19.05.2012 @ 09:00

Sportstøj med kompression har vundet frem i de senere år - og gør det fortsat. Men hvad hjælper kompressionen på og hvorfor? Og hvis det mest af alt er et spørgsmål om psykologi, er det så forkert? Feltet.dk ser på sagen.

 

For cykelryttere - væddeløbere såvel som motionister - er tætsiddende tøj en naturlighed. Ved både træning og løb kan vinden spille en stor rolle, og derfor har cykeltøj traditionelt set altid været både stramt og strømlinet.


Tøjet fyldes til stadighed med flere detaljer og mere teknologi - alt sammen til gavn for rytteren. Hen over en årrække har tøj med indbygget kompression vundet indpas i stort set al udholdenhedsidræt, og tøjet sælges med løfter om forbedrede præstationer via optimeringer på mange parametre.

Men er der overhovedet noget om snakken: Kan din præstationsevne reelt forbedres, hvis dit tøj
trykker de rigtige steder?


Hvordan virker kompressionstøj?

Brug af produkter med kompression har sin oprindelse i den medicinske verden. Her kender de fleste  støttestrømperne. Disse er ofte brugt i medicinske sammenhænge til patienter med forringet blodomløb, for at forhindre blodpropper.


I relation til sport, har kompressionstøj påståede effekter på to områder: Under aktivitet og i perioden efterfølgende - når du efter en hård tur på cyklen restituerer, og dine muskler kommer sig oven på strabadserne.


En af de førende producenter på markedet, australske Skins, har deltaget i en del forskning på området. En kort opsummering af deres påstande om kompressionstøjets fortræffeligheder, fortæller os at:
 

Når man placerer et strategisk tryk (kompression) på udvalgte muskelgrupper, så sikrer man et bedre blodomløb. Det betyder, at blodet mere effektivt kan afgive næringsstoffer og ilt - samtidig med at det bedre kan fjerne uønskede affaldsstoffer, heriblandt mælkesyre. Kompressionen er ligeledes med til at mindske vibrationer i musklerne, hvilket mindsker træthed.


I de senere år er især kompressionsstrømperne vokset i popularitet. Det skyldes bl.a., at en af effekterne er, at strømperne kan assistere de blodårer i benene, som transporterer det uiltede blod tilbage mod hjerte og lunger, for at blive forsynet med nye næringsstoffer til de arbejdende muskler. Disse blodårer, venerne, arbejde mod tyngden, og skal sende blodet mod tyngdekraften mod kroppens kerne. De er således afhængige af nogle små muskler omkring venerne, som presser sig sammen nedefra og op, således at blodet skubbes mod hjertet. Billedligt kan det sammenlignes med den måde, vi presser tandpasta ud af tuben. Fra flere sider hævdes det, at kompressionsstrømperne kan være med til at øge og effektivisere denne aktivitet.


Det er stort set de samme faktorer, der gør, at kompressionstøj skulle have en effekt i restitutionsfasen. Kompressionen skal sikre mere ilt til musklerne og flere næringsstoffer til den afgørende genopbygning. Flere steder menes kompressionen ligeledes at kunne være med til at nedsætte den muskelømhed, der ofte følger i kølvandet på et hårdt træningspas eller løb.


Virker det så?

Der er efterhånden foretaget en del undersøgelser og studier af kompressionstøj. De fleste er endnu i relation til især løb og styrketræning, men der er dog enkelte studier, som ser direkte på effekten ved produkternes brug i cykling.


Et studie så på effekten ved at bruge kompressions-tights ved en enkeltstart på en time. Her fandt forskerne, at produktet gav en ganske lille forbedring i watt-outputtet ved den anaerobe tærskel, men at der generelt var få eller ingen effekt af at bruge kompression.

Et andet forsøg testede tøjet under både sprint og mere udholdenhedsprægede aktiviteter. Kompressionstøjet udmærkede sig hverken ved at give mere kraft eller udsætte træthed, men man observerede dog en lille effekt på ophobning af mælkesyre i musklerne.

Desværre gav produkterne ingen effekt på hverken iltoptag eller den faktiske præstation på cyklen. Konklusionen lød derfor på, at de benyttede tights ikke havde en signifikant indflydelse på præstationsevnen.


Ser man på restitutionsdelen, så er der lavet flere undersøgelser. Dog ikke nogle, der direkte beskæftiger sig med cykling - desværre. Om end der er modstridende resultater, så er der flere ting, der indikerer at kompressionstøj kan spille en rolle i at fremme restitutionen.

Et forsøg viste tilmed, at en gruppe trænede ryttere som havde kørt en 40 km enkeltstart, forbedrede sig på samme distance efter blot 24 timers restitution iført kompressionstights. De forbedrede flere parametre, men vigtigst af alt deres tid.


Konklusion - og det psykiske aspekt

Det er svært at drage en entydig konklusion omkring brug af kompressionstøj som cykelrytter eller motionist. Noget kunne tyde på, at restitutionen forbedres, men det er tydeligt, at der er brug for flere undersøgelser for at belyse emnet. Cykelløb er som oftest lange, og der er brug for studier, der undersøger effekten på de lange distancer.


Flere brugere af kompressionstøj giver udtryk for øget velvære og en, subjektivt vurderet, bedre restitution. Hertil også en oplevet, forbedret ydeevne. Når disse forbedringer endnu ikke entydigt har vist sig i litteraturen, så kan man jo spekulere i, om disse oplevelser rent faktisk er mere psykiske end fysiske.

Men når det kommer til optimering, så gælder jo både fysik og psyke, og alle, der cykler, ved, at de lange og hårde løb ofte afgøres i hovedet. For mange giver kompressionstøj og lignende ting ofte en følelse af at gøre lige det ekstra, der skal til, og kan det være med til at rykke præstationen, tja, så er pengene måske godt givet ud. Omvendt er der endnu ikke det teknologiske gennembrud, der tvinger dig til at fare ud og bruge dine sparepenge på dyrt kompressionstøj - det er i hvert fald endnu ikke belyst tilstrækkeligt.


Om end litteraturen sår tvivl om kompressionstøjet reelle effekt, så synes UCI allerede at have taget deres standpunkt. I en beslutning som, nærmest vanligvis når unionen træffer beslutninger, har vakt forundring, har de forbudt brugen af de knælange kompressionstrømper. Om det er et udtryk for den fremherskende konservatisme i sporten eller et forsøg på at blokere og tage afstand fra udefrakommende elementer, vides ikke.

Kompression har været populært i andre sportsgrene i mange år og måske ønsker unionen blot at distancere sig herfra. I hvert fald synes der ikke være tilstrækkeligt belæg for at forbyde strømperne ud fra et videnskabeligt parameter. Hvem ved -  måske er der blot nogle fremstående medlemmer i UCI, som der som så mange andre er blevet trætte af at se på de lange strømper, som ikke altid bæres lige yndefuldt.

Hvad synes du?   

 

Kilder:

Int J Sports Physiol Perform. 2008 Dec;3(4):424-38.

J Strength Cond Res. 2011 Nov 23

J Strength Cond Res. 2012 Feb;26(2):480-6.

 

Feltet.dk har testet flere produkter inden for kategorien kompressionstøj - og flere følger. Herunder kan de se de test, vi allerede har lavet:
Compresssport proracing sleeves
CEP tri shorts

CEP leg sleeves

CEP running socks
 

Test: Trek Madone Gen. 8 SLR 9 AXS – Den ultimative aerocykel?
En af sæsonens mest omtalte cykler er næsten et perfekt blend mellem fart og vægt, hvilket giver rytteren optimale betingelser for at præstere. Uanset om man er en af de hurtigste ryttere i verden eller en almindelig motionist.
Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet