleksibelt. Det opleves heller ikke, at dragten gnaver nogen steder.
Det er godt, for vi har at gøre med en dragt, som er tiltænkt cykel cross og derfor skal kunne bruges både på cyklen og af den, når der skal løbes. Og det kan man også roligt gøre. Det meget elastiske materiale giver den nødvendige bevægelighed. Og i testperioden har der heller ikke været tegn på, at kvaliteten for alvor er blevet udfordret, trods altså de mange og også ofte voldsomme bevægelser.
At der er tænkt i cykel cross tydeliggøres ved, at syningerne på skuldrene er rykket, så de ikke trykkes ned i huden, når cyklen skal bæres på skulderen. Det bemærkede denne tester først langt inde i testperioden – og det er jo en god ting.
Sanremo cross speedsuit er kraftigere i stoffet end almindelige skinsuits, særligt på overdelen. Det har betydet, at denne ellers kuldskære tester har været i stand til at anvende dragten i cross-løb på dage, hvor temperaturen ikke var mere end lige over frysepunktet (iført en Castelli Flanders undertrøje inden under). Dog var der også varmet rigtig godt op forinden. Men det spiller også ind, at både de 3/4-lange ærmer og den høje halsåbning slutter godt til.
Lommerne på ryggen er praktiske, og det er svært ikke at benytte sig af dem – nu de er der. De gør dragten langt mere alsidig end en traditionel skinsuit, men det forekommer alligevel mest naturligt at anvende den til kortere og mere intense ture. I hvert fald når temperaturerne er under 10 grader. Er de over, er det sådan set op til den enkelte, hvor tæt man kan lide at have sit tøj siddende.
Dragten kommer med Kiss3-indlægspuden, som hverken er markedets eller Castellis bedste pude. Det mærker man ikke, når ’musikken spiller’, men når der skal rulles time efter time.
Konklusion:
Er man hooked på tanken om at prøve sig af med en heldragt til cykel cross, er Castelli Sanremo et godt og ikke alt for ekstremt bud. Den sidder godt til, uden at give en fornemmelsen af at være ’fanget’, er varm nok til ned til frysepunktet – og så er den praktisk, både nem at få på og af samt med ryglommer. Den kan derfor bestemt bruges til andet end cross, men egner sig bedst til få – færre – timer i sadlen.
Motionsfeltet.dk's samlede vurdering:
Fakta:
Producent: Castelli
Vejl. pris, Sanremo thermosuit: Set til kr. 2.149
Seks størrelser fra S til 3XL
Fås i flere farvevarianter
Anbefales til brug mellem 5 og 15 grader
Test:
Det, i teorien, helt store hit ved en heldragt udviklet specielt til vintertræningen skulle være: at der er færre steder, hvor kold luft kan trænge ind. Det er da også netop den oplevelse, man får, når man kører med Sanremo thermosuit.
Det skyldes naturligvis både, at der ingen udsatte åbninger er, hvor jakke og busker mødes, men også, at Castelli virkelig er lykkedes med at lave meget tætsiddende åbninger ved ankler, håndled og hals. På ingen måde ubehagelig, bare meget tætte!
Dragten er en ’parring’ af Sopasso-modellens tights og en Gabba-overdel. Det betyder, udover at den sidder tæt til, at der anvendes materialer på overdelen, som er meget vindafvisende og vandafvisende til en vis grænse. Men som også kan holde en varm. Til en vis grænse. I hvert fald opleveledes det, at den var varm nok, med et enkelt kvalitetslag inden under, til ned omkring 4-5 grader. Ganske som Castelli lover det.
På ture i endnu koldere vejr holder dragten ikke en rigtig varm længere. Bukserne var ikke problemet, men navnlig var det oplevelsen, at man på armene kommer til at fryse, når der blæser en kold vind. Og det gør der jo ofte i Danmark, trods alt.
Når det er sagt – og med tilføjelsen af, at et par mere synlige reflekser og en lidt kraftigere indlægspude ikke havde skadet – er der faktisk ikke meget negativt at sige om dragten, hvis største modstand måske er selve konceptet. Er folk mon ’med på den’?
At bære dragten skal man da også lige vænne sig til, men det kommer hurtigt. De tre lommer bagpå er rummelige og nemme at komme til, og dragten er usædvanlig nem at komme i og af. Med andre ord er dragten en praktisk sag og en på mange måder god løsning til mange af den danske kalenders kolde dage. På de koldeste dage – af dem, man stadig cykeltræner – skal man have fat i varmere tøj.
Konklusion:
Castelli er med den innovative Sanremo Thermosuit sluppet særdeles godt fra at introducere en heldragt til de både korte og længere træningsture, fra efteråret, henover vinteren og til foråret. Når vinteren for alvor bider til, står den dog ikke distancen, hvilket er en smule ærgerligt. Man vænner sig hurtigt til at iføre sig og køre i dragten. Dermed ikke sagt, at man føler sig hurtigere derude, men dragten har så meget andet godt at byde på, at den her får en klar anbefaling med på vejen.
Sådan har vi testet
Både Sanremo cross speedsuit og Sanremo thermosuit er blevet testet i perioden november-januar, med alt hvad det medfører af vejrlig. Dog er er ingen af de to dragter blevet anvendt i kraftig regn, men i temperaturer ned til omkring og lidt under frysepunktet. Der er på alle testture kun blevet kørt med et enkelt lag inden under.
Om mærket
Castelli er et af cykelsportens helt klassiske tøjmærker med en historie, som går tilbage til sidste halvdel af 1800-tallet. Castelli-navnet opstod dog først langt senere, logoet endnu senere, og selvom mærket siden er blevet opkøbt af en anden italiensk sportstøjproducent, Sportful, og er flyttet fra Milano og mod bjergene nord for Venedig, står det stadig som et stærkt, selvstændigt navn. Castelli har igennem cykelhistorien sponsoreret et utal af hold og ryttere, anses for et af branchens mere eksklusive mærker og har i de senere år særligt valgt at fokusere på aerodynamik.
Stillet til rådighed af:
Castelli
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger