Indledning:
Selv om rigtigt mange mennesker i Danmark har oplevet at få stjålet sin cykel, har antallet af cykeltyverier i Danmark faktisk ikke været så lavt de sidste 20 år, som det er nu. I første halvår af 2015 blev der stjålet 25.496 cykler. I 2010 var det tal 32.896 og i 1995 blev der stjålet 57.790 cykler i første halvår. Her taler vi om anmeldte cykeltyverier. Til gengæld har mønsteret ændret sig markant, når man ser på, hvilke cykler der bliver stjålet.
Antallet af tyverier af dyre cykler mellem 10-30.000 kroner er steget med 68 % i forhold til for bare 5 år siden. Samtidig er antallet af stjålne hverdagscykler faldet markant. Men uanset om du er en enlig mor, som er afhængig af din cykel til daglig transport, eller du er licensrytter med en 40.000 kroners racercykel, er det den samme ærgerlige følelse.
De 3 låse vi har testet, er alle af typen foldelås. Og de kan alle monteres på stellet med enten velcroremme eller skrues fast der, hvor flaskeholderen normalt sidder.
Fakta:
Motionsfeltet.dk's vurdering:
Model: 5700 BORDO uGrip, Ikke forsikringsgodkendt.
Vægt (Målt): 932 gram
Længde: 80 cm
Security level: 7 (ABUS skala 0-15)
Vejledende pris: Kr. 449,-
Motionsfeltet.dk's vurdering:
Model: 6000 BORDO, Forsikringsgodkendt
Vægt (Målt): 1200 gram
Security level: 10 (ABUS skala 0-15)
Længde: 90 cm
Vejledende pris: Kr. 849,-
Motionsfeltet.dk's vurdering:
Model: 6500 BORDO GRANIT X-Plus, Forsikringsgodkendt
Vægt (Målt): 1750 gram
Længde: 85 cm
Security level: 15 (ABUS skala 0-15)
Vejledende pris: Kr. 1099,-
Lad det være sagt med det samme: Ingen af de testede låse kan forhindre cykeltyven i at stjæle din cykel. Men de kan måske gøre, at han/hun tager cyklen ved siden af i stedet. Dette er måske et bombastisk udsagn, når vi taler om dyre, og for 2 af låsenes vedkommende, forsikringsgodkendte låse, men det er et udsagn som gælder for alle låse, hvis man har tiden og det rette værktøj kan alt brydes op.
Lejlighedstyven eller ham/hende der skal bruge en cykel på vej hjem fra nattens bytur, ville ikke give sig i kast med disse låse. De kan ikke sparkes op eller på anden måde åbnes uden værktøj.
Men den professionelle cykeltyv, som kommer med det rette værktøj vil kunne, åbne disse låse i løbet af få sekunder eller minutter. Mere om dette senere.
Alle 3 låse kommer med den samme typer holder, som kan monteres med velcroremme på stellet eller skrues fast, der hvor flaskeholderen normalt sidder monteret. Det kan klart anbefales, at montere holderen i flaskeholder-monteringen, da den derved sidder helt sikkert.
Er holderen monteret med remmene sidder den også fint fast, men den kan sidde og rokke lidt fra side til side. Det er ikke noget problem i det daglige, den sidder bare bedre i flaskeholder-monteringen.
Den daglige brug af låsene er problemfri, de er nemme at betjene, og generelt virker kvaliteten overbevisende. Man skal dog være opmærksom på at en foldelås, sammenlignet med en kæde- eller wirelås, kan være lidt besværlig at håndtere, når man skal låse cyklen fast til en lygtepæl eller lignende. Man skal sørge for at stille cyklen ganske tæt op ad den genstand, man skal låse cyklen fast til. Den mindste model er ikke forsikringsgodkendt, men er et fint bud på en lås man kan bruge til at låse et forhjul fast med og til dette virker den udemærket.
Den største model, 6500, har nogle ekstra sikkerhedsfeatures i forhold til de to mindre modeller.
En praktisk feature er, at der er lys i nøglen, så man kan finde nøglehullet i mørke.
Der medfølger et nøglekort, som gør det muligt at genbestille erstatningsnøgle. Derudover er selve låsecylinderen beskyttet mod udboring, udtrækning samt dirkning. Og her er vi tilbage ved sikkerheden.
Om din cykel bliver stjålet eller ej handler udelukkende om tyvens frækhed og størrelse på hans værktøj. For de 2 mindste modeller lykkedes det denne tester, at klippe dem over på under 20 sekunder med en meget stor boltsaks. Den store model kan også klippes over, men det kræver et par minutters arbejde med boltsaksen eller en vinkelsliber og lidt snilde.
Dette faktum kan man jo selv konkludere på, men har du en dyr cykel, som du parkerer i det offentlige rum, er du bedre hjulpet med den største/dyreste af de testede låse, men der er ingen garanti for, at cyklen ikke bliver stjålet.
Konklusion:
Efter at have testet disse 3 låse, er konklusionen klar. De kan ikke sikre dig mod, at din cykel bliver stjålet. De yder en udmærket sikkerhed mod lejlighedstyve, men den professionelle tyv kan de ikke stille noget op imod. Når vi så ser på letheden i brug og de låsemuligheder der trods alt er i produkterne, så er det udmærkede produkter.
Så rådet herfra må være: har du en dyr cykel eller bare en cykel du nødigt kan undvære, sørg for at låse den med en forsikringsgodkendt lås. Og sørg for at have en forsikring, der dækker cyklens værdi. Til sidst kan man jo også meditere lidt over hvad Bananen, den gamle ejer af den (desværre) lukkede Banani cykelforretning på Vigerslevvej i Valby, eftersigende fortalte en kunde, som ville købe en cykellås af ham til sin racercykel – det kan ikke lade sig gøre, fordi en Banani (cykel, red.) sover ikke nede på gaden.
Sådan har vi testet:
Låsene har været testet over nogle uger, hvor de har været monteret på en MTB, som har været brugt til hverdagskørsel. Vi har anvendt forskellige værktøjer og metoder til at bryde dem op (hvilket vi trods alt ikke vil komme mere ind på, da vi på Feltet.dk synes at cykeltyveri er den værste form for brugstyveri og ikke ønsker at komme med fifs, som kan anvendes i den retning).
Kort om mærket:
ABUS er et tysk firma, der siden 1924 har produceret og solgt låse til forskellige segmenter. Herunder hængelåse, låse til døre og vinduer, samt låse til 2 hjulede køretøjer, cykler, knallerter og motorcykler.
Udlånt af:
ABUS-Gruppen Nordic A/S
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger