Det er som at køre ind i en mur. Blæsten er lige på, og da temperaturen er relativ lav, er molekyletætheden tilsvarende stor, så der skal trædes til i pedalerne.
Vi er på vej mod Kammerslusen, der ligger nogle kilometer vest for Ribe, men efter lidt øvelse sidder vores rulleskift nogenlunde på rygraden, så på skift får vi de tiltrængte hvilepauser.
Danmark Rundt-feltet forbi flere gange
Generelt skal man være forberedt på, at det ved Vestkysten blæser ti ud af ni dage, så kan man lide at træde Watt på udturen og trille hjem med kuling i ryggen, er kyststrækningen ved Esbjerg perfekt.
Kammersluse-ruten har vi fundet på Esbjerg Cykle Motions hjemmeside, og i fuld længde byder den på 100 kilometers kørsel samt lidt over 400 højdemeter. Det sidste er lidt overraskende, men blandt andet byder terrænet ved Skads på tocifrede stigningsprocenter.
Vi kommer ikke helt ned til den mere end 100 år gamle sluse, som skal sikre Ribe mod stormflod. Til gengæld laver vi et par afstikkere i det åbne landskab, hvor første etape af PostNord Danmark Rundt-løbet kom forbi i 2016, og hvor det ligeledes er planen, at der skal køres på førstedagen af 2020-udgaven af løbet.
Cykelruter er der masser af, og vil man i højderne, lokker motionsklubbens bakketur med mere end 600 højdemeter fordelt på knap 100 kilometer.
Da vi sidst på eftermiddagen triller ad strandvejen mod Hjerting Badehotel, giver vi os god tid.
Langs kyststrækningen ved Hjerting, der også kaldes Esbjergs Rungsted, ligger millionvillaerne tæt og vidner om gode tider for både fiskeriet og off shore-industrien. Vi hører historier om villaer, der sælges for mere end fire millioner kroner, og så snart handelen er gået i orden, bliver husene revet ned, så den nye ejer kan få den helt rigtige arkitektoniske perle opført på grunden.
.
Et obligatorisk stop, når man kommer fra Varde, er Svend Wiig Hansens ”Mennesket ved Havet”
Et af de10 Spir
Lokale mountainbikeentusiaster flokkes i den nærliggende Blåbjerg Klitplantage, der byder på nogle af Vestjyllands bedste ruter.
Selve højen, som har givet plantagen sit navn - Blåbjerg - er med sine 64 meter Danmarks højeste klit, og terrænet i plantagen er så udfordrende, at man blandt andet har afholdt DM i 2010. Et andet stort arrangement er det årligt tilbagevendende Invita MTB Race, der afvikles af Varde Cykelklub og som traditionelt samler omkring 500 deltagere.
Der findes tre spor i Blåbjerg - det grønne, det hvide og det sorte. Skal man udfordres teknisk og fysisk, er det sorte spor et godt valg. Ruten, der byder på syv kilometer og 145 højdemeter, er fuld af barske passager, hvor det hele tiden går op og ned, samtidig med at der skal balanceres hen over rødder.
Den grønne rute kan alle være med på. Længden begrænser sig til fire kilometer, og der skal overvindes 100 højdemeter.
Har man god tid, kan den hvide rute, som også kaldes ”Maratonruten”, prøves af. Her præsenteres man for 190 højdemeter og en længde på 13 kilometer. Ruten kan køres af de fleste, der har lidt erfaring med mountainbikekørsel
I Blåbjerg Klitplantage er alle velkomne til at prøve kræfter med de tre ruter. Foto René Deleuran
Første parket til Danmarks største nationalpark
Hjerting Badehotel er et rigtig godt udgangspunkt, hvis man har lyst til at give sig i kast med de vestjyske cykeludfordringer. Hotellet er smukt og klassisk, og det ligger helt ud til vandet.
Lige uden for døren ligger Hjerting Strandvej, der fører direkte ind til Danmarks femtestørste by, og langs Strandvejen ligger de førnævnte millionvillaer side om side. Fra hotellet er der en flot udsigt over den nordlige del af Vadehavet, som er Danmarks største nationalpark.
Et ophold her lægger op til, at både krop og sjæl stimuleres. Der arrangeres guidede ture med forskelligt indhold, og i sommerperioden råder hotellet over både kajakker og cykler. Men man kommer heller ikke forgæves, hvis det kulinariske og det nydelsesmæssige skal dyrkes, og efter turen i blæsevejr er vi godt brugte, så vi parkerer cyklerne og gør klar til aftenens menu.
Udsigten fra Restaurant Strandpavillonen fejler ikke noget. Foto Hjerting Badehotel
Både til øjet og til ganen
I restauranten tager tjeneren imod med et glas cava, og da vi er ved havet, lader vi geografien styre sammensætningen af aftenens menu.
Tjeneren kommer ind med første anretning - stenbiderrogn med syltede kartofler, agurk og rygeost, som er rørt op i fløde - og ledsaget af et glas koldt chablis, smager det himmelsk. Hovedretten, der består af pighvar, serveres med persillepesto og en puré af blomkål, og hertil får vi en fyldig riesling.
Hver enkelt ret er elegant anrettet, der er fin balance mellem vinene og den friske og let salte smag af både rognen samt pighvarren, og køkkenet lægger vægt på, at der benyttes lokale produkter. Aftenen slutter med tre forskellige desserter og en kop kaffe, inden vi trimler i seng.
Efter en lang dag i sadlen - og inden næste dags udfordringer i vestenvinden - får vi slappet godt af. Vi bliver forkælet af hotellets køkkenchef og tager en mental rejse tilbage til den tid, hvor rigtig ferie foregik på et klassisk badehotel.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger