Bastian Emil Goldschmidt sidder i disse dage og underholder alle os cykelelskere med sin store viden og elegante sproglige stil i Eurosport-studiet.
Men hvem er denne unge nostalgiker, der for nyligt udkom med sin bog ”Fremad”, hvilket Feltet.dk snakkede med ham om i den forbindelse, og hvordan blev han så interesseret i cykelsporten samt Italien?
Det tog Feltet.dk sig en snak med ham om, for at vi alle kan få en bedre forståelse for, hvem Bastian Emil Goldschmidt er. En tur der tager os til Italien og Go' Morgen Danmark, men som starter med Michael Rasmussen.
KØB BASTIAN EMILS DEBUT-BOG "FREMAD" NETOP NU FOR 169,96 kr.
’Kyllingen’ tændte en glød
Historien om Bastian Emils fascination for cykelsporten strækker sig tilbage til barndommen ligesom hos så mange andre danskere.
Her var det en kontroversiel dansk bjergged, der antændte en glød i den unge dreng, der sad klistret til fjernsynet på de varme sommerdage i midt 00'erne.
”Min store interesse for cykelsporten, blev vakt med Michael Rasmussens sejre i 2005. Det antændte noget i mig, da jeg var 12 år,” forklarer Bastian Emil til Feltet.dk
Allerede før 2005 havde den unge dansker fulgt med i sporten. Ja faktisk strakte fascinationen sig helt tilbage til de tidligste år af hans liv, forklarer han.
”Før Michael Rasmussen havde jeg også fulgt med. Men cykelsporten er jo til tider en svær og kompliceret sport, især når man er dreng og ikke har en, der tager en i hånden. Der var en del år, hvor jeg fulgte virkelig meget med i sporten, uden helt at forstå hvad jeg så. Det er sjovt, at man som barn har kunne forstå nogle af de episke kvaliteter i cykelsporten, selvom man har set det bag en form for grumset rude,” forklarer Bastian Emil til Feltet.dk
Skriveriet startede på Feltet.dk
En forståelse for og fascination af cykelsporten var dermed opstået i unge Bastian Emils hoved, noget der en del år senere fik ham til at skrive sine første tekster om cykelsporten netop her på Feltet.dk
”Første gang jeg arbejdede med det, var da jeg skrev for Feltet.dk. Jeg skrev seks klummer som 20-årig, og jeg kan godt mærke, jeg ikke var så gammel. De er ekstremt bombastiske. Og en af dem hedder ”skurken som hovedrollen, der handler om Froome f.eks,” fortæller Bastian Emil, der på ingen måde skammer sig over de tekster, som blev en begyndelse for ham.
Læs en af Bastian Emils første klummer ”Froome, Skurken som hovedrolle”
Turen fra dette cykelsite til Eurosport-studiet var afstedkommet af Bastian Emils oversættelse af Curzio Malapartes bog ”Coppi & Bartali”, som den unge forfatter oversatte til dansk fra italiensk i 2017 efter at være blevet dybt fascineret af italienerens cykel-essay om de to store rivaler.
Mere om dette italienske kapitel i Bastian Emils liv senere.
Mødet med Brian Holm
Først skal vi dog en tur i Go’ Morgen Danmark, hvor Bastian Emil blev inviteret ind i sommeren 2019 for at diskutere det igangværende Tour de France.
Her mødte han en person, der skulle blive ven og mentor, og som i den grad har påvirket de seneste år i hans liv.
”Historien, om hvordan jeg kom ind på Eurosport, startede med, jeg blev inviteret i Go’ Morgen Danmark i Tivoli sammen med Brian Holm inden sidste etape af Tour de France 2019 for at evaluere løbet,”
”Jeg var allerede blevet inviteret ind undervejs i Touren i forbindelse med Coppi & Bartali, og det var gået så godt, at de inviterede mig ind igen på sidste etape sammen med Brian og en fyr, de kaldte Danmarks største cykelfan, som sad der med farvet paryk og Dannebrog, mens jeg sad i jakkesæt,” fortæller Bastian Emil om den umage forsamling.
”Jeg tror, Brian tænkte, det var helt skørt at møde ind til det syn klokken halv syv om morgenen, men vi hyggede os helt ekstremt ham og jeg, og efter udsendelsen stod vi og snakkede ude foran Tivoli i over en time, og det sluttede med, at han inviterede mig til middag ugen efter. Så venskabet kom helt naturligt, og det er et venskab, jeg er meget taknemmelig for, da han samtidig er en mentor og et idol,” fortæller Bastian Emil med udpræget ydmyghed i stemmen.
Artiklen fortsætter under billedet
Mødet med Brian Holm blev begyndelsen på et venskab samt opdagelsen af en mentor for Bastian Emil. Foto: Peter Ebro / Argon 18
Netop ydmygheden er et vigtigt element til hans tilgang. For selvom sproget er storladent og flot, så er det vigtigt at gå til opgaven ydmygt, når man kommer ind i cykelsporten udefra.
”Jeg prøver at gå til det med en ydmyghed.Jeg husker på, at det er personer, jeg ser op til, og som har hjulpet mig hertil, hvor jeg er nu,” fortæller Bastian Emil, der blandt andet fremhæver samtalen med Kasper Asgreen i Radio-Tour som et stort øjeblik for ham.
Den italienske indflydelse
Men hvordan kan det være at en præstesøn fra Lyngby sætter sig for at oversætte en bog fra italiensk til dansk, hvilket i sidste ende resulterer i en plads i Eurosports Giro-studie?
Svaret skal findes i de unge år, hvor Italien på flere måder kom ind under huden på den unge Bastian Emil.
”Min morfar købte et hus i Syditalien. Det var egentlig relativt tilfældigt, og det kunne lige så godt have været på Mallorca eller lignende. Men der kom jeg meget. Fascinationen for Italien havde jeg haft et stykke tid, og det startede egentlig, da jeg så The Godfather første gang. De store scener på Sicilien, var virkelig fascinerende, og jeg blev bidt af Italien,” forklarer han.
Så med foden indenfor i det italienske sommerhus begyndte Bastian Emil at udforske den italienske kultur og ikke mindst deres cykelkultur. Her blev han dybt fascineret af dyrkelsen af de italienske cykelhelte såsom Fausto Coppi og Gino Bartali.
Denne hyldest af heltene kan vi lære noget af herhjemme ifølge den 28-årige forfatter.
”I Italien dyrker man sine helte, og de er stolte af dem. Herhjemme siger folk altid om Jakob Fuglsang, ”Han er altid bagefter, og han vinder aldrig,” Men han er klart en helt i mine øjne,”
”En anden god historie er om Rolf Sørensen, der går ned på en bar i Toscana, efter sæsonen er slut, da han boede i Italien. Han bestiller en øl, og så siger bartenderen til ham. ”Du kan få en cola. Du er jo cykelrytter, og du skal præstere næste sæson”. Så samfundet dernede synes, rytteren er hævet over at sidde og drikke øl. Det går igen i hele Italien. Der er en faglig stolthed dernede,” slutter Bastian Emil af.
Du kan de kommende dage få fornøjelsen af at høre meget mere til Bastian Emil Goldschmidt, når han som en fast del af Eurosports Giro-studie, giver sig i kast med de italienske landevejsfortællinger fra Giro d'Italia.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger