Persontransport på cykel har været faldende gennem en årrække frem til 2010. Cykeltrafikken svinger meget fra år til år, særligt afhængigt af vejret, og danskerne cykler omtrent dobbelt så mange kilometer om sommeren end om vinteren.
Danmark er i forvejen et af de lande i verden med den bedste infrastruktur for cyklister, men med den øgede biltrafik stilles der også nye krav til og fra cyklisterne. Vejdirektoratet, Cyklistforbundet, Transportministeriet og kommunerne har de seneste år igangsat en række initiativer for at få flere til at vælge cyklen, blandt andet nationale cykelruter og supercykelstier. For at få flere til at pendle til og fra arbejde har man lavet forsøg med at lade cyklister køre over for rødt i et forsøg på at øge fremkommeligheden. Men hvordan er det nu lige, reglerne er?
Den gamle - og ukendte
Ifølge færdselslovens paragraf 49, stk. 3 hedder det - og har heddet i en årrække:
"Cyklist, der ønsker at svinge til venstre, skal fortsætte gennem krydset til dets modsatte side og må først foretage svingningen, når det kan ske uden ulempe for den øvrige færdsel."
Det betyder altså, at hvis du skal til venstre i et lyskryds, må du køre ligefrem og standse på hjørnet og orientere dig uden at køre om bag stoplinjen. Hvis du derefter kan køre lige over krydset igen uden at genere de andre trafikanter, må du gerne gøre det, selvom der er rødt i køreretningen. Således har du med to på hinanden følgende ligeudkørsler fuldført et venstresving. Det vigtige er, at du holder et såkaldt orienteringsstop midtvejs, men at du ikke kører om bag stoplinjen på den anden side, da du i så fald vil overtræde loven ved at køre over for rødt.
Grafik: Nex/amtsavisen.dk
Det giver mulighed for at komme lidt hurtigere frem i trafikken, men der er altså rigtig mange kryds, hvor det ikke kan lade sig gøre, fordi der er mange biler, som kører over for grønt, eller biler i den anden kørselsretning, som har grøn højresvingspil og dermed har ret til at køre, før du må.
Mange erfarne cyklister, særligt motionscyklisterne, kender denne regel og kender dermed også til den ofte upopulære modtagelse, man kan få fra de bilister, som holder for rødt og tror, at man bryder loven. Men det er altså en undtagelse, som kun gælder for cyklister - hvis man vel at mærke ikke generer andre trafikanter i processen!
Den nye
I 2013 til 2016 udførte Vejdirektoratet under daværende transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) et forsøg i 33 lyskryds på statsveje, hvor cyklister måtte svinge til højre for rødt lys. Det blev gjort for at øge fremkommeligheden for cyklister, "hvor det ikke vurderes at være til fare for trafiksikkerheden" som en del af Transportministeriets nationale cykelstrategi. I krydsene har cyklister dog vigepligt for fodgængere og cyklister, som krydser banen.
De 33 lyskryds i forsøgsordningen. Foto: Cyklistforbundet
I 2016 blev forsøget evalueret, og der blev ikke registreret flere konflikter i forsøgskrydsene, selvom man kunne se, at cyklisterne gjorde brug af muligheden for at svinge til højre for rødt lys. Derfor blev der indstillet til at gøre undtagelserne permanente, og siden har mange kommunale kryds også fået disse nye markeringer - blandt andet 32 kryds i Odense i løbet af 2018, og mange andre større og mindre byer er fulgt med.
Krydsene er været markeret med tydelige skilte, og der er en række krav, som skal opfyldes, før et kryds kan få tilladelse til at sætte skiltet op. Blandt andet skal der være seperat cykelsti frem til krydset og på den vej, cyklisterne skal svinge ind på, cykelstien på vej ind i krydset skal deles i en højresvingsbane og en ligeudbane, og det skal være kryds uden for mange fodgængere.
Det er stadig ulovligt at svinge til højre for rødt i alle andre kryds end de markerede - det koster 1.000 kroner i bøde. I forsøgskrydsene viste optællinger, at omkring 70 % af cyklisterne i forvejen svingede til højre for rødt lys, selvom det var ulovligt. Under forsøgsordningen steg tallet til 90 %.
Det gamle "Forsøg"-skilt og det nye permanente skilt. Foto: Vejdirektoratet
"De nye regler giver mulighed for at gøre cyklisternes hverdag lettere. Men det er vigtigt at huske, at højresving for rødt kun gælder dér, hvor man kan se skiltet," forklarer Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling, i en pressemeddelelse fra Vejdirektoratet.
"Man er vant til som cyklist at holde øje med trafikanter i ens egen retning, når man svinger til højre for grønt. Men når man svinger til højre for rødt, skal man i stedet huske at holde tilbage for cyklister og fodgængere, der bevæger sig på tværs," påminder Marianne Foldberg Steffensen.
Det er med de nye regler også vigtigt, at ligeudkørende cyklister ikke spærrer for højresvingsbanen i de markerede kryds.
Reglerne gælder også for knallert 30, som i forvejen har lov til at færdes på cykelstien. Herunder kan du se Vejdirektoratets animation af de nye kryds.
Den sjældne
I forbindelse med projektet Aalborg Cykelby har Aalborg kommune udvalgt en række T-kryds med seperat cykelsti, hvor cyklister undtages for det røde lys og må køre lige over. Ligesom med højresvingsreglen oven over gælder det, at cyklister har vigepligt for krydsende cyklister og fodgængere i lyskrydset.
Et forskningsprojekt fra Aalborg Universitet har ikke vist en øget risiko for konflikter, når cyklister undtages for rødt lys i udvalgte T-kryds.
Undtagelse for rødt lys i T-kryds. Foto: Morten Lind Jensen
Denne skribent har ikke set disse T-kryds, hvor cyklister undtages for rødt lys, andre steder, men de eksisterer sikkert over hele landet. Kender du til andre T-kryds, hvor man må køre lige over for rødt lys eller måske endda helt andre undtagelsesregler? Så kommenter gerne herunder.
Husk at orientere dig, når du kører over for rødt!
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger