Fashionable Kødbyen i København skiftede sidste weekend sidste sædvanlige hipsterantræk ud og iførte sig for en stund cykeltøjet.
Baggrunden var, at Rapha havde valgt netop hovedstaden til at danne ramme om det første internationale løb i serien ’Nocturne’, som efter en del sæsoner har opnået mytisk status i det centrale London via hæsblæsende gadeløb i nattens begyndende mulm og mørke.
Kødbyen var således klædt på til cykelfest og Øksnehallen og de omkringliggende udendørsarealer omdannet til festivallignende skuepladser fyldt med cykelfans som nød de ellers sparsomme solstråler med en is, øl eller kaffe ved sin side.
Raphas invitation til byens ryttere og fans lød ’Ride All Day, Race All Night’ med henvisning til, at der i løbet af dagen skulle afvikles flere discipliner på den 900 meter lange, afspærrede rundstrækning. Gradvist skulle tingene bliver mere og mere seriøse og kulminere i et intenst og spektakulært gadeløb med danske og internationale proffer, når solen ville slippe sit tag og nattens tæppe lægge sig over København.
Ride All Day
Med lyden fra den gode stemning på pladsen foran Øksnehallen som lydmæssig underlægning, hvor rigtig mange ryttere så ud til at ende deres lørdagstræning med denne dag, begyndte dagens lange program med en åben træning på rundstrækningen, hvor alle interesserede havde adgang til at få en sjælden mulighed for at drøne igennem en afspærret Kødbyen.
Foto: Marshall Kappel
Feltet.dk var selv en tur på ruten og kunne konstatere en både fed og udfordrende rute: Fed fordi den indeholdt alle de vigtige elementer for et medrivende gadeløb; hurtige passager, snævre sving, teknisk krævende stykker. Udfordrende ved hjælp af lidt ekstra krydderi i form af brosten. Rigtig mange brosten faktisk.
Især området langs med Øksnehallen og over målstregen tæt ved Halmtorvet var så krævende, at vi oplevede at en ledning til det elektroniske gear fik revet sig løs. Så var der ligesom lagt i kakkelovnen til proffernes tvekamp sidst på aftenen!
Dagens efterfølgende program bød på alt fra børneræs over kapløb på folde- og ladcykler til mere traditionelle discipliner såsom regulære criterium-ræs for danske licensryttere og virksomhedshold af fire ryttere.
Foto: Marshall Kappel
En af dagsprogrammets højdepunkter bød på højoktanræs på banecykler - fixie races, som de hedder udenlands og som er lidt af et særsyn herhjemme, men en hastigt voksende disciplin i eksempelvis England.
Her fik tilskuerne en opvisning i både teknik og fart uden bremser af især de medrejsende, internationale ryttere, som fik tydeliggjort at det er en disciplin vi endnu ikke for alvor har taget til os herhjemme.
Foto: Marshall Kappel
Race All Night
I takt med at mørket faldt på flyttede festen og en stor del af menneskemængden ind i Øksnehallen mellem løbsaktiviteterne, hvor der efterhånden summede af liv imellem madboderne og de udstillende sponsorer. Også i ryttergårdene, hvor cykelfans fascineret fulgte de opvarmende ryttere, begyndte det for alvor at syde af liv, i takt med at flere og flere ansigter tittede frem og på den måde bekendtgjorde at aftenens hovedattraktion rykkede nærmere.
Første del af desserten var damernes Criterium, som havde deltagelse af en række lokale profiler, samt danske og internationale eliteryttere med blandt andet Emma Norsgaard fra Team Rytger i spidsen.
Det var dog en anden dansker, Rkke Lønne, som viste sig stærkest og vandt efter et sandt eventyrløb, hvor hun tog alle tre indlagte spurter og slutteligt kørte først over stregen.
Imens blev der givet opvisning i at køre på rullere i ryttergården, hvor danske profiler som Casper Von Folsach og holdkammeraten Rasmus Quaade især så motiverede ud til at tage kampen op med Team Wiggins-danskeren Marc Hester og de tilrejsende specialister fra JLT Condor med den stordekorerede olympiske mester Ed Clancy som frygtindgydende hovednavn.
Foto: Marshall Kappel
Også flere danske, Kontinental-profiler var trukket i fantomdragterne og der var dermed lagt op til gaderæs fra øverste hylde på den spektakulære rundstrækning.
Her viste forhåndsfavoritterne fra JLT Condor sig stærkest og gav en opvisning i gadeløb, hvor Ed Clancy slutteligt ofrerede sig for holdkammeraterne, som kunne trille over stregen og indtage podiets to øverste trin mens Casper Folsach efter imponerende kørsel indtog pallens nederste plads.
Foto: Marshall Kappel
Kom igen i 2018!
Rapha Nocturne var set udefra en klar succes. Først og fremmest var det særdeles professionelt afviklet med masser af marshalls, speak og et imponerende setup omkring selve løbene.
Det var med andre ord en regulær cykelfest, hvor ryttere såvel som fans - og alt derimellem - havde mulighed for at dele en unik oplevelse. Der var god stemning på pladsen og i Øksnehallen dagen lang og god opbakning fra det lokale cykelmiljø.
Gadeløb er i vores optik helt klart en både undervurderet og undereksponeret disciplin på vores breddegrader. Først og fremmest er det et særdeles publikumsvenligt løbsformat, hvor man følger rytterne helt tæt, ser løbene udfolde sig og hvor stemningen udvikler sig som under en fodboldkamp, hvor man ser kampen udfolde sig og ikke blot et felt drøne forbi med 50 i timen.
Vi håber derfor at København får en permanent plads på Nocturne-kalenderen til glæde for alle cykelfans.
Foto: Marshall Kappel
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger