Når man flyver over Fuerteventura, ser man ikke meget andet end de lavasten og bjerge, der udgør et, i første øjekast, lidt kedeligt og brunligt landskab.
Det er begrænset, hvad der vokser af buske og træer, og man kan forundres over, at der overhovedet kan leve mennesker på øen. Men når man først har taget øen i nærmere øjesyn, kan en cykeltur klart anbefales, for terrænet byder på gode oplevelser, hvor de fleste kan være med.
Playitas byder på grønne områder i det ellers rå landskab
Playitas som udgangspunkt
Vi er en lille flok, der er taget med Apollorejser til Playitas Resort, som er et aktivområde, der byder på masser af muligheder for den sportsinteresserede. Her finder man alt fra klassiske fitnesshold og crossfit til diverse boldspil som fx beachvolley, tennis samt svømning - og naturligvis er der også mulighed for at cykle.
Inde på ressortet finder man Playitas’ egen cykelshop, hvor personalet står klar til at give vejledning angående cykler samt anbefalinger til gode ruter afhængig af ens niveau. Der bliver tilbudt guidede cykelture, og ønsker man at deltage på en af disse, kan der både vælges mellem en tur for mindre erfarne samt en mere udfordrende rute på både mountainbike og landevejscykel.
Vi vælger dog at få indlæst ”vores egen” rute på computerne, snupper et rutekort med i baglommen, hopper på cyklerne og kører ud i det rå terræn.
Vi har lejet tre high-end BMC SLR02 landevejscykler, der alle er udstyret med Ultegra DI2, skivebremser og et fornuftigt hjulsæt, så vi er godt kørende. Det er shoppens bedste landevejscykel, og vi er bestemt ikke kede af, at vi ikke medbragte egne cykler. Der er mulighed for at leje billigere cykler, og er man til triatlon, mountainbike eller måske bare en hyggetur, er udvalget bredt.
Der udlejes deusden Shimano- og LOOK-pedaler samt mounts til Garmin-computere, så det er minimalt, hvad man selv behøver medbringe af udstyr.
Forude venter de vulkanske bjergene
Gode stigningsprocenter og flade veje
Der går ikke længe, før vi er kørt ud af Playitas, og de høje palmetræer samt den grønne golfbane er erstattet af et brunligt vulkansk ørkenlandskab med bølgende sandede bakker og tør steppe - og sådan ser det ud, så langt øjet rækker.
Efter en cirka fire kilometer lang cykelsti kommer vi ud på de store landeveje, der løber mellem de bjerge, som skyder i vejret omkring os - og ude i horisonten kan vi se det bjergpas, som vi inden længe skal op over.
Efter et par og tyve kilometer fra Playitas kommer vi til den første af tre opstigninger på dagens tur. Opstigningen starter lidt før byen Cardón og byder på en maksimal stigningsprocent på 17.
Det er en god opstigning, men det er ikke slut med højdemeterne, for turen går videre mod Pájara, Betancuria og Antigua, hvor de sidste to bjergpas skal forceres. Opstigningerne er ca. 8-10 km lange og med stigningsprocenter, der primært ligger mellem 3-6.
Mellem Betancuria og Antigua kommer man over Fuerteventuras højest beliggende asfalterede vej, som i cirka 550 meters højde over havoverfladen snor sig gennem det barske terræn. På toppen finder man et udsigtspunkt samt store bronzestatuer af de to konger, der herskede på øen, inden franske Jean de Bethencourt i 1402 tog magten.
På vores tur kommer vi kun igennem mindre landsbyer, og både i det flade landskab samt i bjergene er vejene virkelig gode at køre på. Der kan dog ude på de større landeveje være en del huller, som man skal være opmærksom på. Bilister tager fint hensyn, og flere steder er der opsat skilte, der minder bilister om at passe på de cyklende. Det bliver overholdt, og selv på de relativt store veje føler man sig sikker.
Bilister er gode til at tage hensyn
Øen med det evige forår
Fuerteventura har med sine 100 km i længden og 31 km i bredden en aflang facon. Det højeste punkt er Mount Jandia, der stikker hele 807 meter over havoverfladen, og det ligger på øens sydlige del. Området omkring Jandia er især populært for mountainbikeryttere.
Der er omtrent 320 solskinsdage på Fuerteventura, og temperaturerne ligger omkring 18-20 grader i dagstimerne i vintermånederne, mens de sniger sig op på 25 grader i sommerperioden. Det kan derfor ikke overraske, at Fuerteventura er kendt som ”øen med det evige forår”, og at det er en populær rejsedestination for atleter, der ønsker at træne under varme forhold året rundt.
En hård opstigning og sved på panden
Udfordringer kombineret med afslapning
Efter en god formiddag med cirka 100 km i benene, 1.500 højdemeter, sved på panden og tomme drikkedunke, er vi tilbage på Playitas Resort - og det har bestemt været en anderledes cykeloplevelse.
Fuerteventura byder på et udfordrende og meget anderledes cykelterræn, end man er vant til fra både Danmark og Alperne. De lange flade landeveje er især benyttet af triatleter, mens bjergene benyttes mere af landevejs- og mountainbike-rytterne.
Man tager ikke udelukkende til Fuerteventura for at cykle, da terrænet hurtigt kan blive en anelse ensformigt. Men to-tre ture på en uge suppleret med de andre aktiviteter, der er i området, er klart anbefalelsesværdigt.
Kører man på motionsplan, kan de guidede ture fint anbefales, men er man konkurrencerytter, vil træning på egen hånd eller en træningslejr i vinterhalvåret være et mere oplagt valg.
Playitas giver optimale betingelser for motionister og konkurrenceryttere, og efter træningen er der mulighed for at slappe af ved poolen eller i wellnes-området, der tilbyder massage. Man kan roligt tilvælge morgen- og aftensmad, da der både serveres sund og varieret samt high carb-mad, så ens depoter fyldes effektivt op til endnu en aktiv dag.
De to konger i bronze, Guise og Ayose, er et besøg værd
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger