I anledningen af Feltet.dk’s 20 års fødselsdag den 22. marts 2023 bringer vi her en artikel om historien bag Feltet.dk.
Vi starter med at spole VHS-båndet tilbage til tiden omkring årtusindskiftet. Idemanden og manden bag Feltet.dk, Jesper Johannesen, var begyndt at lave websites. Egentlig ikke, fordi han var specielt god til det, men fordi det var sjovt, og fordi internettet var spændende. Det var dog sikkert en døgnflue ligesom alt andet teknologi. Det gik nok af mode igen.
“Jeg husker, at jeg begyndte at interessere mig for debat og større kommunikationsfora. Jeg er kæmpe Silkeborg IF-fan og startede med flere fansider til blandt andre Peter Kjær og åbnede også debatforum om Silkeborg IF - som stadig kører den dag i SIF4ever.dk,” fortæller Jesper Johannesen.
Netop debatfora blev indgangen til cykelsporten - husk på, at det var en tid, før der var noget, der hed Twitter, Facebook, Instagram og TikTok.
“Jeg gik også op i cykelsport og kunne se, at det daværende største cykelsite CyclingWorld havde et forum. Men det var ikke særlig funktionelt. Så jeg kontaktede manden bag CyclingWorld, Kenneth Møller Kristensen, om han kunne tænke sig et nyt moderne debatforum kvit og frit.”
Jesper Johannesen (t.v.) er selv aktiv cykelmotionist og elsker cykelsporten.
Kenneth sagde ja, og det blev søsat. Flere og flere brugere kom til, og det var lige før, at der var fire-fem debatindlæg om dagen. Forummet kørte sit eget liv, men pludselig en dag fusionerede CyclingWorld og Danmark Cykle Unions website, og debatforummet var fjernet.
“Jeg havde faktisk ikke opdaget det, men flere brugere kontaktede mig og spurgte om, hvad der var sket. Jeg var uvidende om fusionen. Jeg kontaktede Kenneth og fik beskeden, at man havde besluttet, at DCU ikke ville have et åbent debatforum på deres site.”
“Jeg kan huske, at jeg tænkte: ”Ærgerligt, men så var det jo bare det”.”
Det var det så langt fra…
Sådan startede Feltet.dk i 2003
Brugerne blev ved med at skrive. Nogle af de mest inkarnerede brugere var ivrige for at få forummet tilbage. Jesper Johannesen fik flere henvendelser i mailboksen, så det blev dyrt, når 56K-modemmet ringede op for at hente post hjemme hos familien Johannesen.
“Med alle de opfordringer, så kunne jeg godt mærke, at forummet betød meget for cykelfolket, journalisterne og fansene. Flere af journalisterne brugte det nemlig til at finde deres gode historier, da det var en tid før de sociale medier.”
“Så jeg åbnede CyclingOn.Net og kørte debatforummet videre der. Tanken var egentlig, at det bare skulle være det.”
Men så skete der noget, da Jesper Johannesen senere blev kontaktet af et andet dansk cykelsite.
“Cyclingweb.dk var nogle unge gutter fra Fyn, som havde lavet en nyhedsside. De spurgte, om vi skulle fusionere. Jeg var tøvende, men valgte at sige ja. Vi undervurderede fuldstændig, hvad det krævede at drive et nyhedssite og var langtfra journalister.”
Efter længere tovtrækkeri endte cykelsitet med at få navnet Feltet.dk.
Sådan så sitet ud i 2003 - Klik for stort format
Hobby de første år
På daværende tidspunkt arbejdede Jesper Johannesen i en børnehave i Vodskov i Nordjylland, men alligevel kunne han ikke lade være med at tjekke Feltet.dk i middagspausen eller for eksempel ringe til annoncører.
Sitet var i mange år drevet på frivillighed - og en række af de mest aktive på debatforummet begyndte at bidrage til nyhedsflowet.
“Besøgstallene begyndte at stige langsomt, alt imens jeg startede på pædagoguddannelsen i 2005,” husker Jesper Johannesen.
Under uddannelsen begyndte der så småt at komme økonomi i sitet.
“Jeg begyndte at overveje at gå fuldtid på Feltet.dk, men det var også en stor beslutning, og kunne det nu også holde? Jeg var ved at bygge hus sammen med min kæreste tæt på Hjørring, men jeg fandt en løsning, hvor jeg kunne arbejde på Feltet.dk og fortsætte på merituddannelsen.”
Nyhedssitet var simpel - Klik for stort format
Voldsom vækst i årene efter
Jesper Johannesen gik fuldtid i 2007, og stille og roligt begyndte virksomheden bag Feltet.dk at vokse. Fra en enkeltmandsvirksomhed til aktieselskab (A/S).
“Vi udvidede sitet med mobilsite samt fik flere fuldtidsmedarbejdere til annoncesalg, administration og programmering.”
“Det har været en kæmpe rejse. På vores 20 års fødselsdag tjekkede jeg lige, hvor mange artikler som vi havde i nyhedssystemet. 141.709. Det giver over 7000 artikler om året i snit.”
“De senere år har fokus været på at højne kvalitet af artiklerne. I rekrutteringen af nye skribenter har fokus været på folk, som er i gang med en kommunikationsuddannelse eller journalistisk. Vi har fået en redaktion, en fuldtidschefredaktør og en ekspert, som virkelig har løftet meget.”
I 2007 fik Feltet.dk forbedret sitet med grafik - Klik for stort format
Bagsiden af medaljen
Der har været rigtig mange gode år, men der har også været svære tider.
“Det går op og ned i showbiz. Vi lever i høj grad af de danske cykelrytteres præstationer. Læserne elsker at læse om dansk succes. Vi elsker at følge med, læse om succes, se danske pragtpræstationer, og det har også drevet mig i 20 år.”
“Du ved aldrig, hvilken dag du står op til, og hvad der kommer til at ske. Når du mindst venter det, så sker der noget stort. Det kan være alt fra en dopingsag til sidevind i et cykelløb med mere. Du er på 24 timer i døgnet. Det har været svært at få til at fungere med familielivet. Jeg og de har lidt store afsavn.”
Et særligt sort kapitel tog sin begyndelse i marts 2020. Under corona-epidemien blev sitets eksistens sat under pres.
“Fra den ene dag til den anden forsvandt vores indtægtsgrundlag. Alle cykelløb blev aflyst. Ingen nyheder eller interviews gav næsten mening. Læsere forsvandt lynhurtigt. Jeg kunne intet gøre, og jeg følte, at jeg ikke var herre over min egen virksomhed mere. Ingen kunne give et svar på, hvornår der kørtes cykelløb igen.”
“Fik vi overhovedet styr på corona-epidemien? Det resulterede i, at jeg røg ned med stress. Heldigvis indvilligede flere medarbejdere i at arbejde gratis. Ellers havde vi nok ikke kunnet overleve. Dét er det værste, som jeg har oplevet til dato,” tilføjer ejeren og priser sig lykkelig over, at corona ikke længere er et stort tema i cykelsporten.
I årene efter blev sitet udvidet med managerspil, nyt logo m.m. - Klik for stort format
En anden ting, som giver panderynker hos Jesper Johannesen, er spilleloven.
“Vi skal have spillelicens for at må lave managerspil. Det er et stort arbejde at drive de spil, men brugerne er glade for det. Vi synes også, at det giver lidt kolorit til sitet samt kombinerer vores rytterdatabase, artikler, optakter og sitet som helhed.”
“Problemet er bare, at det er enormt tungt at få den spillelicens. Jeg mener stadig ikke, at managerspil burde være omfattet af spilleloven. Man skal i hvert fald købe mange managerhold til cirka 75 kroner for at gå fra hus og hjem. Desuden er der et årligt gebyr på omkring 60.000 kroner for at ansøge.”
“Det er bare træls for at sige det på nordjysk. På dette område kunne man godt have ønsket sig mindre bureaukrati - især som lille virksomhed.”
Hvad bringer fremtiden på Feltet.dk?
Det var bagsiden af medaljen. Men hvis man kigger fremad, hvor er Feltet.dk så på vej hen?
“Vi er udfordret annoncemæssigt. Flere annoncører vælger de udenlandske medier som Google og Facebook, trods de betaler en langt højere pris per eksponering end på Feltet.dk.”
“Det er lidt frustrerende, at de samme annoncører ikke vil have, at vi reklamerer for udenlandske cykelshops i Danmark, fordi de sælger billigere end de danske shops, mens de selv ikke har nogen problemer med at sende annoncekronerne ud af landet - og dermed ikke støtte dansk cykelsport.”
“Heldigvis er der sket meget med det programmatisk annoncesalg de seneste år, og der er kommet nye formater til, som kan konkurrere på alle parametre.”
“Vi er dog også afhængige af brugernes cookie-samtykke, fordi det gør, vi kan få en langt højere annoncepris per bannereksponering samt vise mere relevante reklamer til brugerne, så de klikker mere på annoncerne. Sidst, men ikke mindst, så bruger flere og flere brugere adblocker. Det alene ”stjæler” cirka 25 procent af vores eksistensgrundlag. Annoncer er stort set den eneste indtægtskilde, da vi altid har stillet sitet til fri rådighed for vores mange fantastiske brugere. Det kommer ikke til ændre sig!”
I arbejder også på en ny udgave af Feltet.dk?
“Det er korrekt. Feltet.dk er bygget sten for sten. Det er efterhånden et gammelt system, som vi har bygget på i mange år. Ja, siden 2003! Det var, før der var noget, der hed en smartphone. Nu er næsten 70 procent af vores brugere på mobilsitet, som i dag er et helt selvstændigt site, og det er jo slet ikke sådan, at man bygger store websites i dag.”
Et smugkig på det nye Feltet.dk
“Vi arbejder på at få et responsivt design, og det har vi arbejdet på, siden corona-krisen ramte os. Det er dog en større proces, men det begynder at lysne.”
“Vi har også tænkt nogle nye tanker, som kan hjælpe til med driften og finansiering af sitet, som jeg håber, at brugerne vil hjælpe os med, så vi ikke er så afhængige af annonceindtægter, men kan fokusere mere på indholdet.”
Hvor er Feltet.dk om 5-10 år?
“Jeg håber, at dansk cykelsport og Feltet.dk fortsætter et parløb i rigtig mange år endnu. Jeg tror på, at det nye Feltet.dk, når det bliver lanceret, kan sætte en ny dagsorden og standard for websitet. Jeg glæder mig i hvert fald som et lille barn.”
“I dag er jeg eneejer af Feltet.dk - og har altid været det - men jeg er åben overfor en dialog om dette, hvis den rette partner(e) kommer op på cyklen og vil danne parløb.”
Jesper Johannesen kan endnu ikke sætte en dato på, hvornår det nye site lanceres.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger