Cyklen hopper op og ned, det er svært at aflæse de dansende tal på computeren, og jeg skal virkelig holde fast i styret for ikke at miste kontrollen på de lumske brosten. Og nej, jeg befinder mig ikke på en af de berygtede flamske eller nordfranske pavéer, men i sønderjyske Christiansfeld. Her vil byens smukke hovedgade lægge brosten til, når Tour de France-feltet i juli 2022 suser forbi.
Det er også i Christiansfeld, der bliver positionskamp i feltets forreste del, for her skal dagens eneste point til den grønne pointtrøje uddeles. Bjergryttere og andre deltagere, der ikke kører med om bonuspointene, kan til gengæld nyde det historiske bymiljø, der er optaget på UNESCO’s liste over Verdensarv.
Efter cykelturen kan kaffen nydes på terrassen med udsigt over Kolding Fjord.
Point til bjergtrøjen
En stor del af Tourens tredje etape er ført gennem Kolding Kommune, og man har lagt en både spektakulær og interessant rute. Inden feltet ankommer til Christiansfeld, passeres Donssøerne og Koldinghus, hvorefter ruten går til det historiske område ved Kongeåen og Kolding Å, der før genforeningen i 1920 udgjorde grænsen til Det Tyske Kejserrige. Tour-feltet passerer blandt andet den 113 meter høje Skamlingsbanke, dog uden at køre over toppen. Til gengæld venter en heftig bakkespurt i nærliggende Hejlsminde, der ligger smukt placeret helt ud til Lillebælt.
Det gamle fiskerleje er i dag et attraktivt ferieområde med strandpromenade, lystbådehavn og sommerhuse, og her - på en 40 meter høj bakke, som i gennemsnit stiger med 4,7 % - skal rytterne kæmpes om point til den prikkede bjergtrøje. Sammenlignet med de tusindvis af højdemeter, som venter i Pyrenæerne og Alperne, er bakken i Hejlsminde - der i dagens anledning er døbt Côte du Hejlsminde Strand - ikke skræmmende, men der skal friske ben til, hvis man vil først op.
Allerede nu - i god tid inden Tour-starten i København den 1. juli 2022 - er der kæmpe interesse for de danske etaper, og Rolf Sørensen har sammen med Dennis Ritter gennemkørt store dele af dem, også den koldingensiske del Rolf & Ritter på Tour: 3. etape i Danmark - TV 2
Bjergrytterne skal kæmpe med Hejlsmindebakkens 40 højdemeter.
Mange muligheder
Søger man andre udfordringer end dem, der kommer på Tour-ruten, er der flere muligheder i Kolding-området. Tæt på byens centrum ligger to bakker - Agertoften og Alpedalsvej - der begge stiger med over 10 %, mens Dimen i Aabenraa byder på Danmarks længste stigning med toppede brosten. De 650 meter og 40 højdemeter er et lille stykke Belgien og samtidig en helt igennem rystende oplevelse. Ydermere har VisitKolding udgivet en fin oversigt over lokale cykelruter.
Men intet weekend-getaway uden forkælelse, og efter Hejlsmindes stigningsprocenter samt Christiansfelds brosten sætter min cykelmakker og jeg kursen mod Kolding. Her triller vi gennem Strandhuse-området, hvor millionvillaer ligger side om side med udsigt over vandet. Der ligger kvarterer, som lige så godt kunne befinde sig på Strandvejen nord for København, og efter nogle kilometer ankommer vi til Hotel Koldingfjord.
Christianfelds mange brosten giver belgiske associationer.
Hotel i fredede bygninger
Hotellet har en fortid som sanatorium, og de smukke palæer, der omkranser en firkantet indergård, stod klar i 1911. Efter en ombygning åbnede Hotel Koldingfjord i 1990 i en udgave, der minder om de slotte, der ligger ned til Comosøen.
Hovedbygningen, hvori receptionen og restauranterne befinder sig, ligger nærmest vandet. Under middagen har man således første parket til fjorden, og tager man kaffen med ud på terrassen, har man en pragtfuld udsigt over fjordens sydlige kyst, der strækker sig helt ud til Lillebælt. Rundt om hotellet ligger bøgeskov, og der er direkte adgang til et rutenet af kombinerede cykel- og løbestier.
Der bliver taget godt imod cyklende gæster på hotellet. Der er mulighed for at låse køretøjet inde for natten, og ankommer man uden cykel, råder hotellet over flere, der står til fri afbenyttelse. På regnfulde dage kan de mest ivrige cyklister holde formen ved lige i kælderen, hvor der er fitnessrum med spinningcykler.
Tapasanretning fra Koldingfjord - enkelt og elegant.
Lokale råvarer
Den specielle og indbydende atmosfære, der hersker i de majestætiske bygninger, går igen i restauranten, hvor der venter en rigtig god spiseoplevelse. Køkkenet har et dansk præg, hvor man bruger lokale råvarer og anvender lokale leverandører af fx laks og fjerkræ, så efter vores timer i sadlen sætter vi os spændte til bords.
Over et glas cremant får vi præsenteret aftenens menu, der starter med jomfruhummer ledsaget af en australsk chardonnay. Herefter kommer hovedretten - sommerbuk med asparges og stegte kartofler - hvor det saftige kød får fint modspil af rødvinen, en fyldig gigondas. Vi slutter med ostebord samt kaffe og et lille petit four-udvalg. Alt er flot anrettet, og vores tjener fortæller levende om både vinen og maden, så vi nyder måltidet, mens mørket sænker sig, og lysene blinker på den modsatte side af fjorden.
På Hotel Koldingfjord afholdes mange konferencer, så på hverdage er hotellet ofte fuldt booket. Til gengæld tilbyder Koldingfjord nogle fordelagtige ferie- og weekendophold, hvor overnatning samt menuer fås for priser, der ligger væsentligt under hverdagspriserne. Der kan også indhentes gode tilbud på hverdage, hvor der ikke er booket med konferencer.
Er man nysgerrig på den kommende Tour-rute i Sydjylland, og har man mulighed for at ankomme i weekenden eller på ferien, er Hotel Koldingfjord et perfekt beliggende udgangspunkt for ture i noget af Danmarks flotteste natur.
Køkkenchefen kan sit kram.
Se mere om: Hotel Koldingfjord - Hotel og konference i Kolding
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger