23.12.2014 @ 12:30

Letlæst og spændende som en roman - fordi den er opbygget som en roman, blandt andet med en tydelig og menneskelig hovedperson, som oplever, længes og tvivler. Det virker og adskiller bogen fra mange andre og gør den ligeså inspirerende og fængende som oplæg til selvrefleksion.

Det Hvide Spor. Smag lidt på det. Det Hvide Spor. En både lidt uskyldig og samtidig farlig, dragende klang. Det får måske en til at tænke på det frygtede hjerneindgreb, ’det hvide snit’, eller måske på Michael Hanekes film om ondskab, Det hvide bånd.


Eller måske slet ikke. Det Hvide Spor er nemlig noget så simpelt som et mountainbikespor i Bidstrup Skoven ved Særløse, sydvest for Roskilde.

Men det er samtidig netop det spor, som supermotionisten Nis Jakob i en god del af 2013 og 2014 konstant prøver sig af på. Træner på, konkurrerer på - mod sin venner og konkurrenter i Lejre Weekend Bikers, hvad enten de er med på turen eller ej. Der, han dygtiggør sig. Der, han flytter sig - flytter sine grænser.

Det er på Det Hvide Spor, han søger, finder og legemliggør sit flow. Som Nis Jakob, forfatteren til bogen Kriger på mountainbike, der udkom i november, selv ville formulere det. Mere om det senere.

Beskrivelserne af turene på Det Hvide Spor følges i bogen ad med mountainbike-krigerens, i form altså af Nis Jakobs, refleksioner om stort og småt samt oplevelser på cyklen. Det Hvide Spor er svært at glemme helt, når man har læst Kriger på mountainbike. Har man ikke kørt sporet, hvilket undertegnede endnu ikke har, melder lysten sig uvægerligt.

Og har man, som forfatteren, et relativt stort konkurrencegen gemt i sig, får man også lyst til at måle sig med de mange tider og forbedringer, som bogen gradvis fyldes med.

Mountainbiker med en mission
52-årige Nis Jakob sætter sig nemlig en mission - i 2014 at deltage, og i topform!, i tre MTB-løb: et 12 timers løb og to almindelige XC maratonløb. Bogen fungerer derefter som en form for fortættet dagbog, fra før idéen fødes, undervejs i det lange træningsforløb og afslutningsvis med de tre løb.

Han vil ikke bare gennemføre; han vil være den bedste i Lejre Weekend Bikers, han vil opnå gode placeringer i løbene - og han vil bevise noget. Han vil gå systematisk til værks, lægge en plan og både holde den og nå sine mål, nærmest koste hvad det vil. Om disse ting lykkes skal ikke afsløres.

Bogen indskriver sig i en nyere bølge, eller rettere i flere bølger - af bøger henvendt til motionister, af bøger skrevet af ’almindelige’ mennesker, der vil inspirere andre og ikke sjældent også fortælle sine egen historie, berette om sine egne erfaringer og oplevelser med sporten. Og en, måske ikke så stor, men dog voksende, bølge af bøger om mountainbiking.

Forfatteren ernærer sig til daglig som forfatter af spændingsromaner, og det kan mærkes. Bogen adskiller sig nemlig fra meget andet ved at være usædvanlig godt skrevet. Det er ikke det sprog, man typisk støder på hos journalister, akademikere eller amatørskribenter. Nis Jakob kan sin metier.

Fortælleteknik, venner og fjender
Alene i den fængende indledning med kampen om Det Hvide Spor, mærker man, at han er krimiforfatter. Det samme gør sig gældende i fortælleformen - dramaturgien - hvor der springes i tid, og man suges ind i en fortælling, som fører en hen imod et klimaks, mod forløsning. Alt sammen ledsaget af mange flotte billeder.

Den tydelige hovedperson - jeg’et - reflekterer i de korte, letlæste kapitler også over stort og småt. Det at være, føle sig som mountainbiker, mand, kriger, kammerat, konkurrent. Det er en balancegang mellem det personlige, det oprigtige og det filosofiske og (selv)indsigtsfulde, og så det banale, patetiske, det pseudofilosofiske og lommepsykologiske.


Og på den måde lykkedes det altså i bogen at opbygge et lille persongalleri, som igen giver bogen et skønlitterært præg og bidrager til den underholdende læsning. Der er altså hovedpersonen med sit projekt, alle sine ambitioner, refleksioner, sin tvivl og sine spørgsmål til sig selv og den farlige, ’maskuline’ evne til målrettethed.

Men også Tommy, den tavse hovedmodstander i fællesskabet. Johannes og Preben, som begge træder til med hjælp på vigtige tidspunkter. Og Morten, som i sidste ende viser sig som den egentlige ’fjende’, ham der står i vejen for succes.

Det er med andre ord usædvanlig godt gjort og fængende, underholdende læsning. Der er samtidig en god chance for, at man får lyst til selv at prøve sig af på MTB’en, muligvis endog på Det Hvide Spor.

Den der med flow …
Om man bliver klogere på det at køre på en mountainbike, er en anden sag - forfatteren varsler da også selv, at det er en personlig beretning og ikke en træningsmanual - og det samme gælder for det begreb, der følger både forfatter og læser bogen igennem: Flow.

Det svært definerbare begreb er med hele vejen igennem, som en lidt mystisk dimension - noget, man - både han selv og andre - kan finde, fange, beherske, miste, dyrke og ikke mindst være i. Når man cykler, men også, hvad forfatteren kender til, når man skriver bøger.

Først langt henne i bogen - for langt? - får man en egentlig definition, som lyder:

“Det er det modsatte af at sove. Det er 100 procent nærvær og bevidsthed, men uden viljen til at stå i vejen. Det skal ligge i rygraden … (…) Flow danner sammenhæng mellem det indre og det ydre. Det kræver beherskelse, træning og gentagelse. (…) Du kan til hver en tid falde ud af flowet. Forfatteren foran det hvide papir med skriveblokering, skuespilleren med sceneskræk. Mtb-rytteren, der stivner på cyklen og tøver, når forhindringer skal passeres. Angsten lammer dig. (…) Det er derfor mod, der danner forudsætning for dit flow. Du skal turde satse og tro på, at det lykkes.”

 
Forfatterens - jeg’ets - konstante stræben efter flow følger vi også i bogen, hvilket er en balance og en spænding mellem det meget målbare, fx hans tider på Det Hvide Spor, og det indre, følelserne på cyklen. Men i jagten på flowet finder han også noget, som er eller måske kan være gældende for alle os, der ikke jagter drømmen om leve af cyklingen, men primært opleve på den.

Således kan det for forfatteren ”nogle gange være meget overraskende, hvad man faktisk er i stand til, når man ikke lader viljen styre, men i stedet finder fremdriften med udspring i et indre flow.”

”Så er det, at livet giver uventede muligheder og uventede gaver, som man bare kan tage i mod. Ikke fordi man er en viljestærk person, men fordi man har åbnet sig og er gået ud i verden for at bruge netop de muligheder, der byder sig.”

Måske noget floromvundet, men hverken forfatter eller bog lover mere, end der holdes - det tjener til ære og gør den læsværdig og anbefalelsesværdig. Måske et sidste julegaveindkøb - til en anden eller til sig selv ...

…..

Kriger på mountainbike
Af Nis Jakob
Billige eBøger, 2015
154 sider

Pris kr. 79,95 (e-bog)
Pris  kr. 279,95 (hardback med farvefotos kant til kant)
 

Produktfokus: Favero Assioma Pro MX-2 og Assioma Duo watt-pedaler
Anders Lund har fået nyt job
Tidligere rytter og landstræner Anders Lund har nu fremtiden på plads. 
Bjarne Riis forudser stor dansk succes i Touren
Bjarne Riis forventer dansk Tour-succes næste sommer. 
Her er Tour de France-ruten 2025
Ruten til næste års Tour de France er netop blevet offentliggjort i Paris.
”Vingegaard-effekten” er stadig større trods fænomenalt hjemmebane-VM, mener træner
VM på hjemmebane i Ballerup Super Arena blev en enorm succes, og opbakningen var enorm fra de danske fans. Alligevel tror den tidligere rytter Jimmi Madsen, at en vis Tour de France-vinder appellerer mere til fremtidens ryttere.
Grand Tour-etape slutter i Slovenien ifølge medie
Skal man tro det slovenske medie Siol, får Slovenien en etapeafslutning i næste års Giro d’Italia. 
Stor VM-oversigt: Få alt det bedste fra danskernes magi i Ballerup
En stor uge ved VM i banecykling i Ballerup er slut, og der har været danske succesoplevelser på stribe. Feltet.dk har her samlet alle reaktionerne fra danskerne hele ugen.
Vingegaard-beslutning revses af Bruyneel: Ikke en grund
Jonas Vingegaards beslutning om at afslutte sin sæson tidligt undrer Johan Bruyneel.
Følg Lombardiet Rundt på Feltet.dk's app
Kom helt tæt på Lombardiet på Feltet.dk's app. Følg danskernes kamp imod Tadej Pogacar og co. 

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet