16.08.2019 @ 15:04

For mange er Bremen og Bremerhaven blot to byer, man passerer på sin vej mod Nordfrankrig, de belgiske brosten eller det flade Holland. Men området, der blot ligger 280 kilometer fra den dansk-tyske grænse, er et besøg værd, for her har cykler førsteprioritet.

Vi har sat en weekend af til at tjekke området omkring de to nordvesttyske byer, Bremen og Bremerhaven, ud. Hvor Bremen som gammel hansestad oser af middelalderlig velstand og kringlede, brostensbelagte gader, byder Bremerhaven på supereffektive havnefaciliteter, moderne museer og trendy spisesteder. Begge byer er gode udgangspunkter for cykelture.

 

Weser-floden går midt gennem Bremen, og der er altid liv langs vandet. Foto: Michael Balho

 

Langs Weser-floden

Der er altid noget særligt ved at køre med udsigt til vand, så på cykelweekendens førstedag falder valget på en tur langs Weser-floden, der går midt gennem Bremen.
 

Ved det store stadion, hvor den tidligere tyske mesterklub Werder Bremen spiller, er der livlig aktivitet. Der skal være koncert samme aften, så der sættes telte og ølboder op langs vandet, mens badegæster ligger på Wesers modsatte bred og soler sig. Vi er blot få hundrede meter fra Bremens centrum, men både det grønne i form af skove samt det blå i form af vand når helt ind til bymidten.


Langs Weser er der anlagt cykelsti, så vi fortsætter uforstyrret gennem Bremen og sætter kursen mod nord. Her byder turen på gode, lange stræk, og der sker hele tiden noget på floden. Ét sted passerer man en sluse, rundt om en bugtning dukker en fladbundet pram op, og langs ruten lokker adskillige caféer med udendørs servering.


Vi kører flere steder langs diger, og belægningen er god og jævn og består for det meste af asfalt. Indimellem brydes rytmen dog af den flisebelægning, man har enkelte steder har valgt at beklæde cykelstien med, men vi undgår kørsel på grus - og dermed også punkteringer.
 

Weser kan passeres på flere måder. I og omkring byerne er der bygget broer, mens små færger langs ruten sørger for transporten tværs over floden. Da mange af dem betragtes som en del af det offentlige vejnet, er de meget billige at benytte, og alle steder kan man medbringe sin cykel.

 

Er der langt til nærmeste bro, går der flere steder små færger over Weser. Foto Ingo Wagner

 

De tyske floder og kanaler er - sammen med nabolandenes vandveje - så tæt forbundne, at man kan sejle tværs gennem Europa fra Nordsøen til Sortehavet. Som en af Tysklands store floder er den 500 kilometer lange Weser trafikeret døgnet rundt, blandt andet med lastpramme der fragter gods helt fra Fulda og Kassel til Bremerhaven, så vi nyder turen, der kombinerer cyklingen med et indblik i livet ved en af de store tyske vandveje.

 

Ud over turen langs Weser-floden lokker terrænet omkring Bremen med mange andre gode cykelruter og det kan være svært at vælge. Men vi har været heldige med Weser-turen, som byder på god variation samt masser af seværdigheder undervejs, og samtidig har vi stiftet bekendtskab med den sidevind, der fejer uhindret hen over det flade nordtyske landskab, som ligger ud til Nordsøen.

 

Der er langt mellem bakkerne i det flade Nordtyskland

 

Bykørsel i hyggetempo

På andendagen er Bremerhaven vores udgangspunkt, og som alternativ til førstedagens lange cykeltur i det åbne landskab vælger vi en havnerundfart på cykel - en Fisch & Schipp-tur - som tager os rundt til alle afkroge af Bremerhavens enorme havn.

 

Gode skilte viser vej, og vi guides forbi den moderne industrihavns mange områder. Bremerhaven er en af verdens største udskibningshavne for biler, og hvert år sejles 2,3 millioner køretøjer fra blandt andet BMW, AUDI og Mercedes til europæiske og oversøiske destinationer. Rundt omkring afleverer godstog deres last af biler på kajen, og i lange rækker køres bilerne om bord på de enorme transportskibe, der hver har 13 bildæk uden vinduer.


Vi triller videre og passerer alt fra prestigiøse krydstogtskibe til små både, som tager turister med på havnerundfart. I et af Bremerhavens ældste anlæg ligger ubåden Wilhelm Bauer, der med sin konstruktion var banebrydende, da den blev bygget i slutningen af 2. verdenskrig.

 

Forplejningen er der også tænkt på, og et oplagt sted at gøre holdt er ved ”Den sidste knejpe før New York”. Mere end syv millioner tyskere emigrerede i 1800- og 1900-tallet fra Bremerhaven - primært til USA - og det præger både byen og havnens historie. Nær centrum kan man besøge Det tyske Udvandrermuseum. Vores cykeltur i Bremerhaven er 25 kilometer lang og giver ikke megen sved på panden. Til gengæld giver den en del på oplevelseskontoen.


Ikke bare Bremen, men også Bremerhaven og omegn har meget at byde på cykelmæssigt, og et udvalg af ture fås på nettet og ved turistbureauet.

 

Bremens rådhus er blandt Tysklands smukkeste, og det er fredet af UNESCO. Foto Ingo Wagner

 

Førende i Tyskland

Både Bremen og Bremerhaven er foregangsbyer, når det gælder udviklingen af cykelfaciliteter, og man har for længst trukket i førertrøjen på forskellige områder. Der er fx anlagt 800 kilometer cykelsti i Bremen, så man kan køre ugenert side om side med den øvrige bytrafik, der består af biler, busser og sporvogne. Antallet af ”Radlerhotels”, Bett & Bike Gastgeber” og ”Fahrradpensionen” er tårnhøjt, så man kan altid få sin cykel låst inde for natten, stederne har faciliteter til småreparationer, og man kan få forplejning med til turen.

 

Flere huse i Bremens Schnoor-bydel er mere end 500 år gamle. Foto: Ingrid Krause

 

Mere end cykling

Ud over det cykelmæssige har de to nordtyske byer meget andet at byde på, og som weekend-getaway er både Bremen og Bremerhaven oplagte destinationer. De klassiske hovedattraktioner i den gamle hansestad Bremen er rådhuset, weserpromenaden og den gamle bydel Schnoor, men man kan også opleve topmoderne seværdigheder som fabriksbesøg hos Mercedes-Benz samt rumfartscenteret Airbus Defence & Space.
 

Bremerhaven, der ligger 65 kilometer fra Bremen, er lige så spændende, og de store attraktioner er havnerundfart, skibsfartmuseet og den maritime zoo. Langs havnen finder man masser af spisesteder, og overalt skyder ny og dristig arkitektur op.

 

Bremens klassiske spisested hedder Ratskeller, og man har en af Tysklands ældste vinkældre. Foto: Katja Thiele.

 

Nyttige adresser  

Bett & Bike i Bremen: Hotel zum Kuhhirten

Bett & Bike i Bremerhaven: Havenhostel Bremerhaven

Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 
Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 
Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Officielt: Her afholdes EM i Gravel
Det er lige blevet annonceret at Finland bliver værtsnation for Europamesterskaberne i Gravel i 2027. 
Nyt cykelmagasin på gaden
Motionsfeltet.dk har sendt et nyt efterårsmagasin på gade. 160 sider med masser lækkert stof til motionisten eller pendleren.
Mørkøv vil have fingrene i Vingegaard: Jeg håber selvfølgelig utrolig meget
Den kommende landstræner i landevejscykling, Michael Mørkøv, vil have Jonas Vingegaard med til diverse mesterskaber.
Læserbrev: Pokal eller kiste?
Den teknologiske udvikling har gjort cykelsporten langt farligere, argumenterer Jan Louis Svenningsen i dette læserbrev. Han kræver derfor handling for at øge sikkerheden. 
Danmark får ny landstræner
DCU har skiftet landstræner.
Simon Andreassen bliver verdensmester
Simon Andreassen vinder VM i mountainbike på marathondistancen.
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
Vild træningstur: Evenepoel er klar til VM
Remco Evenepoel ligger ikke på den lade side her halvanden uge før VM.
”Det var så grotesk” – store sikkerhedsproblemer til dansk licensløb
Sikkerheden var ikke i orden til licensløbet i Lejre i weekenden, melder flere sportsdirektører.
Som en gazelle på savannen – testkørsel af Gazelle Eclipse T11
Feltet har prøvekørt en elcykel fra hollandske Gazelle. En ”neutral” indstilling til elcykler fra testerens side blev vendt til decideret begejstring.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Ny bog: Cykelsportens historie
Bogen "Cykelsportens historie" udkommer den 13. september 2024. 
Asgreen afslører sjov Roglic-historie
Kasper Asgreen har en sjov fortid med stjernen Primoz Roglic, som igen blusede op på gårdagens etape af Vuelta a España.
Kæmpe dansk triumf ved VM: Guld og bronze!
Det danske multitalent, Albert Withen Philipsen, har genvundet sin VM-titel i mountainbike. 
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 
Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 
Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet