13.08.2024 @ 17:00

Den nyeste version af Cannondales Scalpel er en rendyrket fartmaskine, der er eminent på de stejle stigninger og nu endnu mere effektiv på de tekniske nedkørsler end tidligere modeller.
Cyklen kommer med 120 mm. affjedring foran og bagpå, er blevet mere ”slack” med en kronrørsvinkel på 66,6 rader og øget akselafstand, men bibeholder en racegeometri, hvorved cyklen følger de moderne forskrifter for XC-mountainbikes.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

(9/10)

Fakta
Producent: Cannondale

Produkt: Scapel 1 Lefty
Farver: Rally Red og Raw
Størrelse: 
Vægt: 

Pris: Kr. 75.999,- 


Cyklens detaljer

Kronrørsvinkel på 66,6 grader

120 mm vandring (for og bag)

One-piece SystemBar XC-One carbon cockpit

SRAM XO Eagle AXS (12 speed)

DT-Swiss XCR 1501 Spline (Carbon)

Fox Transfer SL dropper seatpost

Ramme i serie 1 carbon (vægt 1980 g)

 

 

Introduktion
At skabe en cykel der tilgodeser den moderne XC’ers krav kan lyde som en næsten umulig opgave. Med mere og mere tekniske nedkørsler er det altså ikke nok med en cykel, der er effektiv på opkørslerne.

At kombinere gode klatre- og downhill-egenskaber er ikke en nem opgave, men Cannondale kommer med deres nyeste version af modellen Scalpel med et godt bud på, hvordan sådan en cykel kan se ud.

Feltet.dk har haft Cannondale Scalpel 1 Lefty til test. Cyklen er blevet testet på flere spor i de danske skove samt i tørt og vådt terræn. Læs med her og find ud af, hvordan cyklen har klaret sig i vores test.

 


På testtur i Rold Skov.

 

Test

 

En afbalanceret cykel

Cannondale har opdateret geometrien på deres Scalpel i forhold til tidligere generationer af modellen og mest væsentlig at nævne er kronrørsvinklen, saddelpindsvinklen, krankbokshøjden, reach og kædestræberne.


Med målet om at gøre Scalpel’en mere stabil og sjov på nedkørslerne har Cannondale primært arbejdet med kronrørsvinklen, kædestræberne og krankbokshøjden. Kronrørsvinklen er gjort mere flad med en vinkel på 66,6 grader og krankbokshøjden er sænket en anelse og er nu på 33,4 cm.

Scalpel’en kommer med størrelsesspecifikke kædestræbere for at centrere rytteren mere optimalt mellem hjulene. Maxxis dækkene kommer med en bredde på 2,4 tommer, hvilket giver et godt greb i ujævnt og vådt terræn. Tilsammen giver de nævnte opdateringer en meget stabil, sjov samt sikker cykel til nedkørslerne og oplevelsen af kontrol, når der kommer fart på nedkørslerne, er høj.



Gode brede dæk på 2,4 tommer.


Selvom Cannondale har arbejdet med at gøre cyklen mere ”slack” og stabil, er cyklens effektivitet på opkørslerne og i de snævre sving bevaret. Scalpel’en har fået længere reach og med en forholdsvis stejl saddelrørsvinkel på 75 grader har cyklen en optimal raceorienteret køreposition samt et rigtig effektivt tråd.


Som rytter kommer du godt ind over krank og styr, og med en forholdsvis kort frempind styres cyklen hurtigt og præcist i skarpe sving. Den kan køres aggressivt og har samtidig nogle gode klatreegenskaber.


På trods af at cyklen er gjort længere og med gode downhill-features er Scalpel’en stadig nem og hurtig at manøvrere rundt, og den føles hurtig at accelerere op i fart. Der er altså absolut stadig tale en om hurtig XC-mountainbike med eminente klatreegenskaber.


Ifølge Cannondale er hver størrelse i deres kollektion designet således, at rytterens tyngdepunkt så vidt muligt er optimalt centreret - en tilgang de kalder for Proportional Response Suspension. Denne tilgang skulle efter sigende sikre en bedre køreoplevelse og kontakt til underlaget samt bedre bremseegenskaber og mere et effektivt tråd.

 

Støddæmpning optimal til moderne XC og de dansk spor

Når man nævner Cannondale er det svært at komme udenom mærkets signatur - Lefty-affjedring. Scalpel’en er forsynet med Lefty Ocho Carbon, mens affjedring bagtil er RockShox SIDLuxe Select+. Begge affjedringer kommer med 120 mm vandring for at gøre cyklen mere trail-orienteret og tilbyder en optimal samt afbalanceret støddæmpning.

Bagtil er støddæmper rykket en anelse op, så der er plads til to flaskeholdere. De to affjedringer åbnes og lukkes nemt og hurtigt med drejemekanismen TwistLoc Ultimate på venstre greb.


120 mm vandring er en af cyklens nye tiltag.



Cannondales signatur-forgaffel Lefty Ocho.


Udover at kædestræberne ændrer længde afhængig af størrelse på cyklen, flader de ud og bliver mere og mere tynde, jo tættere de kommer på akslen på baghjulet. Et tiltag, Cannondale kalder for FlexPoivt og som sikrer lavere vægt, fungerer stødabsorberende og sørger for, at baghjulet hopper mindre og bibeholder et godt greb.



FlexPivot er de meget tynde kædestræbere, som har stødabsorberende egenskaber.


Støddæmningen er behagelig og effektiv. Cyklen suser sikkert og nemt over sten og rødder, og der er en god oplevelse af kontakt til underlaget, som gør, at man kan presse cyklen mere.

Selvom 100 mm vandring ofte er rigeligt til de fleste danske flowspor, har min oplevelse været, at 120 mm vandring åbner op for flere muligheder og skaber en mere allround mountainbike, der er optimal til de danske skove, hvor flere spor bliver mere tekniske og byder på flere drops.



Der er god plads til to dunke.


Komponenter af høj kvalitet

Uafhængig af prisleje kommer Scalpel’en med dropper post, der er endnu et godt tiltag i forhold til at gøre cyklen til en mere allround XC.



Dropper-post gør cyklen endnu mere alsidig, end den i forvejen er.


Scalpel 1 Lefty, som her er testet, er forsynet med et one-piece carbon styr med en flot integrering af kabler og med holder til cykelcomputer på toppen. SystemBar XC-One, cockpittet hedder, giver cyklen et stilrent look og med en længde på 760 mm giver det god kontrol på nedkørsler og i høj fart.



SystemBar XC-One Carbon har en flort integrering af kabler, der giver et rent udtryk.


SRAM XO AXS trådløse geargruppe, der skifter hurtigt og præcist, er et godt kvalitetsvalg til en cykel i high-end kategorien. Det samme kan siges om hjulsættet fra DT-Swiss. DT-Swiss XCR 1501 Spline carbon er et rigtigt godt og hurtigt cross-country hjulsæt, der absolut understøtter hele cyklens oplevelse af fart og kvalitet. På forhjulet er monteret en sensor, som giver præcis info om fart, distance og rute, men også anden vigtig info, som for eksempel tid til service. Sensoren spiller godt sammen med en Cannondale App, der er gratis at bruge.



SRAM OX-geargruppe skifter hurtigt og præcist.



Den lille sensor fylder ikke meget på forhjulet.


En effektiv køreoplevelse

Scalpel 1 Lefty er alsidig og formår at kombinere gode elementer fra to verdner - gode nedkørselsegenskaber uden at gå på kompromis cyklens effektivitet på opkørsler. Scalpel’en lever op til sit formål om at være en lynhurtig cross-country mountainbike. Med en god stivhed og lethed er der masser af fart i cyklen, og den responderer godt på accelerationer, når affjedringen er låst.

Geometrien giver en behagelig siddende position på cyklen uden at være alt for aggressiv, og den giver samtidig et effektivt tråd og et øget greb mellem dæk og underlag. Man kan sagtens finde cykler på markedet med en mere aggressiv køreposition, men Cannondale har stadig formået at sikre, at der kan komme god vægt på forhjulet.


På nedkørslerne kommer cyklens opdaterede downhill-features til deres ret, og med en god positionering af rytteren på cyklen kan nedkørslerne angribes på en sikker og sjov måde. Cyklen føles - til trods for at den er blevet længere og mere slack - stadig nem at manøvre rundt med og let at kaste rundt i skarpe sving. Cannondale har på meget formen vis formået at bibeholde cyklens fart samt effektive klatre- og styreegenskaber. 


TwistLoc Ultimate giver en hurtig og sikker vekslen mellem en åben og låst affjedring, som gør det nemt og sikkert at hoppe på cyklen og få det optimale ud af den.



TwistLoc Ultimate er nem og hurtig at styre.


Konklusion
Scapel 1 Lefte er en cykel, der giver mulighed for udvikling. Det er en high end-mountainbike for den kvalitetsbevidste rytter. Cyklens komponenter tilbyder effektivitet og fart og derfor er cyklen velegnet til den erfarne XC-rytter, der gerne vil presse sporet og køre hurtigere.


Geometrien og alsidigheden gør, at cyklen ikke kun er målrettet konkurrenceryttere, men også den mere erfarne motionist, som gerne vil udfordre sig selv og udvikle sig endnu mere på tekniske nedkørsler. Cykel er yderst velegnet til de danske XC-spor, som også udvikler sig i en mere trail-orienteret retning.

Stillet til rådighed af: Cannondale

Motionsfeltet.dk's vurdering: (9/10)

Følg herrernes EM-cykelløb
Kom helt tæt på EM på Feltet.dk's app. Følg Mads Pedersen kamp for at blive europamester. 
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Svar rigtigt på 3 spørgsmål, så kan du vinde en Cannondale cykel til en værdi på 22.000 kroner.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Ny bog: Cykelsportens historie
Bogen "Cykelsportens historie" udkommer den 13. september 2024. 
Asgreen afslører sjov Roglic-historie
Kasper Asgreen har en sjov fortid med stjernen Primoz Roglic, som igen blusede op på gårdagens etape af Vuelta a España.
Kæmpe dansk triumf ved VM: Guld og bronze!
Det danske multitalent, Albert Withen Philipsen, har genvundet sin VM-titel i mountainbike. 
Test: Garmin EDGE 1050
Den nye Garmin EDGE 1050 har hævet barren for, hvad en cykelcomputer kan. En blanding af eksisterende og nye funktioner pakket ind i den sædvanlige Garmin kvalitet - den bliver et sikker hit.
Test: Reform Seymour sadel
Reform Seymour sadlen er et godt bud på at optimere både komfort og effektivitet i trådet med sin individuelle tilpasning til siddelejet.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Produktnyt: BMC URS gravelcykler
BMC lancerer en ny kollektion af gravelcykler optimeret til at give ubegrænset adgang til al slags grus- og terrænkørsel med mottoet: Ride. Unrestrcited.  
VUELTA-SPILLET STARTER KL. 17.30 - TILMELD DIG NU!
Deltag i årets Vuelta a España managerspil, som starter lørdag den 17. august 2024 klokken 16.30 med en 12 km enkeltstart. Spillet slutter søndag den 8. september 2024.
Vuelta a España: Ruten, etaper og etapeprofiler
Vuelta a España 2024 har flade enkeltstarter som både åbning og afslutning, men derimellem er der næsten intet fladt terræn i en rute, der lefler for klatrere og afskrækker sprintere.
Cykeldrømmen på Mallorca: Efterårssol, frihed og din nye carbon-racer
Når de danske efterårsregnbyger truer med at dræbe cykelglæden, hvorfor så ikke flygte til Mallorcas flotte bjerge og solrige strande og forvandle drømmen om den perfekte cykelferie til virkelighed? Python Pro ApS præsenterer et unikt tilbud, som ikke kun lader dig nyde en uforglemmelig cykeltur, men også giver dig chancen for at tage din drømmecykel med hjem til en uhørt pris.
Uno-X får ny dansk tøjsponsor
Uno-X Mobility har fra den kommende sæson fået ny dansk tøjsponsor. 
Test: Cannondale Scalpel 1 Lefty
Den nyeste version af Cannondales Scalpel er en rendyrket fartmaskine, der er eminent på de stejle stigninger og nu endnu mere effektiv på de tekniske nedkørsler end tidligere modeller. Cyklen kommer med 120 mm. affjedring foran og bagpå, er blevet mere ”slack” med en kronrørsvinkel på 66,6 rader og øget akselafstand, men bibeholder en racegeometri, hvorved cyklen følger de moderne forskrifter for XC-mountainbikes.
Udskiftning i landsholdet før PostNord Danmark Rundt
En udtagelse til Vuelta a Espana og et brækket kraveben betyder udskiftning på det danske landshold i Danmarks største etapeløb.
Her er overblikket over alt cykling ved OL
OL er i gang. Feltet.dk har samlet overblikket over alle cykeldisciplinerne, så du ved, hvornår du skal følge med.
Dansk stortalent bliver europamester
Ved europamesterskaberne i mountainbike i Sverige er der stor dansk succes.
Cypern: Det oversete paradis for cykelryttere
Næsten 65% af Feltet.dk's læsere rejser med deres cykel, og måske hører du til de heldige, der har prøvet at cykle rundt i bjergene på en solskinsdag?
På ét punkt er Danmark historisk dårlige - på et andet er vi blandt eliten
Gårsdagens resultater er de dårligste siden 1988, men sammenligner man nationernes gennemsnitsresultater er Danmark stadig blandt de bedste.
Det så du ikke på TV: Video viser Koretzky oversatsede
Det franske cykelpublikum havde travlt med at pege fingre af Tom Pidcock ved OL i mountainbike, men var Victor Koretzky selv skyld i, at Tom Pidcock kom tilbage og tog guldmedaljen. 
MTB-legenden i tårer efter OL
En ting gjorde Nino Schurter speciel ked af det efter mountainbikeløbet.
Highlights: Se Pidcocks store comeback
Tom Pidcock blev i dag olympisk mester i mountainbike, trods en kritisk punktering og en kontroversiel afslutning, som bestemt ikke behagede det franske hjemmebanepublikum.
Bliver det endelig til en dansk OL-medalje i år?
Bliver det endelig til en dansk OL-medalje i mountainbike i år?

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

> lidt vel tidligt man begyndte at brænde danskerne af. Det er ligesom vi har hørt den melodi før, og også den med at MP vil lege ringleder med flere udbrudsforsøg for så at mangle lige det sidste, når det gælder. Jeg gider efterhånden ikke kritisere taktikken, for det er åbenlyst, at ledelsen ikke vil prøve noget nyt, som f.eks. fratage MP retten til at køre på alt hvad der rører sig. Hvis man nu havde udnævnt f.eks. Asgren til at være den, der tog beslutningerne indtil de sidste 5-10 km, så MP havde "forbud" mod at køre hele tiden og kunne have koncentreret sig om spurten. Om han kunne have slået Merlier er vel tvivlsomt, med mindre altså at han havde haft kræfter til en af sine lange spurter eller havde forsøgt solo 5 km før. Men da var kræfterne jo brugt op. Det burde man kunne lære af.Skoda Tour de Luxembourg begynder på onsdag, hvor et rigtig stærk UAE-mandskab stiller til start. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/stjernebesat_uae-mandskab_rejser_til_luxembourg/Jasper Philipsen følte, at han og holdet havde tingene under kontrol til gårsdagens EM, hvor en godt kørende Mads Pedersen flere gange var i angrebshumør. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/phillipsen_gik_ikke_i_panik_da_mads_p_angreb/Julian Alaphilippe er rigtig godt kørende for tiden. I går kørte han sig til en podieplads i Grand Prix Cycliste de Montréal. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/flyvende_alaphilippe_dette_resultat_er_et_selvtillidsboost/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Følg herrernes EM-cykelløb
Kom helt tæt på EM på Feltet.dk's app. Følg Mads Pedersen kamp for at blive europamester. 
Stor konkurrence: Vind Cannondale-cykel til 22.000 kr
Svar rigtigt på 3 spørgsmål, så kan du vinde en Cannondale cykel til en værdi på 22.000 kroner.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Ny bog: Cykelsportens historie
Bogen "Cykelsportens historie" udkommer den 13. september 2024. 
Asgreen afslører sjov Roglic-historie
Kasper Asgreen har en sjov fortid med stjernen Primoz Roglic, som igen blusede op på gårdagens etape af Vuelta a España.
Kæmpe dansk triumf ved VM: Guld og bronze!
Det danske multitalent, Albert Withen Philipsen, har genvundet sin VM-titel i mountainbike. 
Test: Garmin EDGE 1050
Den nye Garmin EDGE 1050 har hævet barren for, hvad en cykelcomputer kan. En blanding af eksisterende og nye funktioner pakket ind i den sædvanlige Garmin kvalitet - den bliver et sikker hit.
Test: Reform Seymour sadel
Reform Seymour sadlen er et godt bud på at optimere både komfort og effektivitet i trådet med sin individuelle tilpasning til siddelejet.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet