I 2014 tog Elbæk Efterskole nær Horsens springet ud i at arrangere, hvad de selv kalder ’Tour de Berlin’. Et valgfrit tilbud til skolens 143 elever om at komme på en fem dages cykeltur over cirka 675 kilometer, der bringer dem fra en by med under 100 indbyggere til Tysklands pulserende hovedstad Berlin.
I år har 19 elever valgt at takke ja til tilbuddet og står i denne uge over for det, der må være de flestes største sportslige udfordring i deres liv, og netop den udfordring er en af grundene til at turen i første omgang blev lavet.
”Vi laver sådan en tur for at give eleverne mulighed for at prøve sig selv af. Den første store sportslige udfordring for dem kommer her på Elbæk Efterskole,” fortæller Jens Peter Hansen, der som lærer på skolen har grundlagt denne tur.
Resten af skolens elever skal også en tur til Berlin, men hvor deres rejse bliver i behagelige dobbeltdækker busser, bliver det for de 19 elever, der har takket ’ja tak’, en noget mere anstrengende affære at komme ned og se Brandenburger Tor, Rigsdagen og resterne af Berlinmuren.
1. etape af turen går fra Elbæk til grænselandet mellem Danmark og Tyskland - en tur på cirka 150 kilometer. De næste dage står den på 155, 110, 130 og slutteligt 130 kilometer, inden de unge mennesker ruller under Brandenburger Tor og kan lade sig hylde af resten af elevholdet, der står klar med bannere og skilte.
”Der står 124 elever og venter på dem med flag og bannere. Når vi cykler ind på Brandenburger Tor, er der nogle af eleverne, der græder af glæde. Enkelte forældre tager også selv turen derned for at se deres børn komme igennem den her seje kamp,” fortsætter Jens Peter Hansen og følger op:
”Det er jo det her med at sætte sig et mål og så gennemføre det.”
Når job og interesse smelter sammen
At arrangere sådan en tur er ikke bare noget, hvor man bare lige står op om morgenen, og tænker; ’Det kunne da egentlig være meget fint’. For hovedarrangøren er det en næsten livslang interesse for cykelsporten, der har skabt denne tur.
”Min egen første lange cykeltur var 1989, hvor jeg cyklede fra Danmark til Middelhavet ved Frankrig. Siden er det blevet til hele Tyrkiet rundt i 1990 og en tur til Genova i 2006 blandt mange andre lange cykelrejser.”
Jens Peter slår dog også fast, at man jo ikke bare tager små 20 elever med på sådan en tur og håber på det bedste. Selv har han cyklet til Berlin seks gange og har nøje håndplukket hotellerne, hvor der overnattes på vej derned.
”Hotellerne er håndplukket - de skal have noget sjæl. Deltagerne skal sove godt og have noget ordentlig mad. Det er ikke bare Booking.com og så afsted. Det er et sted, man selv har været og ved er ordentligt.”
Motivation: Når vejr og vind spiller et puds
At hamre en tur til Berlin på cykel er noget, de færreste kan uden først at have trænet. Derfor tilbyder skolen i de varme perioder to timers cykling om ugen suppleret med to timers spinning. I vinterperioden hvor vejene ude på landet ikke altid er lige fremkommeligt, har eleverne mulighed for daglig spinning-undervisning.
Med GoPro-kameraer på hjelmene stævner eleverne ud fredag den 22. april - på Store Bededag - og en af de ting, man kan bede til som arrangør, er det gode vejr.
”En af de største udfordringer er vejret. Det kan tage modet lidt fra dem, og der kræver det da en del opmuntringer.”
Klokken 8 om morgenen sætter de sig typisk i sadlen, klokken 11 står den på frokost og om eftermiddagen en lille kaffepause. En lang dag på cyklen, der også kræver, at formen er i orden, når der skal tilbagelægges mellem 100 og 150 kilometer hver dag.
Frivillighed når det er bedst
32 folk ruller afsted på Store Bededag, når 19 elever, heraf seks piger og 13 drenge, ni forældre og pårørende, to lærere og to servicefolk sætter i galop mod det tyske mekka.
Eleverne og de to lærere, der er med på turen, står nemlig ikke alene med dette projekt. Med sig har de forældre eller pårørende til eleverne, som har sagt, at de gerne vil være med til denne udfordring - og det er ikke bare i en følgebil eller på slæb, nej, de må selv i sadlen og træde til.
”Forældrene og de pårørende skal være en medspiller og være med til at give en hånd. Mange af dem har aldrig selv været på efterskole - og nu får de en uge med den oplevelse og endda med en af deres nærmeste.”
Oplevelsen er også, at de går ind i det med liv og sjæl, og der berettes endda om en enkelt forælder, der smed 17 kilo for at blive fit for fight.
”De påtager sig den her tur og planlægger en livsstil og træner til det. Ingen af dem, der er med i år, cykler i klubber - det er rene novicer. Så de skal sammen med eleverne lære at køre kæde, ligge i læ og ikke klodse bremsen, når man kører i et stort felt.”
Selvom de fleste sidder i sadlen, er der dog også en følgevogn med. I den sidder en fra skolekredsen samt en pårørende. En af dem er mekaniker, så såfremt der skulle være mekaniske skader, skulle de være i trygge hænder.
’De skal jo ikke lide’
Fire overnatninger er der booket på turen ned til Berlin, og hvert sted er der fuld forplejning.
”De skal have noget ordentlig at spise, når de nogen dage skal være ude på vejene 10 timer. Hotellerne står for at smøre madpakker, men gels og energidrikke må de selv sørge for,” forklarer Jens Peter Hansen.
Hele den her oplevelse koster eleverne 1.500 kroner per snude, mens forældrene og de pårørende må slippe 3.000 kroner for oplevelsen. For den sum får man fuld forplejning, overnatning, servicevogn, hjemtransport og sidst, men ikke mindst, en oplevelse for livet.
Slutteligt adspurgt hvad den bedste oplevelse er ved sådan en tur, er der ikke tvivl at spore ved cykelentusiasten.
”Når de kommer til Brandenburger Tor. Den her forløsning de får. Mange, særligt pigerne, tror jo ikke på, at de kan klare det her - og så står de der og har overvundet sig selv.”
Da man for første gang tog på turen i 2014, blev der kreeret en lille optaktsvideo med de daværende deltagere. Her forklarer hovedarrangøren Jens Peter Hansen også lidt om motivationen for at starte denne cykelrejse.
Udover optaktsvideoen blev der også lavet videosammendrag af hver enkelt etape fra turen, og de kan ses startende med 1. etape ved at klikke her.
Når deltagerne igen er kommet tilbage til det danske, vil der her på Motionsfeltet.dk blive lavet en reportage fra turen med kommentarer fra rytterne.
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger