Internettet vrimler med klip af downhill-kørere, som på deres specialbyggede cykler med fuld affjedring, platformpedaler og lavt tyngdepunkt suser ned ad bjergsiderne. Der er oftest tale om vilde ridt i Alperne, Pyrenæerne eller Rocky Mountains, men også i Danmark kan man også opleve den specielle afart af cyklingen, som både kræver mod, teknik og fysik.
Nogle af Danmarks bedste og mest udfordrende spor finder man i Alminding-skoven, hvor Trailcenter Bornholm har udført et stort arbejde med at bygge spor i forskellige sværhedsgrader. Man har udnyttet terrænets store højdeforskelle, så der er mere tale om nedfarter end deciderede rundture.
Det sorte spor Rabalderstræde, der starter tæt på Rytterknægten, lever i høj grad op til sit navn. Rytterknægten er med sine 162 meter kun ni meter lavere end Danmarks højeste punkt, Møllehøj, så udgangspunktet er derfor tæt på det optimale. Sporet er 350 meter langt, og det starter ved Lysthuset ved Elisabeths Klippe og slutter ved Dyresølen.
Undervejs kører man over klipper, gennem kurver og laver hop over store stenblokke. Vær forberedt på en vild tur, og husk beskyttelsesudstyr!
Mens ovennævnte tur kun anbefales erfarne mountainbikere, er der også gode muligheder for begyndere og mindre øvede på nogle af Trailcenter Bornholms andre ruter. Som navnene antyder, er de grønne spor Skilpadden og Sneglesporet overkommelige for de fleste, og det er hér, mange børn får deres introduktion til nedfarter ad skovens singletracks.
De middelsvære og røde spor, som fx The Real McKofoeds samt Builder’s Baby, byder på gode tekniske udfordringer over rødder og klipper, og i den sorte og svære ende finder man ruter som Mørkt Guld samt Bøvl. Generelt er de sorte nedfarter for eksperter, der trives med drops, flyveture, huller, rødder og sten.
Sporene er åbne for enhver. En stab af frivillige lokale står for vedligehold af ruterne, og det er som altid god stil at donere et beløb til arbejdet via mobilepay.
MTB-udfordringer i Almindingen. Foto: Morten Tarp
Rundtur på vestkysten
Lidt nord for Rønne finder man et otte kilometer langt markeret spor, der udgår fra Hotel Skovly. Er man taget hjemmefra uden helt at have tjek på udstyret, tilbyder hotellet luft samt vask, og i receptionen kan man købe reservedele og energibarer. Sporet, der mest består af singletrack, er overvejende blåt, men undervejs er der mulighed for at lave afstikkere af et par røde varianter.
Det, som især gør Skovlyruten et besøg værd, er dens forløb langs Bornholms vestkyst. Talrige steder har man lyst til at fiske sin iPhone frem og tage billeder af klipperne og havet, hvor svenskekysten ligger på den anden side.
Et yderligere plus er muligheden for at forlænge ruten til granitbruddet ved Vang, hvor der er anlagt et knap fem kilometer langt spor. Det er også i Vang, man finder en af Danmarks allerstørste stigninger. Den 1.250 meter lange opkørsel, som stiger med 7,3 %, ender 93 meter over havet - naturligvis med uspoleret panoramablik over Østersøen.
BornFondo er årets cykelmæssige højdepunkt. Foto: BornFondo
Gode forhold på landevejen
Den bornholmske landevejsklassiker BornFondo, der i 2020 køres i september, tiltrækker hvert år hundredvis af deltagere. Arrangørerne gør meget ud af, at ruten både er spektakulær og udfordrende, så side om side med stejle bakker fører ruten forbi flotte udsigtssteder og idylliske kystbyer.
De gode mountainbike-spor i skovene matches i høj grad af de bornholmske landevejsruter, for også her kan man opleve det klippefyldte landskab tæt på. Langs med skærgården på nordkysten går et langt højdedrag parallelt med vandet, og på ruten mellem Allinge og Svaneke er det oplagt at tage små afstikkere ned til de forskellige havnebyer og tilbage igen.
Samtidig med at man passerer det ene instagram-venlige fotospot efter det andet, tikker højdemeterne ind på cykelcomputeren.
Mange klubber og cykelhold kommer til Bornholm, især om foråret, for at træne. De bornholmske landeveje er velegnede til cykling på flere måder.
Først og fremmest er den motoriserede trafik begrænset, i hvert fald hvis man sammenligner med andre tætbefolkede dele af Danmark. Men derudover er der mange cykelstier samt afmærkede cykelveje, hvor det er bilisterne, der skal tage hensyn til cyklisterne.
Flere stigninger har tocifrede procenter
En af Bornholms bedste adresser
Og hvor skal man så bo, hvis cykelferien holdes på Bornholm? Det er klart nordkysten, som byder på de flotte scenerier og hidsige bakker. Det er her, man finder hele tre forskellige stigninger med mere end 100 højdemeter - unikt i Danmark.
Det er også på nordkysten, klipperne dominerer, de gamle fiskerbyer ligger side om side, og silderøgerierne lokker med gode frokoster.
Midt på Bornholms nordvendte kyst finder man Hotel Gudhjem, og som førstegangsbesøgende er min første tanke, at hotellet må have en af øens bedste adresser.
Hotellet, der oprindelig blev bygget som købmandsgård, ligger på en af byens stejle gader oven for havnen, der med sine caféer, sin lystbådehavn og sit røgeri summer af liv. Fra hotelværelset er der havudsigt, og hver eftermiddag lokker terrassen til pause med kolde drinks og panoramablik over Østersøen. Et perfekt sted at slappe af efter dagens udfordringer.
Holms Cykler i Rønne sørger for alt, hvis man ankommer uden egen cykel
Lokal cykelekspert
De fleste cykelgæster, der ankommer i bil, har egne cykler med, men ankommer man med fly til Bornholm, er der gode muligheder for at leje. Det kan dog være lidt af en jungle, når den rigtige løsning skal findes, for mange steder er udvalget begrænset.
Ét sted - Holms Cykler Rønne - kan man til gengæld få de fleste behov dækket.
Butikken har et bredt udvalg af både racercykler og mountainbikes til udlejning - fx carbonracere med Shimano 105, samt både hardtail- og fullsuspension-mountainbikes med Shimano SLX/XT.
Skal man bo uden for Rønne, kan man aftale levering af cykler direkte til hotellet, og butikkens leder, Patrick, kender øens bedste cykelspots og giver gerne råd. Patrick arrangerer også guidede landevejs- og mountainbike-ture rundt på Bornholm i selskab med lokalkendte ryttere.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger