Selvom mountainbike (MTB) har været på OL-cykelprogrammet siden Rolf Sørensen vandt sølv ved legene i Atlanta i 1996, har Danmark endnu til gode at vinde en OL-medalje i disciplinen. Feltet.dk har været i annalerne og giver dig her et tilbageblik på de danske OL-resultater i MTB gennem tiden.
Et historisk resultat
Ved OL i Atlanta i 1996 var Danmark repræsenteret af to herrer, men ingen kvinder. Lennie Kristensen og Jan Erik Østergaard kørte begge et stærkt løb og blev henholdsvis nummer syv og nummer 18. De fleste cykelinteresserede vil nok bedst huske Lennie Kristensen fra landevejen, hvor han særligt i start 00’erne kørte nogle flotte resultater hjem, men han vandt ikke desto mindre sine største sejre i MTB, hvor han blev dansk mester i 1992 og europamester i 1997. Lennie Kristensens syvendeplads i Atlanta står kuriøst nok stadig - her 28 år efter - som det bedste danske MTB-resultat ved et OL.
Fire år senere i Sydney i år 2000 var Danmark igen repræsenteret af to herrer, men fortsat ingen kvinder. Michael Rasmussen, som ikke behøver nogen nærmere introduktion var dette år Danmarks bedste kort og måske endda det bedste bud på en medaljekandidat vi indtil nu har haft hos herrerne. Efter at have vundet verdensmesterskabet i MTB i 1999, kom Michael Rasmussen til OL i Sydney som en af favoritterne. Men han skuffede fælt med en 22. plads, mens den mere ukendte Jesper Agergaard sluttede endnu længere nede som nummer 36.
Hvepsestik og doping
I OL's jubilæumsår i 2004 i Athen var Danmark for første gang repræsenteret af en kvinde. Mette Andersen, men hendes OL-deltagelse blev ikke nogen succes, da hun på grund af et hvepsestik måtte udgå af løbet.
De danske herrer var det år repræsenteret af Peter Riis Andersen og Christian Poulsen, der blev henholdsvis nummer 18 og 37. Samme Peter Riis Andersen var også udtaget til legene fire år senere i Beijing, men som nogle nok husker, blev han taget i den hjemlige dopingkontrol, da Anti Doping Danmark en tidlig juni-morgen i 2008 bankede på døren til hans studielejlighed på Aarhus Universitet, hvor Riis Andersen boede og læste til læge.
Peter Riis Andersen lagde, som en af få dopingdømte cykelryttere fra dengang, alle kortene på bordet og kvittede fra den ene dag til den anden cykelsport på topplan.
Som erstatning for ham blev den 28-årige Klaus Nielsen udtaget sammen med en ung stjerne i svøb; den dengang kun 23-årige Jakob Fuglsang. Unge Fuglsang var året før blevet U23 verdensmester i MTB.
OL blev dog ikke den store succes for hverken unge Fuglsang eller Klaus Nielsen, da de sluttede som henholdsvis nr. 25 og 31. Samme år blev en vis Nino Schurter i øvrigt nummer tre i sit første OL. Schurter er i år udtaget til sit femte OL for Schweiz, hvilket er rekord i cykelsporten. Den unge Fuglsang skulle dog som bekendt otte år senere få sin OL-medalje, da han som 31-årig vandt sølv i landevejsløbet i Rio.
Der var ingen danske kvinder med i 2008.
Kvindelig dominans i nyere tid
Og netop OL i Rio i 2016 springer vi nu let og elegant hen til, eftersom Danmark ved 2012 legene i London slet ikke var repræsenteret i MTB.
I Rio var 32-årige Annika Langvad til gengæld en stærk repræsentant for Danmark sammen med den dengang kun 18-årige Simon Andreassen. Langvad kom til OL som nyslået verdensmester og var en af de helt store favoritter til OL-guldet, men hun måtte skuffende nøjes med en 11. plads, mere end tre minutter efter den svenske overraskelse Jenny Rissveds.
Sebastian Fini tester ruten i Tokyo / Foto: DCU
Fem år senere blev OL i Tokyo det første OL, hvor Danmark var repræsenteret af flere kvinder end mænd. Sebastian Fini Carstensen var eneste herre, mens Malene Degn og Caroline Bohé var de to kvinder.
Degn og Bohé gjorde det historisk godt, da de sluttede som henholdsvis nummer 12 og 13, hvilket var første gang Danmark sluttede med to ryttere i top 15. Sebastian Fini blev nummer 22.
2024 er det året?
I år er Danmark igen i overtal på kvindesiden. Caroline Bohé deltager for anden gang, mens den 23-årige Sofie Heby Pedersen får OL-debut. Hos herrerne deltager Simon Andreassen også i sit andet OL, denne gang med en del flere forventninger på skuldrene end ved debuten i 2016.
Andreassen kommer med en frisk World cup sejr samt et europamesterskab i short track i bagagen, hvilket får medaljeforventningerne til at skyde i vejret.
Det bliver dog ikke let mod stjerner som Thomas Pidcock, Nino Schurter, franske Victor Koretzky, der ligger nummer et på verdensranglisten, sydafrikanske Alan Hatherly samt amerikanske Christopher Blevins.
De danske kvinder kan også med rette drømme om et historisk godt resultat til Danmark, omend en medalje vil være en sensation.
Hos kvinderne er storfavoritten franske Pauline Ferrand-Prevot med landsmanden Loana Lecomte, schweizerne Alessandra Keller og Jolanda Neff samt hollandske Puck Pieterse som outsidere. OL guldvinderen fra 2016 svenske Jenny Rissveds deltager også og har for vane at være en stærk mesterskabsrytter.
Kvindernes løb køres den 28. juli klokken 14.15, mens herrernes løb køres den 29. juli klokken 14.15. Begge løb kan ses på Discovery.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger