Når man triller rundt på sin MTB i skoven, kan det nogle gange været svært at finde ud af, hvad de forskellige skilte, der er at finde, betyder. Nu har DGI, DCU og Naturstyrelsen derfor sat sig sammen og udstukket nye skilte og retningslinjer for, hvordan de skal bruges, så praksis for skiltning forhåbentlig bliver ens på tværs af Danmark.
Der er skiltning for sporenes sværhedsgrader, hvorvidt det er tilladt at køre MTB på stien og andre ting, man skal være opmærksom på. Således bliver det også mere sikkert at være ny på MTB'en, da der er mindre risiko for, at man forvilder sig ind på et risikofyldt spor, hvor man teknisk ikke kan bunde.
Beskrivelse af MTB-skiltning
På billedet længere oppe kan du se alle de nye MTB-skilte. Herunder følger den officielle forklaring af hvert enkelt skilt.
Grøn pil
Meget let rute for alle på MTB. Grusveje og brede grusstier. Relativ flad med moderate stigninger.
Blå pil
Let rute til MTB-ryttere med grundlæggende færdigheder. Grusveje og singletracks. Moderate stigninger, men kan omfatte korte stejle strækninger. Belægningen kan være løs, mudret, ujævn med mindre rødder og sten.
Rød pil
Middel rute til de øvede MTB-ryttere. Udfordrende op- og nedkørsler. Forvent drops, huller, større rødder og sten, snævre passager og singletracks. Alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt ved lav hastighed.
Sort pil
Svær rute til MTB-eksperterne. Stejle og meget udfordrende op- og nedkørsler. Forvent større drops, hop, huller, rødder og sten med intense passager og singletracks. Ikke alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt.
Orange pil
Ekstrem rute til specialiserede discipliner. Oftest en stejl downhill bane med store konstruerede forhindringer og hop m.m. Kræver særlig downhill- eller freeridecykel og benyttelse af sikkerhedsudstyr eksempelvis fullface-hjelm, rygskjold, halskrave, knæbeskyttere, handsker og briller.
Blå baggrund
Nogle steder vil baggrundsfarven på skiltene være blå i stedet for grøn. (Der findes ingen forklaring på hvorfor, red.)
MTB-rytter
Skilten med piktogrammet af en MTB-rytter betyder bare, at det er tilladt at køre MTB her.
MTB-rytter med rød streg over
Her er det til gengæld ikke tilladt at køre MTB.
Udråbstegn
Giv agt! Skiltet er en forvarsel om, at der kommer en passage, hvor du af den ene eller anden grund skal være særligt opmærksom.
Vejkryds
Advarer mod tværgående sti eller vej, hvor der kan komme andre mennesker.
Tal (fx 12)
Orienteringspunkt, der med reference til kortet over området viser, hvor du er.
Tekst (fx Verdens Ende)
Navnet på sporet.
Pil og tekst
Sværhedsgrad og spornavn.
10 spir
Ruten er et af Naturstyrelsen ti udvalgte områder, hvor du finder noget af det bedste danske MTB-terræn. Læs mere om Naturstyrelsens 10 spir her.
Hvad synes ud om de nye MTB-skilte? Mangler der skilte på det spor, du bruger til daglig? Deltag i debatten herunder.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger