Jeg vil gætte på, at de fleste danskere på et eller andet tidspunkt har stiftet bekendtskab med de underholdende molbohistorier, der omhandler de lokale beboeres dumheder samt deres sjove og mindre kvikke måder at løse problemer på. Men trods historierne fra folkedybet er der én ting, molboerne kan være stolte af - nemlig deres fantastiske cykelterræn.
Gode veje og smukke udsigter præger området i Mols Bjerge
Et bakket og varieret terræn
Lige i udkanten af Knebel kommer vi til Porskærvej, som vi drejer ind på. Med vores viden om vejens længde og stigningsprocent, bliver vi overraskede over, at vejen i første omgang går nedad.
Der går dog ikke længe, før den rolige start afløses af stejlhed og sved på panden. Vejen stiger jævnt over et par kilometer, hvor der indimellem kommer passager med tocifrede stigningsprocenter.
Porskærvej går op til Agri (udtales ”Awri” ifølge molboerne), som ligger på den vestlige Mols-halvø, og med sine 137 meter over havets overflade er vi på det højeste punkt i Mols Bjerge.
På landevejscykel kan man fortsætte fra Agri til byerne Vrinners eller Egens, hvor man ved sidstnævnte by forcerer godt 110 højdemeter over 3,5 kilometer og ender 116 meter over havets overflade.
Der går da heller ikke længe fra, at vi har nået Agri, til vi kommer til nye stigninger, for når man cykler i Mols Herred, mærker man hurtigt, at der er langt imellem de helt flade strækninger.
Det går altid enten op eller ned, og kan man lide bakker og sjove nedkørsler, er området helt fantastisk. Især Femmøllerbakken, Grønfeldbakken, Kølbakken og Handrupbakken kan anbefales, og når de et taget, kan man passende gå løs på Helgenæs’ cykelterræn. I
kke overraskende arrangeres flere cykelløb i området, herunder Grandprix Mols Bjerge.
Monumentet i udkanten af Knebel indikerer starten på Porskærvej
Smukke udsigter og forhistoriske monumenter
På vej op ad Porskærvej ser vi pludselig en stor stensætning, som står i en cirkelrund formation, og vi er ikke i tvivl om, at der tale om et forhistorisk monument.
Mols Bakker (Mols Herred) har tidligere haft omkring 400 forhistoriske monumenter, heraf jættestuer, gravhøje samt flere lang- og runddysser. Nogle af dysserne er man heldig at kunne se på nært hold fra landevejen, og ofte har man god tid til at nærstudere dem, fordi de primært ligger på bakkerne. Ofte skal man dog lidt længere ind i terrænet for at se monumenterne, og her skal bruges mtb.
Området er et klassisk istidslandskab, og det fornemmes både på bakkerne, men også på alle de mange dødishuller og moser, som man kommer forbi.
En cykeltur giver rig mulighed for flotte udsigter, og på de mange bakketoppe får man et godt geografisk overblik over de forskellige bugter og vige.
Længst mod øst finder man Fuglsø Vig og Ebeltoft Vig, hvor man kan se Ebeltoft, mens man mod vest finder Begtrup Vig og Kalø Vig, og her er det Studstrupværket, som primært fanger ens blik.
Nede langs bugterne finder man områdets flade strækninger, og der er anlagt en god dobbeltsporet cykelsti, som fører gennem hyggelige landsbyer og forbi små lystbådehavne, sandstrande og et spejlblankt hav. Turen byder på en spændende veksling mellem gamle bindingsværkshuse og moderne arkitektur.
Agri dyssen ses i baggrunden
En fuldendt oplevelse på Molskroen
Efter en god dag på landevejscyklen og en del højdemeter i benene triller vi ind på Molskroen. Med udsigt til Ebeltoft Vig, direkte adgang til en skøn badestrand og Mols Bjerge Nationalpark i baghaven ligger Molskroen lige i hjertet af et af Danmarks mest naturskønne områder, og det udgør et idyllisk åndehul.
Molskroens historie går helt tilbage til 1923, og bindingsværket står flottere end nogensinde. Straks man træder ind ad døren, emmer det af landlig idyl og afslappende atmosfære.
Værelserne er holdt i den klassiske, lyse og hyggelige stil, der får enhver til at føle sig velkommen, og fra kroens have er der direkte adgang til en nybygget badebro. Og har man som hotelgæst lyst til at starte dagen med en frisk dukkert i Ebeltoft Vigs klare vand, hopper man bare i en af de lækre frottébadekåber, der hænger på værelset.
Efter en tur i det salte havvand og et dejligt bad på vores værelse er vi klar til at spise - spændte på, hvad kroens gourmetrestaurant kan byde på.
Vejnavnet indikerer det ”bjergrige” område
Steffen Villadsen, der i januar 2016 overtog titlen som køkkenchef på Molskroen, har kvalitet i højsædet og gør en dyd ud af at udnytte de lokale råvarer, der dyrkes i kroens nærmiljø.
Landmændene Kaj og Helge leverer de friske grøntsager, spæde salater og krydderurter, og de venlige og høflige tjenere fortæller gerne herom.
Få og enkle råvarer udgør de forskellige retter; der er intet overflødigt fyld på tallerken, og det kan smages. Smagsindtrykkene får virkelig lov til at træde i karakter i stedet for at drukne i mængden.
Klar til endnu en dag på cyklen med gode højdemeter
Steffen Villadsen arbejder ud fra klassiske danske retter og tilfører disse et fornyet twist, så de når et gastronomisk højt niveau.
Vi bliver gennem aftenen overraket med nye smagsindtryk, da vi blandt andet præsenteres for stegt rokkevinge med hummerfrikassé, grillet lammemørbrad med smørdampede grønne asparges og sort trøffel, østers og en lækker rabarbertrifli.
Med udsigt til haven og havet bliver middagen således ren forkælelse for både smagsløgene og sjælen.
Molskroens smukke have nydes med en frokost og indbyder til hygge
Molskroen
Adresse: Hovedgaden 16, Femmøller Strand, 8400 Ebeltoft,
Telefon: +45 86 36 22 00
Cykling i Mols Bjerge
Mtb: Sdr. Plantage i Ebeltoft
Landevej: www.climbs.dk
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger