I Nordby Bakker har jeg netop forceret en af stigningerne, da et flot sceneri åbner sig. Små 30 kilometer ude i horisonten skimter jeg Aarhus, i luften over mig leger en paraglider med termikken, og på vandet krydser et par sejlbåde op mod vinden. I det gode vejr har mange bredt tæpper ud på græsset og taget picnickurvene frem.
Jeg er i gang med at udforske Samsø som cykeldestination, og førstehåndsindtrykkene er intet mindre end fremragende.
Først og fremmest skifter landskabet hele tiden karakter, så man det ene øjeblik cykler langs hedestrækninger og tæt skov, mens næste passage fører helt ud til vandet, hvor man på gode dage kan være heldig at se sæler ligge og sole sig på sandbankerne.
Hvor lange strækninger er relativt flade og lægger op til fart, er andre områder så kuperede, at cyklens mindste gear skal findes frem. Et yderligere plus er den begrænsede trafiktæthed, der betyder, at man som cyklist har vejene næsten for sig selv, og flere af de steder, hvor biler kommer i større antal, er der etableret dobbeltrettede cykelstier parallelt med vejen.
Ruterne fører ofte langs vandet
Varierede ruter
Med en størrelse på 112 kvadratkilometer ligger Samsø uden for top ti-listen over de største danske øer, men cykelmulighederne er alligevel gode og varierede.
Turistforeningen gør et stort arbejde for at tiltrække netop de tohjulede turister, og alle steder ligger folderen ”Tre gode cykelruter” fremme. Her kan man vælge mellem den grønne, den gule og den prikkede rute, og til hver rute hører både et kort samt en turbeskrivelse.
Jeg har valgt at lægge ud med den prikkede rute, der med slet skjult reference til Tour de France antyder, at en række stigninger venter. Turen tager udgangspunkt i Nordby, og man føres via Nordby Bakker til Samsøs højeste punkt, det 64 meter høje Ballebjerg.
Her når stigningsprocenten lige at blive tocifret på vej op, men okay - skal man på højdetræningslejr, er andre steder mere egnede end Samsø. Men hvad øen måske mangler i udfordrende stigninger, har den til gengæld i spektakulære udsigtssteder.
Og flotte udsigter er netop det gennemgående tema for den gule rute. Her føres man ad en smal landtange til den smukke spids ved Langør, turen fortsætter langs den syv kilometer lange Sælvig Bugt, hvor surfere og ravjægere holder til, og i overgangen mellem nord- og sydøen passeres den udtørrede Kanhavekanal.
Vingårde med egen produktion ligger flere steder på Samsø
Lige fra vikingetiden til englandskrigene i starten af 1800-tallet spillede Samsø en stor rolle i den maritime krigsførsel, for med en stærk flåde beherskede man indsejlingen til både Store- og Lillebælt.
For hurtigt at kunne overføre flåden fra øst til vest - og spare tid på sejlads uden om øen - gravede man i starten af vikingetiden en 500 meter lang kanal, der kan ses den dag i dag.
Den sidste af de tre ruter, den grønne, fører rundt på sydøen, og her ligger blandt andet Samsøs største by, Tranebjerg, samt turistmagneten Ballen.
På en sommerdag syder havnen af sydlandsk stemning med små caféer og restauranter helt ud til vandet, og badeforholdene er perfekte.
Den grønne rute byder desuden på en afstikker til Vesborg Fyr, som lokker med Danmarks bedste udsigt. Og den ubeskedne beskrivelse er svær at argumentere imod - fra ét spot kan man både se Fyn, Sjælland og Jylland, når vejret er godt.
Ved Kanhave kunne man sejle tværs over Samsø allerede i vikingetiden
Ro og fordybelse
Jeg sætter mig til bords og tjekker restaurantens menukort. Naturligvis indgår lokale asparges og samsøkartofler i flere af retterne, men kortet afslører også nye sider af samsøsk gastronomi.
Selvforsyning og egenproduktion har høj prioritet, og ud over vildt og grøntsager producerer man egne oste, dyrker vin og brygger øl. Mit måltid bestående af samsøasparges med rejer til forret samt oksefilet med græskarpure og marinerede ærteskud til hovedret smager himmelsk.
Gastronomi fra Samsø når det er bedst
Samsø har rigtig meget at byde på, for øens cykelmuligheder og gastronomi suppleres af en spændende historie og nogle gode seværdigheder.
Men selv om turister strømmer til i højsæsonen, er Samsø alt andet end turistet.
Landskabet er ikke plastret til med badelande og kebab-barer, til gengæld er både by og land præget af stor autenticitet, og Samsø er på alle måder stedet, hvor man kan trække stikket ud - nøjagtig som forfatterne Thorkild Hansen og Thorkild Bjørnvig gjorde det, når de skulle finde roen. De bosatte sig dør om dør ved Nordby i sidste halvdel af 1900-tallet.
Små vejboder med blandt andet kartofler, asparges og jordbær ses overalt
Bottom line
I løbet af et par dage kommer jeg rundt over det hele og oplever Samsøs landskabsmæssige mangfoldighed samt gode cykelmuligheder, og mine indtryk munder ud i følgende konklusion: Tager man til Samsø og krydrer opholdet med gastronomi, afslapning og naturoplevelser, skal der bruges mindst en uge, men kommer man udelukkende for at cykeltræne, vil en forlænget weekend være mere passende.
Under alle omstændigheder er Samsø et dejligt bekendtskab, der er et cykelbesøg værd.
Det lille sommerhotel har været i tv
Ophold
På nordøen er Nordby et godt udgangspunkt for cykelturene, og i byens centrum finder man B&B-hotellet Stay by Stage. Priserne er yderst overkommelige, serviceniveauet højt og atmosfæren venlig.
Efter cykelturen kan man slappe af i en lænestol i den store have eller handle wellness-produkter i hotellets egen butik. Læs mere på:
Ballen er det oplagte sted, hvis man vil bo på sydøen, og et godt valg er Det lille Sommerhotel, som har medvirket i tv-serien ”Danmarks dejligste badehoteller”. Hotellet råder over en lille gårdhave, og hver morgen serveres friskbagt brød.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger