Stemningen er helt fransk, mens vi triller ud af Skagen, som lige er ved at vågne. Solen har for længst fået termometeret op på tocifrede varmegrader, og på cafeerne sidder gæster i korte bukser med cappuccinoer, croissanter og morgenaviser, mens skodderne rulles op ved gågadens butikker.
Og nøjagtig som man ser det overalt i Sydeuropa, hopper mange - også modne mænd med dyre racere og i tjekket teamtøj - på cyklerne for at få en frisk start på dagen. Og begynder turen i Skagen, kan det kun gå én vej - nemlig sydpå.
Kilometer efter kilometer uden motoriseret trafik
Det er et absolut must at starte sin tur på Hulsig-stien. Mellem Skagen og Hulsig har man anlagt en asfalteret cykelrute, som er helt fri for motoriseret trafik. Stien slanger sig mellem lyngklædte klitter og strækninger med skov ned langs Vendsyssels østkyst, og apropos slanger, kan det betale sig at kigge ned en gang i mellem. På varme dage ynder hugormene at sole sig på den lune asfalt.
Vi følger den smukke sti sydpå, og først efter 15 kilometer dukker den første ”rigtige” landevej op. Men også her er der gode forhold for cyklister, for langs vejen er der cykelsti i begge retninger, så vi fortsætter mod Frederikshavn. Strækningen er præget af stråtækte sommerhuse, marker, hvor man kan plukke jordbær samt små hyggelige landsbyer, og en gang imellem får man et glimt at det blå, blinkende Kattegat.
Efter at have sat cykelhandsken på velkommen til Frederikshavn-skiltet, vender vi og kører tilbage til Skagen. Vores tur er 80 kilometer lang, men den kan nemt forlænges - enten mod Hirtshals i vestlig retning eller mod Sæby/Ålborg, der ligger endnu længere sydpå.
Vi har dog fået cykling nok og parkerer på Skagen Havn, hvor vi finder et bord på den populære fiskerestaurant Wittco Fisk & Skaldyr. Her fyldes depoterne op med friskfangede rejer, hummere og sprøde salater, mens vi nipper til den kolde hvidvin. Rundt omkring os summer det af liv. Ud over os er et par gæster ankommet med racercykler, mens en flok lystsejlere fra Norge både nyder maden og de danske priser. Det er bestemt ikke sidste gang, vi har cyklerne med til Skagen.
Smuk naturoplevelse for mountainbikere
Kommer man for at køre mountainbike, er der flere muligheder, da man i og omkring Skagen har anlagt flere gode spor. Ét af dem går gennem Skagen Klitplantage, der byder på knap 14 kilometers kørsel på grus, træflis og sandet undergrund. Sporets 44 højdemeter virker ikke skræmmende, men til gengæld venter en smuk naturoplevelse mellem lyng, klitter og træer. Andre muligheder finder man i Sæbygaard, Bagterp og Katsig samt i Tornby, hvor der venter stammer, drops og rødder på den 14 kilometer lange sorte rute.
En årligt tilbagevendende MTB-event er Coast to Coast-løbet, der traditionelt afvikles lige før Skt. Hans aften, hvor natten er kortest. Deltagerne kan vælge mellem flere ruter, men vil man virkelig udfordres, kan man prøve kræfter med Kongerutens 150 kilometers natløb. Løbet starter ved solnedgang og slutter ved solopgang, og der køres blandt andet på singletrack med pandelamper. En helt speciel oplevelse er det at trille ind på et af depoterne, hvor man nyder forplejningen og samværet med de øvrige deltagere i den lyse nat.
Direktøren cykler med
Der er mange overnatningsmuligheder i Skagen, men skal opholdet i det nordligste Danmark opgraderes til en helt speciel oplevelse, kommer man ikke uden om Ruths Hotel i Gl. Skagen. Gang på gang scorer Ruths Hotel topkarakter, når landets avisanmeldere tjekker de bedste danske hoteller for atmosfære, gastronomi og wellness-faciliteter.
Men tag ikke fejl! Selv om Ruths Hotel rangerer blandt landets bedste og mest klassiske, er der intet stift over hotellets ånd. Atmosfæren oser af afslappethed og livsnydelse, man kan ankomme i shorts og klipklapper, og det er helt okay at trille racercyklerne tværs gennem receptionen og parkere dem på terrassen. Hotellets direktør, Peter Christian Jensen, cykler selv med, når føromtalte Coast to Coast-løb afvikles, ikke mindst fordi Ruths Hotel byder de sultne deltagere på mad og drikke, når der midt på natten er pitstop i Skagen.
Hele pakken
Mens gourmetrestauranten på Ruths er kendt for gastronomi på højt niveau, er brasseriet kendt for hygge og fransk mad, der er så autentisk, at fransk fjernsyn er på pletten for at lave en reportage, mens vi er der. Vi starter vores brasseri-menu med en tallerken kammuslinger ledsaget af et glas fransk Sauvignon Blanc, hvorefter hovedretten - tartar rørt op med finthakket løg, kapers og sennep - kommer ind. Og det rå kød er, sammen med Côte de Rhonen i glasset, den perfekte afslutning på en god cykeldag.
Selv om Ruths Hotel henvender sig til et relativt købestærkt segment, kan de fleste være med. Hotellet tilbyder mountainbike-ophold, hvor man for 1.345 kroner får overnatning og morgenmad samt en to-retters menu i brasseriet. Hertil følger fri brug af Ruths wellness-faciliteter samt leje af mountainbikes.
Lægger man Skagens øvrige seværdigheder - kunstmuseet, Grenen, bunkermuseet og cykelmulighederne - oveni, har man hele pakken. Det vil næppe blive svært at overtale sin ikke-cyklende partner til et weekendophold i det allernordligste Danmark.
Ser mere om cykelruterne i det nordligste Danmark på Toppen af Danmarks hjemmeside, hvor du også kan finde guides til MTB-ture.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger