Introduktion:
Camelbak var en af de absolutte pionerer inden for udvikling af rygbårne drikkeblærer, hvor man via en slange enkelt kan slukke tørsten og stadig have hænderne fri. I dag producerer Camelbak et væld af rygsække til nærmest enhver sportsgren, der kræver enkel og bærbar hydrering. Feltet.dk har set nærmere på to modeller, der er særligt egnet MTB’eren, men hvis anvendelsesområde egentligt strækker sig længere end blot til singletrack’et. Fælles for dem er, at de både tilbyder hydrering og opbevaring af andre genstande som fx ekstra slanger, værktøj, mobiltelefon osv.
Og så tilbyder konceptet med vand på rammen en løsning på et problem, de fleste MTB’ere kender: Den tvivlsomme fornøjelse at drikke af den mudderindsmurte studs på flasken, der har siddet i flaskeholderen på rammen. Helt galt er det, hvis man har passeret områder med fritgående kreaturer og dermed risiko for kokage - eller måske bare en hundelufter uden pli til at samle op… Med drikkeblæren på ryggen er det problem elimineret.
Motionsfeltet.dk's vurdering:
Fakta:
Producent: Camelbak
Fås i fire farver: Grøn, blå, rød, sort og lime
Vejl. pris: 600 kroner
Vægt: 270 g
Opbevaringskapacitet: 3 liter
Blærekapacitet: 2 liter
Test:
Rogue er den mindste af rygsækkene med en blære på 2 liter og en opbevaringskapacitet på 3 liter. Normalt vil en MTB maksimalt have plads til to 750 ml dunke, så allerede her øges væskemængden med en tredjedel. Slanger, pumpe og mobil er for de fleste uundværligt grej på en tur, men trods Rogue’ns umiddelbart beskedne opbevaringsrum på 3 liter er der meget bedre plads til grejet her end i en traditionel saddeltaske, hvis kapacitet sjældent overstiger én liter.
Samlet set får man altså meget bedre plads ved at bytte flaskeholdere på rammen samt grej i saddeltaske og ryglommer ud med fx Rogue. Men der er en pris at betale. Den kommer i form af flytningen af vægt til ryggen og dermed etableringen af et væsentligt højere tyngdepunkt. Særligt ved tekniske passager kan det være en ulempe, men hvorvidt det er tilfældet afhænger grundlæggende af to ting: Rygsækkens evne til at sidde fast på ryggen, og dens evne til at holde fast på stumperne, der er puttet i den.
Rogue må siges at leve fuldt ud op til begge parametre. Bæresystemets mange indstillinger eliminerer enhver tendens til ”dasken rundt” på ryggen uanset, hvor hurtigt trærødderne passeres. Rogue har kun en brystrem, men det er egentlig en fordel, da den som sagt sidder fint fast på ryggen, hvorfor et hoftebælte formentlig bare ville have været til mere besvær. Men jo tungere rygsækken er, jo vanskeligere bliver balancegangen mellem, at tasken er spændt tilstrækkeligt stramt, og at den ikke generer vejrtrækningen.
Rogues opbevaringsrum er i form af to mindre lynlåsrum og en åben netlomme. De to lynlåsrum kræver, at man sørger for at ”fylde dem godt ud”, da nøglebundt og mobiltelefon ellers udløser en infernalsk kakofoni på en stille morgentur gennem skoven. Det problem kan hverken den indvendige ”organizer”-lomme eller de to udvendige kompressionsremme løse.
Konklusion:
Rogue er så let, at den kan bruges i en konkurrencesituation, hvor den ekstra vægt opvejes af den øgede vandkapacitet, og udgør et reelt alternativ til saddeltaske og flaskeholdere på rammen. Rogue vil også være en fin løsning på racercyklen, hvis mulighederne for optankning er begrænsede. Men det kræver, at man ikke strammer rygsækken for tæt til, da den ellers vil komme i karambolage med hovedet og nakken.
Stillet til rådighed af:
STM Sport A/S
Motionsfeltet.dk's vurdering:
Fakta:
Producent: Camelbak
Fås i fire farver: Sort, rød-sort og grøn-blå
Vejl. pris: 1200 kroner
Vægt: 860 g
Opbevaringskapacitet: 12 liter
Blærekapacitet: 3 liter
Test:
M.U.L.E. NV er storebroderen til Rogue og tilbyder hele 3 liter blærekapacitet og 12 liter opbevaring. Rygsækken er altså ikke det oplagte valg til en to timers træningstur, hvor målet er ”hurtigst muligt”. Til gengæld er den som skabt til dagsturen ud i ødemarken, hvor der er behov for at have madpakke og ekstra tøj med.
Rygsækken er trods sin størrelse relativt smal, hvilket øger komforten. Men det ændrer ikke på, at såfremt man udnytter rygsækkens kapacitet, når man op på en anseelig vægt, som trods det avancerede rygstykke ikke lader en glemme, at man har en rygsæk på.
Rygstykket er designet mhp. at holde rygsækken delvist fri af ryggen og derved tilsikre ventilation. Det virker udmærket i kombination med hoftebælte og brystrem. Som en understegning af rygsækkens evner som pålidelig makker på lange dagsture passer det indbyggede regnovertræk udmærket. Men det er samtidigt en detalje, der ikke passer til den vægtbevidste XC-rytter.
Opbevaringsrummene fordeler sig ud over et stort rum, et foret til solbrillerne og to mindre, hvoraf det ene er spækket med ”organizer”-net. Den praktiske anvendelsesværdi af sidstnævnte vurderes ikke høj af nærværende tester, men hvis man ynder at have lidt kuglepenne, batterier osv. med på tur, er det måske smart nok? Endeligt er der også et stort udvendigt rum med plads til hjelmen, men husk nu kun at bruge det, når du er steget af cyklen!
Konklusion:
M.U.L.E. NV er din ven på dagsridtet ad nye, ukendte spor, hvor man har behov for at have grej med til det meste. Men den egner sig hverken til race eller landevej.
Stillet til rådighed af: STM Sport A/S
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger