Tour-starten i Danmark byder på flere interessante udfordringer. Men det, der kan vise sig at blive det mest ikoniske, og det som enten frygtes eller begejstrer i feltet, er Storebæltsbroen på 2. etape.
Hvis vinden står i nord eller syd vil der nemlig være sidevind, hvilket kan fordre et sandt drama på den lange bro kort før mål i Nyborg.
I den anledning kigger vi i denne artikel tilbage på de største sidevindsdramaer i nyere Tour-tid. Netop sidevinden har været et større fokuspunkt hos arrangørerne det seneste årti i forbindelse med planlægningen af ruten, og det har flere gange rystet klassementet godt og grundigt.
Fuglsang og øvrige favoritter med stort tidstab
I 2019 var der på forhånd sat et kryds ud for 10. etape som en dag, hvor etapeprofilen ikke bød op til det helt store drama, men hvor netop vinden kunne komme i spil.
Og det gjorde den så sandelig. Da Ineos, Quick-Step og EF gik i front på et åbent stykke, splittede feltet i atomer. Bagved blev blandt andre Jakob Fuglsang, som det år netop havde vist stor styrke i Criterium du Dauphiné, fanget. Det samme gjorde klassementsprofiler som Richie Porte og Thibaut Pinot.
Herefter fulgte en dramatisk tvekamp mellem første og anden gruppe, og det lykkedes faktisk næsten for gruppe to at lukke hullet. I et sidste desperat forsøg var det kaptajnerne selv, der brændte tændstikkerne af, da alle hjælperyttere var brugt op.
Forspringet faldt til 10 sekunder, men herfra var der ikke mere at give af, og mens Van Aert kunne løfte armene i triumf i den decimerede spurt, kom Fuglsang og kompagni afkræftede og resignerende i mål hele et minut og 40 sekunder senere.
Sagans og Froomes vanvittige ridt
I 2016 var der tale om et endnu vildere drama, da Tinkoff lancerede et større attentat på 11. etape, der strakte sig langs Middelhavet. Hvad der hidtil havde været en stille mellemetape udviklede sig hurtigt, da det russiske hold allerede med 90 kilometer igen satte hele toget frem og buldrede afsted.
Snart efter eksploderede feltet i mange grupper, men efter et stykke tid måtte holdet indse, at kupforsøget var foretaget for langt ude. Der kom nemlig samling igen, og så troede de fleste, at stormen var reddet af.
Men Tinkoff gentog manøvren med lidt over 10 kilometer til mål, og kort efter lancerede Peter Sagan og Maciej Bodnar så et angreb, som kun Chris Froome og Geraint Thomas var vågne og stærke nok til at følge. De fire sejlede væk og formåede på nærmest mirakuløs vis at holde feltet bag sig.
På opløbsstrækningen spurtede Sagan sig til sejren foran den gule trøje, der i sidste ende dog kun kunne indkassere 12 sekunder, inklusive bonus, på sine konkurrenter.
Regn og blæst i Holland
Også i 2015 var der sidevindsdrama for alle pengene, men denne gang var det allerede på 2. etape. Løbet startede i Holland, etapen gik langs kysten, og vejret var ganske forfærdeligt. Med andre ord - den perfekte opskrift på dramatik.
Det var der rigeligt af, da flere styrt, mekaniske uheld og sidevind skabte store splittelser. Nairo Quintana, en af førsteudfordrerne til Sky og Froome, blev allerede hægtet af med 50 kilometer til mål, mens også Vincenzo Nibali, der havde vundet Touren året før, måtte se favoritterne køre væk.
Først i mål kom en decimeret gruppe på blot 24 mand, og de store vindere i klassementet var Alberto Contador og Chris Froome. Herefter kom resten i mål i forslåede, mindre grupper. Quintana og Nibali tabte halvandet minut.
Det kan også blive et kæmpe sidevindsdrama på 2. etape af årets Tour de France, hvor rytterne skal over Storebæltsbroen. Du kan blive VIP-gæst i målområdet på netop den etape sammen med Oddset. Deltag i Oddsets store TDF-konkurrence herunder!
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger