At få et styr på sin cykel er altid en god idé, og uden tvivl også den sikreste måde at færdes rundt i trafikken på - det er dog ikke hélt budskabet med denne overskrift. Denne artikel skal i stedet hjælpe dig med gode råd til, hvordan du kan vedligeholde din cykel og dermed at din cykel får en længere levetid, at du kan bruge den i længere tid end blot ét år.
Find en handyhand eller bliv din egen handyman
Der findes gode muligheder for at få hjælp udefra til at få fikset sin cykel - det kan du reelt set bare betale dig fra - men hvis du går med et lille ønske om at få kompetencerne til at holde din cykel i en god stand, så fortvivl ej, denne indlæring er også at hente. Hos Handyhand.dk kan du få privat hjælp til at rengøre eller reparere din cykel. Konceptet er smart og enkelt og hjælpen er at finde i dit lokalområde.
Fem gode råd til at vedligeholde din cykel
Vil du i stedet gerne være din egen handyman, så få fem gode råd til at vedligeholde din cykel lige her.
1. Vask altid din cykel efter en cykeltur
Dette råd kan være svært at imødekomme i en travl hverdag, men en nødvendighed i det lange løb. Det er nemlig vigtigt at rengøre sin cykel efter brug, man skal dog være opmærksom på ikke at anvende vand på højt tryk, da det kan skade cyklens affjedring og lejer.
2. Smør kæden regelmæssigt
Det er vigtigt at smøre sin cykelkæde med en olie efter sæsonen, altså hvorvidt det er en våd eller tør sæson. En våd olie er bedst imod våde vejrforhold, men den samler samtidig også mere snavs end når du cykler under tørre vejrforhold. En ren og velholdt kæde sikrer længere levetid og giver større køreglæde. Dertil er risikoen for brud mindre. En god huskeregel: Alle kæder, uanset om den er antirust, skal smøres regelmæssigt.
3. Tjek op på din cykels komponenter
Et nemt og simpelt råd er at kontrollere din cykels komponenter inden du skal bruge cyklen, så du er sikker på, at det hele sidder spændt og korrekt.
4. Kontrollér dine bremser
Du skal regelmæssigt tjekke op på dine bremsers belægning og skift, hvis dette skulle være en nødvendighed. En slidt bremsebelægning forringer bremsernes funktion og kan slide ufornødent på følgerne. Af sikkerhedsmæssige årsager er det også vigtigt at kontrollere sine bremser.
5. Opbevar cyklen indendørs
Et godt tip, som heller ikke altid er en mulighed alt efter din boligsituation, er at opbevare din cykel indendøre. På den måde sikrer du din cykel mod alt slags vejr, i hvert fald et par timer i døgnet. Dette øger også din chance for at din cykel forbliver rustfri.
Sådan holder du din cykel rustfri
Mange cykelejere og -entusiaster er tilbøjelige til at stille cyklen i skuret eller under halvtag efter den første uge med sne, slud, sjap og glatte cykelstier. Selvom det er rart at have sin cykel et fast og sikkert sted, så risikerer du at stå med en rusten cykel til foråret, fordi der simpelthen har ligget salt på den. Det er derfor vigtigt at klargøre cyklen til vinterhi.
Hvorfor ruster cykler?
Den helt store årsag til at din cykel begynder at ruste hvis du opbevarer den udenfor i den våde og kolde vintersæson, er på grund af vejsaltet. Dette får nemlig metallet til at ruste, hvilket er hård kost for cyklen - især hvis den er i brug hele vinteren. Rusten forværres yderligere, hvis du udelukkende benytter cyklen de første snevejrsdage og herefter sætter den i vinterhi over en længere periode, for så får saltet lov til at gnave i fred og gøre rust-situationen endnu værre. Hertil skal det siges, at rust på din racercykel ikke er reklamationsberettiget, men netop et resultat af manglende vedligeholdelse af din cykel.
Forkæl din cykel
En måde hvorpå du kan give din cykel lidt kærlighed, såfremt du ønsker at sætte din cykel i skuret for vinteren, er ved at sørge for at vaske den med haveslangen og sikre at alt saltet er værk. Det er en god idé at benytte sig af børste og haveslangen inden cyklen stilles i kælderen. Det er ikke en nødvendighed at benytte sæbe ved rengøring. Her kan du blot benytte vand. Når cyklen er rengjort for salt og snavs, og er dryppet af og tør, kan du tilføre noget tynd olie på en klud og tørre stellet over. På den måde tilfører du et lag overfladebeskyttelse til cyklen, bestående af en tynd olie, og derefter giver man cykelkæden en gang fed olie. Så kan du klappe dig selv på skulderen over at have taget sagen i egen hånd, og gjort det optimale for at vedligeholde din cykel.
ANNONCE
ANNONCE
Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig
Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?
ANNONCE
Motionsfeltet.dk • Åsvinget 5 • 9800 Hjørring • Tlf. 5155 8966 • info@motionsfeltet.dk • Cookieindstillinger