19.06.2018 @ 06:19

Bogen USA på tværs er en uskøn blanding af amerikansk politik, lidt cykling, lidt rejseskildring og et skvæt Lars Toft Rasmussen. Bogen efterlader én med en rodet læseoplevelse.

Det er en lidt utaknemmelig opgave at anmelde Lars Toft Rasmussens bog USA på tværs i relation til cykling. For selv om rejsen foregår på cykel, så fylder selve cyklingen ikke alverden i bogen.


Bevares, der står da en del om, hvad forfatteren sætter til livs efter sine strabadserende ture, lidt om landskabet, men næsten ikke noget om, hvad det vil sige at rejse i cykeltempo. For cyklen er et middel og ikke et mål i sig selv hos Lars Toft Rasmussen.

Og den vinkel er måske det bedste man kan tage med sig fra denne bog: At cyklen ikke kun er til træning, cykelløb, vægtnørderi og grænseoverskridende atletiske udfordringer, men også kan bruges til rejse, eventyr og oplevelse.

 

Politik og kæpheste

Lars Toft Rasmussen skriver godt, muntert og flydende. Man bliver også i glimt underholdt og lærer noget om amerikanere og især amerikansk politik, hvilket man fornemmer er hele præmissen for bogen. Forfatteren vil således selv lære mere om de amerikanere, han ikke kender, det republikanske partis kernevælgere, ved at cykle gennem deres baghave. Og det projekt lykkes. Både for ham og for læseren. Vi får et par pudsige portrætter, overraskende facts om amerikanerne og USAs historie - og også et par radikale holdninger til dit og dat.


Denne del af bogen giver en dybere forståelse af det amerikanske politiske system, mens de fordomme, man eventuelt måtte have om amerikanere oftest bare bekræftes. Man kan dog savne mere om, hvordan det så faktisk føles at cykle gennem de storslåede landskaber, et par naturbeskrivelser eller reflektioner fra sadlen. Her går der for meget historietime i den, fordi vi jo allerede fra forsiden har en forventning om, at cyklen kommer mere i spil.

 

USA på tværs er på den måde en lidt bizar hybrid. Det er ikke rigtig en cykelbog, og det er heller ikke rigtig en rejsebog. Bogen opleves snarere som en politisk og historisk bog om USA, men her driller det så også lidt, fordi vi igen og igen skal have forfatterens forstyrrende idiosynkrasier i forhold til dette og hint. Han mener eksempelvis, at offentlige personer som tv-værter ikke må være fede, fordi de dermed er dårlige eksempler. Den holdning kobler han til, at danske skolebørn køres i skole af deres forældre og bliver fede af det. ”Hvis jeg lige må have lov at ride den kæphest.”

Og han rider lystigt videre; alkoholisme skyldes genetik, jagt og druk hører sammen, den danske folkekirke er konfliktsky. Men hvad skal vi med forfatterens kæpheste? Og hvorfor skal vi have gengivet flere avisnotitser om forfatteren, for eksempel hele det interview som ejeren af Chelo's Pizzeria laver med ham? Eller det afsluttende interview med Natasja Crone. De føjer ingenting til emnet - men måske til billedet af forfatteren, når han om interviewet med pizzeriaejeren skriver, at det ”forstærkede fornemmelsen af at være kendis”.

 

Sløseri i tekst og billeder

Sluttelig er der for mange fejl i bogen. Typisk er det fejl i sætningskonstruktioner, nogle gange meningsforstyrrende, andre gange bare irriterende. Fejlene kan også være stavefejl, som at drikken Gatorade konsekvent kaldes for ”Getorade” og byen Sin City for ”Sinn City”, mens en mejetærsker staves ”majetærsker”.

 

Bogen er udstyret med en kortstump i bunden af mange sider. Så kan man følge Lars Toft Rasmussens færd. Ideen er sjov, men bliver kluntet, fordi opløsningen er så dårlig. Generelt er billedmaterialet også af svingende kvalitet: Flere billeder er for små til, at de giver mening, de er for kedelige motivmæssigt eller blæst op til en hel side, selv om de tydeligvis ikke er i høj nok opløsning.

 

Hvis man er interesseret i rejseeventyr på cykel, så er der altså bedre alternativer end USA på tværs. En af de bedste danske bøger fra de seneste år er Nicolai Bangsgaards Solo - 4 år jorden rundt på cykel (2011). Hvis man er interesseret i amerikansk politik, er der sikkert også bedre alternativer, men der er trods alt langt mere historie og politik at komme efter i Lars Toft Rasmussens bog, end der er eventyr, cykling og rejseskildring. Samlet set fremstår bogen, ligesom flere fotos i bogen, uskarpt.


USA på tværs - på cykel blandt røde amerikanere

Af Lars Toft Rasmussen
232 sider (illustreret helbindsbog)

Pris kr. 198

KØB TIL HALV PRIS PÅ FELTET.DKS WEBSHOP

Test: Trek Madone Gen. 8 SLR 9 AXS – Den ultimative aerocykel?
En af sæsonens mest omtalte cykler er næsten et perfekt blend mellem fart og vægt, hvilket giver rytteren optimale betingelser for at præstere. Uanset om man er en af de hurtigste ryttere i verden eller en almindelig motionist.
Udlev cykeldrømmen for et overkommeligt beløb
Det måtte jo komme på et tidspunkt - leasing af cykler - og dét koncept har man taget til sig og udviklet på i den silkeborgbaserede koncern Unico. 
Konkurrence: Vind en letvægts-børnecykel fra woom
Vind en børnecykel med Motionsfeltet.dk. 
EM-oversigt: Resultaterne og medaljetabel
Få her det store overblik over EM i cyklecross 2024.
Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet