En undersøgelse foretaget af Megafon for Continental Dæk Danmark A/S viser, at en tredjedel af de danske trafikanter har gjort fagter - som en velstrakt langfinger eller en knyttet næve - til deres medtrafikanter.
Derfor er undervisning og praktisk læring om adfærd i trafikken ifølge kørelærer Bent Grue vigtig for fremtidens trafikanter.
"Trafikken er mere stresset end før. Folk er mere utålmodige og uopmærksomme, fordi de blandt andet har travlt med deres mobiltelefoner. Jeg oplever tit, at medtrafikanter sidder på Facebook, snapchat, læser mails eller skriver sms’er, mens de kører bil - og det kan ofte føre til uheld og konflikter i trafikken," fortæller Bent Grue, indehaver af Grue’s Køreskole.
"Vi underviser derfor vores unge elever i adfærds- og holdningsbearbejdelse, hvor vi taler om, hvordan man opfører sig i trafikken, herunder brug af mobiltelefonen, opmærksomhed på at køre bil og forholdet til de andre trafikanter - både i bil og på cykel."
Angreb er det bedste forsvar i trafikken
Skældsord, fagter og konflikter mellem trafikanter er efterhånden hverdagskost, når man færdes på vejene. Alle peger fingre - og det er altid nemmest at give den anden skylden. Derfor har køreskolen i Kalundborg fokus på at lære eleverne, hvordan man håndterer uheldige situationer, så det ikke ender i en konflikt.
"Det har aldrig været mere relevant end nu at undervise fremtidens trafikanter i god opførsel på vejene. Vi oplever sommetider, at folk bliver aggressive eller dytter af vores skolevogne, hvis en elev går i stå og selv når vi overholder fartgrænsen, får vi ballade. Det går jo ikke - vi er jo i gang med at forme de nye bilister og her ligger vi vægt på gensidig respekt i trafikken," forklarer Bent Grue.
"Angreb er åbenbart det bedste forsvar i trafikken, og så optrappes en konflikt hurtigt. Jeg ser unge mennesker og børn, der laver aggressive fagter i trafikken, fordi de har set deres forældre give fuckfinger ud ad vinduet til en anden bilist eller cyklist."
”Hvorfor fanden kører I så tæt på?!”
På landevejene møder Bent Grue og hans køreskoleelever ofte store cykelgrupper som kører tre-fire mennesker ved siden af hinanden - og det kan være en udfordring for de nye trafikanter at overhale uden at gøre sig selv eller cyklisterne utrygge.
"Cykelklubberne tror, de kører Tour de France, hver gang de er ude - også selvom de bare træner en tirsdag eftermiddag. Men jeg siger altid til mine elever: 'Det er fandme dejligt, at de træner ude på landevejene - det giver god motion og vind i håret. Nu sørger vi for at holde afstand, og så overhaler vi, når der er rigeligt med plads,'" forklarer Bent Grue.
Det er okay at gå glip af noget
Den teknologiske udvikling betyder også, at alt fra en Facebook-notifikation til en update fra løbe-appen resulterer i lyd og lys fra mobiltelefonen. Som konsekvens bliver mange trafikanter distraheret og uopmærksomme på vejen. Men det er ikke kun mobiltelefonen, som kræver trafikanternes opmærksomhed.
"Uopmærksomhed og distraktion er de største syndere i trafikken. Men fokus bør ikke kun være på mobiltelefonerne - softice og franske hotdogs er ligeså farlige i trafikken. Et sekunds uopmærksomhed, og det kan gå grueligt galt. Derfor taler jeg meget med mine elever om, hvad der kan distrahere en som bilist, og hvordan man tackler forstyrrelserne. Jeg plejer at sige, at det er okay at gå glip af noget," fortæller Bent Grue.
Netop uopmærksomhed på vejene og den hårde tone mellem trafikanter har fået Bent Grue til at deltage i kampagnen ”Share the Road”.
Læs også:
> Share The Road: Vis særligt hensyn til hinanden i det glatte vintervejr
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger