Introduktion
Det er ikke voldsomt lang tid siden, at et individspecifikt bikefit næsten kun var forbeholdt professionelle cykelryttere, der virkelig gik op i deres position på cyklen, og du skulle formentlig lede langt - rigtig langt - efter en dansk motionist, der kunne fortælle dig noget om den ædle kunst.
I løbet af de sidste par år er populariteten af et bikefit dog vokset eksplosivt, og flere og flere cykelryttere er begyndt at indse, at det måske slet ikke skal gøre ondt at cykle.
Vi er derfor på besøg hos det nye danske firma Frank Institute of Sports, der specialiserer sig i blandt andet bikefit, for at mærke oplevelsen og virkningerne af en sådan omgang.
Oplevelse af første bikefit
Frank Institute of Sports åbnede den 13. oktober 2018 deres nye lokaler på Rødegårdsvej i Odense med den danske ultrarytter Mads Frank i spidsen, og netop Mads står også klar i entréen til at tage imod mig, da jeg ankommer.
Efter en grundig rundvisning i den ikke-så-lille bygning, og en snak om alt fra specialimporteret kaffe til vægmalerier, når vi til det, det hele drejer sig om: Bikefittet.
Bikefittet starter uden cykel, hvor jeg bliver spurgt ind til eventuelle smerter og gener i forbindelse med cyklingen samt øvrig skadeshistorik.
Jeg fortæller om en konstant ømhed i min ene fod, om tilbagevendende knæsmerter, og om hvordan mine hænder ofte begynder at sove efter et par timer på jernhesten. Derudover snakker vi om skadehistorik generelt, og om hvordan ens krop tillægger sig dårlige vaner for at kompensere for noget andet.
Efter at jeg har fortalt Mads om mine relativt små, men alligevel irriterende skavanker, undersøger han mig manuelt på en massagebriks, hvor han får et grundigt indblik i min smidighed og min krops begrænsninger.
Dernæst beder han mig begynde at cykle i nogle minutter, mens han både kigger på mine bevægelser med egne øjne og via STT 3D Motion Capture - et unikt system med 6 højhastighedskameraer, som filmer dine bevægelser fra alle vinkler, hvilket Frank Institute of Sports som de eneste i Skandinavien er i besiddelse af. Denne teknologi bruger Mads for at dobbeltsikre, at det han ser med egne øjne, reelt er det der sker, men også for at få et indblik i de vinkler, der ikke kan ses på øjemål.
Alt i alt er min position på cyklen ikke skudt helt ved siden af, men som Mads fortæller, skal man ikke have ondt, når man cykler, og vi begynder derfor at se på ændringsmuligheder for at komme smerterne til livs.
Først tjekkes klamperne, for at sikre at de sidder som de skal, og dernæst sadlen. Mads hiver en bunke skrækeksempler på gamle sadler frem, men konstaterer hurtigt, at min i hvert fald ikke er ødelagt.
Dernæst retter han på mit styr, som drejes en smule, ligesom også min saddel bliver sænket i et forsøg på at slippe af med ømheden i den øvre del af min fod, samtidig med at det forbedrer evnen til at træde helt igennem.
Efter de indledende ændringer er det igen tid til at hoppe på cyklen, hvorefter vi evaluerer ændringerne - hvordan det ser ud ifølge Mads, og min følelse med ændringerne. Dette mønster følger vi et par gange for hele tiden at optimere positionen, og selvom det normalvis tager et par uger at vænne sig helt til forandringerne, responderer særligt min fod fremragende, og smerten er mere eller mindre væk allerede.
Dette skyldes også et par specialdesignede såler, Mads har udstyret mig med, og som jeg får lov til at låne med hjem.
Én ting kan den nye position dog ikke ændre på: Et knæ, der for hver pedalomdrejning lige præcis snitter overrøret. En gammel skade er sandsynligvis skyld i disse gener, som formentligt stammer fra hofte- og baldemuskulaturen, der har sin rod helt oppe i lænden og hoften.
Problemet vil måske kunne løses ved hjælp af kiler, men Mads fraråder, helt i tråd med firmaets motto om kompromisløs kvalitet, at tage den nemme løsning. Det skal trænes væk. Jeg får udleveret et sæt øvelser, der skal hjælpe kroppen med selv at få bugt med problemerne.
Mads opsummerer, hvad han har ændret, og hvilke øvelser jeg skal lave. Vi aftaler, at jeg skal prøve det hele af i løbet af den følgende måned, hvorefter vi vil mødes til et opfølgende bikefit og samtale.
Opfølgende møde
Efter en måned med massevis af timer på den ny-fittede cykel, mødes vi endnu en gang hos Frank Institute of Sports.
I løbet af denne måned er jeg sluppet af med alle smerter i fødderne og hænderne. Mit knæ har også fået det væsentligt bedre, så alt i alt er det blevet langt mere bekvemmeligt at brænde timer af på landevejen. Dette fortæller jeg naturligvis Mads, og med den positive oplevelse in mente begynder vi på en afsluttende evaluering.
Mads observerer mig nu endnu en gang, mens jeg sidder på cyklen, og jeg får lov at prøve styr med forskellige bredder og bukninger for at lægge den sidste hånd på min position. Mads fortæller også om fordele og ulemper ved alskens sadler, og vi justerer lidt på sadelhøjden på grund af øvelsernes positive effekt.
Til sidst lægger vi os fast på den præcise opsætning af cyklen, og Mads opmåler alle ændringerne med millimeterpræcision takket være det førnævnte motion capture system. Jeg får også tildelt nye øvelser, så mit knæ kan blive helt i orden, inden jeg takker af for denne gang.
Konklusion
Et bikefit hos Frank Institute of Sports er ikke bare et bikefit. Det er en oplevelse.
Når firmaet fortæller, at de ikke går på kompromis med noget, passer det. Hvis man håber på et hurtigt overstået quick-fix, er man kommet til det forkerte sted. Der evalueres på alle ændringer, og der er mulighed for at eksperimentere med alt mellem himmel og jord.
Mads Frank og holdet bag Frank Institute of Sports har formået at gøre en yderst nørdet tilgang til cykelopsætning brugbart for alle typer cykelryttere, og man går derfra med følelsen af at have brugt sin tid fornuftigt. Et bikefit hos Frank Institute of Sports er et fremragende produkt, og en endnu bedre oplevelse.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger