26.02.2016 @ 19:15

Det eneste helt konkrete, som Bjarne Riis og Lars Seier præsenterede på deres pressemøde i går, var den motionscykel, der stod i lokalet. Virtu Pro hedder den, og det er ifølge udvikleren Niels Kristian Andersen den mest innovative stationære cykeltræner, der findes. Feltet.dk har kigget nærmere på projektet.

"Banebrydende."

 

Så bombastisk var Bjarne Riis i sin udmelding, da han og Lars Seier på gårsdagens pressemøde på Hotel d'Angleterre præsenterede den nye motionscykel, som bliver en del af Riis-Seier-koncernens forsøg på at skabe et økonomisk stabilt fundament for et WorldTour-hold.

 

Virtu Pro er navnet på den "banebrydende" stationære cykeltræner. Skal man til at sammenligne, er systemet nok bedst kendt fra de simulatorcykler, som tidligere år har tiltrukket sig opmærksomhed i TV2s Tour de France-studie, hvor kendte mennesker har skullet cykle op ad de store bjerge. Niels Kristian Andersen var i sin tid en del af det firma, der udviklede disse simulatorcykler, men for et par år siden gik han solo, og han har brugt tiden på at udvikle det næste niveau for virtual reality-cykling.

 

”Fælles for det samlede Virtu Pro-koncept er at skabe en unik oplevelse, der er tro med realismen, både på cyklen og i de virtuelle universer, men også at give en del af Bjarnes ekspertise inden for træning videre til den almene og seriøse motionist. Bjarne vil gerne gøre ekspertise tilgængelig for Hr. og Fru Danmark. Han vil gerne gøre livet nemmere og bedre for cykelmotionisterne,” fortæller Niels Kristian Andersen til Motionsfeltet.dk.



 

Hvad er det så for noget?

Udvikleren kalder selv cyklen for den "mest innovative stationære cykeltræner", og først og fremmest adskiller cyklen sig fra sine artsfæller i sin konstruktion.

 

Cyklen er skabt uden svejsninger i en såkaldt lamelkonstruktion, så alle dele kan skiftes ud. Det gør udviklingen nemmere, men det betyder også, at cyklen kan ombygges til fem forskellige modeller, så den passer alle cyklister, uanset om de ynder at bruge raceren, MTB'eren eller triathloncyklen. Race, Spinning, Tri, Mountainbike og traditionel kondicykel er de fem indstillinger, cyklen kan sættes til.

 

Når man sidder og træder i cyklen, er det interessant for de fleste, der har prøvet at bruge kondicykel, spinningcykel eller hometrainer, at vide, hvor mange watt man træder. Og ifølge udvikleren er Virtu Pros wattmåling "uhyggeligt præcis".

 

"Vi taler ikke om en wattmåling, vi taler om en gengivelse af watt," uddyber han. Det watt-tal, man kan aflæse på skærmen, kommer af en formel, der medregner pedalomdrejninger og den modstand, som cyklen skaber med Virtureal Developments unikke system.

"Dertil har vi udviklet et magnet-bremsesystem, der har et nulpunkt og et max belastningspunkt. Mellem de to punkter har vi 45 millimeter og på disse 45 millimeter er der 1750 steps. Ved hjælp af vores højteknologiske testmaskine ved vi 100% præcis, hvor meget watt-belastning hvor enkelt af de 1750 steps giver fra 0 til 140 pedalomdrejninger. Derfor er vores watt så uhyggeligt præcise. Motorpositionen aktualiseres fire gange i sekundet," forklarer Niels Kristian Andersen om systemet.

 

Dermed er det ikke en måling, men en gengivelse af den modstand, cyklen skaber, kombineret med pedalomdrejningerne, der fortæller brugeren, hvor hårdt han eller hun træder. Systemet kalibrerer sig selv, hver gang brugeren stopper med at træde, så selv hvis systemet skulle være kommet ud af balance, er den klar til næste pedalomdrejning. Cyklen leveres med en 13-15" touch skærm til spinning, 24" til standardudgaven eller 27" i luksusudgaven.

 

 

Det virtuelle univers

Med cyklen følger naturligvis også softwaren, der er udviklet til både at egne sig til fitnessbranchen og til private. Det er et system, som man kender fra andre hometrainere med en realtime-video med en grafisk vejbane, så man kan se, hvor man kører på sin udvalgte rute i forhold til op mod 50 andre brugere, der også er ude at køre.

 

Oven i det er firmaet bag i gang med at udvikle Virtu Pro 3D, som er et virtuelt univers med en 3D-mulighed. Her bliver det meget større end bare at kunne se sine "modstandere" køre på vejbanen. I Virtu Pro 3D vil de ud over 3D-visualiseringerne indbygge mulighed for teamwork, strategi og taktik via en kombination af funktionalitet og kommunikationsværktøjer.

 

Det åbner helt nye muligheder for det sociale og konkurrencemæssige aspekt af at køre på cykel hjemme i stuen, og etapeløb bliver en del af dette nye koncept. Dermed kan man sidde derhjemme og køre sammen med et hold af andre cyklister, som sidder hjemme i stuen på deres cykel. Sammen kan man køre mod andre hold af ryttere, der kører den samme rute. Umiddelbart lyder det til at være noget af det tætteste en almindelig motionist kan komme på at køre Tour de France.

 

"Vi er stadig i en proces omkring udviklingen, der kan ende med at koble mange flere af vores gode idéer på denne fantastiske software."

 

Hårde forhandlinger

Niels Kristian Andersen har selv stået for udviklingen af cyklen, men gennem samarbejdet med Riis og Seier har han finpudset konceptet og er blevet klar til at lancere den i offentligheden. Det var dog bestemt ikke et samarbejde, der kom nemt i hus.

 

”Det havde været en spændende og hård forhandling, hvor der som i cykelfeltet ikke blev givet ved dørene fra begge parter. Så aftalen er indgået med gensidig respekt, og det er et godt udgangspunkt for et stærkt team fremadrettet,” forklarer Niels Kristian Andersen.

 

Forhandlerne var slet ikke på plads, da pressemødet blev lanceret den 27. januar. Niels Kristian Andersen vil ikke helt sige, hvornår kontrakten blev underskrevet med Riis og Seier, men Feltet.dk erfarer, at det var få dage før pressemødet.

 

Virtu Pro vil blive solgt i tre forskellige modeller. Luksusmodellen kommer til at koste cirka 35.000 plus moms, men der bliver også en standardmodel, som kommer til at være billigere. Desuden kommer der en model rettet mod spinningsfolket, som vil være konkurrencedygtige med de etablerede mærker. Disse priser er endnu ikke helt på plads, oplyser Niels Kristian Andersen.



Klik herunder for at se flere billeder af cyklen.

Billedgalleri

Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 
Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet