I en vestvendt spids, der rager ind Frankrig, finder man Schweiz’ næststørste by, Geneve. Grænsen til nabolandet er kun få kilometer væk, mod syd rager kilometerhøje alpetoppe op, og fra byens centrum strækker den flotte Lac Léman, bedre kendt som Genevesøen, sig 70 kilometer mod øst.
Husk passet
Et hurtigt kig på landkortet samt et tjek på turistbureauet viser, at der cykelmæssigt er tre oplagte klassikere at kaste sig over. Den store tur, som går hele vejen rundt om Genevesøen, er 176 kilometer lang, men da man kører langs vandet, når det samlede antal højdemeter kun op på knap 900. Ruten er derfor ikke krævende, men relativ lang, så afsæt en hel dag.
Den lokale bjergudfordring hedder Mont Saléve, og da bjerget befinder sig lige på den anden side af grænsen til Frankrig, skal man huske at tage passet med i baglommen. Opkørslen til Mont Saléve går ad fem forskellige ruter. Den stejle opkørsel fra nordvest-siden indgik i 2008-udgaven af Dauphiné Libéré, og her byder strækningens mellemste fire kilometer på 12 % i gennemsnitlig stigning - endda med enkelte passager som er meget stejlere! Noget mere overkommelig er turen fra sydvest, for de tocifrede stigningsprocenter er overstået allerede efter tre kilometer, hvorefter 15 rolige kilometer med 3 - 6 % i gennemsnitlig stigning venter. Udsigten, når man når toppen i knap 1.100 meters højde, er fænomenal. Mod syd rager Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc, op, langt nede ligger Geneve, og så langt øjet rækker, strækker den smaragdgrønne sø sig mod øst.
Endelig er der den forkortede tur rundt om søen, og den vælger vi at lægge ud med. Fra Geneve køres langs vandet til Nyon, hvorfra man sejler over søen til franske Yvoire, og til sidst venter tilbageturen til Geneve langs søens sydlige, franske bred. I alt 50 kilometer cykling, hvor landskabet skal nydes, mere end det skal udfordres.
Langs vinmarker
Vi starter i Geneves centrum og triller forbi rækken af mondæne hoteller, der alle har første parket til søen. Ét af dem kunne i 2018 prale med at have verdens dyreste hotelværelse. På vandet sejler en af de karakteristiske hvide hjuldampere ud fra havnen, og i udkanten af byen passerer vi FN-bygningen, hvor den danske diplomat Michael Møller siden 2015 har været generaldirektør. Selv om trafikken er tæt, er det behageligt at cykle, for allerede i Geneves centrum guides vi ind på
et spor, der udelukkende er forbeholdt cyklister.
Fri af byen sætter vi lidt mere tempo på og kører langs grønne vinmarker og velfriserede golfbaner, mens vi hele tiden skimter Genevesøen på højre hånd. Her lokker kystbyerne med jævne mellemrum med både god mad, flotte udsigter og kølige drinks, men vi fortsætter til turens første stop, Nyon, der blandt andet er kendt for at huse UEFA’s hovedkvarter.
Med hjuldamper fra Schweiz til Frankrig
Som alt andet schweizisk ligger der ikke et græsstrå forkert, da vi triller ind i Nyon. Alt er nydeligt og oser af klasse, og bymidten er med sit lille torv og adskillige caféer hyggelig. Over for torvet afgår bådene til franske Yvoire, som vi kan skimte på den anden side af vandet, og vi bestiller to billetter - også til cyklerne.
Med røg op ad skorstenen ankommer en af de klassiske hjuldampere med det schweiziske flag vajende i agterstævnen, og vi hopper om bord. Skibet er fra belle epoque-æraen i sidste halvdel af 1800-tallet, og der er - naturligvis - kun adgang for første klasses-passagerer på øverste dæk. Men under påskud af at der skal tages billeder til artiklen, sniger vi os op ad trappen for at fornemme stemningen. Yderst velklædte tjenere går rundt og serverer kaffe, mens andre nyder en liggestol med et glas bobler i hånden, og forude kommer den franske kyst nærmere.
Efter en sejltur, der synes at være alt for kort, ankommer vi til Yvoire, der tidligere har været kåret som Frankrigs smukkeste by. Med sin velbevarede middelalderkerne og brostensbelagte gader udstråler Yvoire lige så meget klasse som byerne på den schweiziske side, så der dømmes endnu en gang pitstop på nærmeste cafe. Herfra venter 25 kilometer langs søens sydlige bred, inden turen slutter i Geneve.
På intet tidspunkt har vi haft pulsen oppe, så cykelturen har mest haft karakter af et roligt cruise i mondæne omgivelser. Men cykelmæssigt har Geneve meget mere at byde på, så de næste dage venter Mont Saléve samt Jura-bjergene nord for byen, og vi har planlagt en tur langs Rhône-floden, der går gennem byen og fortsætter mod vest. Muligheder er der masser af, og vi når ikke at blive færdige på én ferie.
Storbyferie
Uanset hvor entusiastisk man er omkring cyklingen, vil det være synd at besøge Schweiz’ næststørste by uden at smage på Geneves gastronomi, kultur, historie og smukke omgivelser. Byen er simpelthen et overflødighedshorn af seværdigheder, og med et Geneva Pass https://www.geneve.com/en/see-do/geneva-pass/ får man adgang til det meste uden at skulle betale ekstra. Passet giver fx adgang til flere sejlture på søen, man kan deltage i guidede byrundture, og der er mulighed for at tage bjergbanen til Mont Saléve, hvorfra der som tidligere nævnt er ubeskrivelig flot udsigt over Genevesøen, bjergene i baggrunden og de små byer langs kysten.
Fra Geneves Rue Mont Blanc kan man på en klar dag se de sneklædte alpetoppe mod syd, på hovedstrøget ligger butikkerne med verdens dyreste urmærker side om side, og i gaderne kører diplomatbiler målrettet mod FN’s hovedkvarter. Søger man et sydeuropæisk alternativ til bjergområder, hvor det kun går op eller ned, er Geneve stedet, der byder på førsteklasses cykelforhold, storbystemning og forkælelse.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger