15.04.2019 @ 06:30

Cykelbranchen udvikler sig hele tiden. Nye trends popper op og nye produkter udvikles hele tiden. En af disse sæsoners mest vedblivende trends er elcyklen.

Her åbner der sig i øjeblikket et marked og stort set alle de store og respekterede cykelproducenter er hoppet på bølgen i en eller anden grad.

 

Derfor kigger vi lidt nærmere på elcyklen i den kommende tid. Både den anatomi og funktion og så prøvekører vi tre forskellige slags cykler for at se, hvordan oplevelsen af en E-bike er.

 

Elcykler - fra bedstemor til race

Elcyklerne har for alvor gjort deres indtog på markedet indenfor de sidste to sæsoner.

 

Udviklingen kommer fra markedet for hverdagscykler, hvor motordrevet assistance har vokset sig større og større i popularitet og gjort hverdagen lidt mindre svedig (i bogstavelig forstand) for millionvis af cyklister.

 

Målgruppen for de tidligste modeller var således primært pendlere, som hver dag tilbagelægger et betydeligt antal kilometer samt ældre og andre målgrupper, hvor kræfterne måske ikke altid rækker til at nå frem ved egen hjælp.

 

 

Det har i lang tid afspejlet sig i modellerne på markedet. De fleste elcykler har taget sig ud som hverdagscykler er flest - både i funktion og design. Det vil sige traditionelle modeller såsom en klassisk herre- eller damecykel eller en citybike.

 

Men især i sidste sæson var det som om, at ’revolutionen’ tog form. Flere af verdens førende brands tog udviklingen til sig. Det betød også et bredere perspektiv på målgruppen, hvor cykelryttere - snarere end kun cyklister - fik plads i bevidstheden på både udviklere og designere.

 

Det betyder, at markedet allerede nu har et bredt udvalg af cykler, som kan tilbyde lidt flere watt inden rytteren end er klikket i pedalerne.

 

De ’almindelige’ cykler udvikler sig stadig i alle mulige retninger. Lige fra deciderede bedstemorcykler, hvor man kan sidde helt oprejst og stadig nyde 250 watt tilført direkte i pedalerne til mere sporty løsninger, hvor geometri og position minder lidt mere om en racercykel.

 

Men der hvor udviklingen tager mest fart er på cyklerne, som enten er beregnede eller velegnede til mere sportspræget kørsel - altså hvor målgruppen må formodes at have et træningsmæssigt formål for øje.

 

Nu kan man få alt fra deciderede racercykler med motor over hybridudgaver til mountainbikes med ekstra skub i.

 

Elcyklens anatomi

Traditionelt har elcyklerne inkorporeret motoren i enten hjulenes nav eller i kranken, hvor motoren hjælper med at dreje pedalerne rundt.

 

På cyklerne egnet til sportspræget kørsel både på landevejen og i skoven er tendensen, at motoren sidder i netop kranken og assisterer i selve trådet.
 


 

Motorerne kommer i flere størrelser og ydelser. Det påvirker naturligvis det power-output, som kan leveres og altså den hjælp man kan få fra motoren. Generelt gælder det, at jo større motor og batteri, jo mere kraft kan der genereres, men det betyder også, at vægten stiger.

 

Så det gælder for producenterne om at finde et kompromis mellem ydelse og vægt - et klassisk dilemma i udviklingen af cykler.

 

Terræncyklerne og især deciderede mountainbikes skal ofte forcere både stejlere bakker og hårdere terræn, så her får man ofte mulighed for en model med masser af power.

 

Batterierne placeres i langt de fleste tilfælde i forbindelse med skrårøret. Her indgår batteriet som en del af designet og kan som regel klikkes af og på i forbindelse med opladning. På den måde kan man bibeholde en cykels udseende og geometri nogenlunde intakt i en sport, hvor traditioner fylder rigtig meget. Placeringen af et batteri spiller også ind på en cykels balance og tyngdepunkt, hvorfor skrårørets centrale placering er ideel.

 

Sådan fungerer det

Elcyklernes distribuering af de kunstige kræfter kan variere.

 

For langt de fleste gælder det, at cyklen er udstyret med en eller anden form for kontrolenhed på styret - ofte med en skærm - hvorfra indstillinger og kraft styres.

 

Nogle cykler har en helt simpel styring, hvor man doserer kræfterne ved at skrue op og ned. Herved leverer cyklen færre eller flere watt og dermed hjælp. Så kan man skrue op på bakkerne eog tilsvarende ned, når man kører ligeud i medvind.

 

 

Snakker vi sportscykler, så er der ofte en række mere avancerede indstillinger også.

 

Der kan være forskellige programmer, som på intelligent vis styrer wattene alt efter formål, eller der kan være en indstilling, hvor man sætter sin ønskede fart og så hjælper motoren med at nå denne, hvorefter man skal træde for at køre hurtigere.

 

Også her udvikler teknologien sig hele tiden, så man som cykelrytter kan fintune sine præferencer og derved opnå det bedst mulige køre-flow.

 

Tre elcykler - tre historier

Som sagt, så tror vi på at elcyklen har masser af perspektiv og fremtid indenfor alle dele af cykelsporten.

 

Derfor afspejler de cykler og ryttere som vi har fokus på i vores lille team om emnet også det.


Rytterne er nemlig helt forskellige - med hver deres indgangsvinkel til en delvist eldrevet cykel og den værdi den - eventuelt - kan bringe deres cykelliv.

 

Cyklerne adskiller sig ligeledes fra hinanden på flere strukturelle punkter og udmærker sig på flere uafhængige fronter.

 

Du kan glæde dig til at læse mere om de her cykler og testrytternes oplevelser på dem i den kommende tid.

 

Cannondale med motor til den rutinerede MTB’er

 

 

Vi har udstyret vores rutinerede mountainbike-skribent Kent med en Cannondale Moterra 3, som kan klare de fleste udfordringer i skoven, samtidig med at dens rytter bliver forsynet med lidt ekstra brændstof i benene.

 

Kent har udsat cyklen for alverdens udfordringer en mountainbiker kan opleve for at se hvordan køreoplevelsen blev påvirket.

 

Læs vores test af Cannondale Moterra 3

 

Pininfarina’en og den garvede landevejsrytter

 

 

Pininfarina er et italiensk designhus, som har masser af klassikere på samvittigheden og som nok er allermest kendt for sit design af flere ikoniske Ferrari-modeller.

 

Italienerne har smidt deres æstetiske sans ned over en moderne elcykel, som er blevet til i samarbejde med specialisterne i netop elcykler; Diavelo fra Schweiz.

 

Det er der kommet en helt speciel allround-cykel ud af, som skubber til grænserne for cykeldesign.

 

Vi har prøvekører Pininfarina-modellen, som er gearet til at klare det meste.

 

Cyklens pilot, Jakob Kaalund, er normalt en rutineret landevejsrytter, som er mere end i stand til at producere fart med rugbrødsmotoren alene. Han vil fortælle om sine oplevelser med hjælp fra motoren og hvordan køreoplevelsen og -egenskaberne er på sådan en cykel.

 

Læs vores test af Pininfarina E-volutione

 

Nybegynderens oplevelse på en eldrevet Trek

 

 

Læs vores test af Trek Powerfly 7

 

Elcyklens ekstra kræfter åbner op for, at urutinerede ryttere kan lege med de mere rutinerede og de sammen kan dele en cykeloplevelse.

 

Netop den vinkel har vi testet af på vores kontor i Hjørring hvor chefen for det hele og salgschefen på Feltet.dk med deres mangeårige cykelerfaring har haft to medarbejdere fra kontoret med ud og træne.

 

Læs om nybegyndernes tanker og oplevelser med at deltage i cykeltræningen og hvordan det var, pludselig at have masser af kræfter i stængerne.

 

I deres test har de kørt på en Trek Powerfly 7.

Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 
Verdensstjerne har besluttet sig om fremtiden
38-årige Nino Schurter har taget en beslutning, om han vil fortsætte eller stoppe karrieren.
Officielt: Her afholdes EM i Gravel
Det er lige blevet annonceret at Finland bliver værtsnation for Europamesterskaberne i Gravel i 2027. 
Nyt cykelmagasin på gaden
Motionsfeltet.dk har sendt et nyt efterårsmagasin på gade. 160 sider med masser lækkert stof til motionisten eller pendleren.
Mørkøv vil have fingrene i Vingegaard: Jeg håber selvfølgelig utrolig meget
Den kommende landstræner i landevejscykling, Michael Mørkøv, vil have Jonas Vingegaard med til diverse mesterskaber.
Læserbrev: Pokal eller kiste?
Den teknologiske udvikling har gjort cykelsporten langt farligere, argumenterer Jan Louis Svenningsen i dette læserbrev. Han kræver derfor handling for at øge sikkerheden. 
Danmark får ny landstræner
DCU har skiftet landstræner.
Simon Andreassen bliver verdensmester
Simon Andreassen vinder VM i mountainbike på marathondistancen.
Vild træningstur: Evenepoel er klar til VM
Remco Evenepoel ligger ikke på den lade side her halvanden uge før VM.
”Det var så grotesk” – store sikkerhedsproblemer til dansk licensløb
Sikkerheden var ikke i orden til licensløbet i Lejre i weekenden, melder flere sportsdirektører.
Som en gazelle på savannen – testkørsel af Gazelle Eclipse T11
Feltet har prøvekørt en elcykel fra hollandske Gazelle. En ”neutral” indstilling til elcykler fra testerens side blev vendt til decideret begejstring.
Test: Envy Light sommertøj fra Re-Behave
Et lækkert sommersæt med fine features og med en holdning til miljøet.
Dansker snupper anden medalje ved MTB-VM
Tobias Lillelund har vundet sin anden medalje ved mountainbike VM i Andorra. 
Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet