Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Thomas Christiansen 05.09.2018 @ 12:30

Trek Domane SL 6 Disc Women’s er et godt bud på en landevejscykel, der kombinerer stivhed og god kraftoverførelse med komfort.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Cyklen giver en behagelig køreoplevelse, holder farten godt, men den kan føles en anelse tung på bakkerne. Det er derfor en anbefalelsesværdig cykel til den øvede motionist.

 

Fakta:

Producent: Trek

Model: Domane SL 6 Disc Women’s

Størrelser: 47, 50, 52, 54, 56

Farve: Dnister Black/Viper Red

Pris: 27.999,00 kroner

Vægt: 54cm - 8,51kg / 52cm - 8,28kg

Ramme: 500 Series OCLV Carbon

Hjul: Bontrager Paradigm Disc Tubeless Ready

Geargruppe: Shimano Ultegra

Bremsesæt: Shimano Ultegra hydrauliske Flat Mount skivebremser

Teknologi: IsoSpeed for og bag

 

Introduktion

Siden 2014 har Madone-serien været en af Treks mest kendte. Navnet kommer af Col de la Madone - det sydfranske bjerg, der nærmest fik ikonstatus, da Lance Armstrong i mange år brugte det i sine Tour-forberedelser.

 

Med en fiks omskrivning af navnet har Trek siden 2012 produceret Domane-serien, der både fås til herre og damer.

 

I landevejscykling arbejdes der konstant på at gøre stellet mere stift, så der overføres mest mulig kraft til pedalerne, men samtidig skal stellet være så eftergivende, at rystelser og slag fra ujævn vej reduceres.

 

Effektivitet og komfort er to ting, som skal gå op i en højere enhed. Trek Domane-serien er den amerikanske cykelproducents bud på en mere alsidig landevejscykel, hvor stivhed og eftergivenhed går hånd i hånd.

 

I 2012 præsenterede Trek deres første Domane med en teknologi, der kaldes for IsoSpeed, der er udviklet i samarbejde mellem Treks’ teknikere og et af cyklesportens største navne, Fabian Cancellara.

 

Visionen bag IsoSpeed var at skabe en teknologi, der gør cyklen optimal i forhold til de ujævne og brostensbelagte veje man ser i cykelsportens klassiske endagsløb. Hvorvidt Trek er lykkes med det, er et af fokuspunkterne i denne test.

 

Trek Domane SL6 Disc Women’s fremstår i et enkelt og råt design

 

Test

En cykel som Trek Domane SL 6 Disc, der med sin teknologi er beregnet til, at kunne klare de fleste af de udfordringer, en landevejscykel udsættes for, er derfor også blevet testet under forskellige forhold - fx på ujævne veje, lange ture og bakker samt på nedkørsler med skarpe sving og ved hårde nedbremsninger. Især har der været fokus på, de eftergivende og støddæmpende effekter ved cyklen, for netop her skulle Domane gerne skille sig ud.

 

IsoSpeed er, som tidligere skrevet, Treks støddæmpende system, der isolerer rytteren fra vejen, uden at det skal gå ud over styre- og køreegenskaber, svingevne eller kraftoverførsel. På Domane SL 6 Disc er der IsoSpeed både foran og bagtil.

 

Fremme ved styret har Trek skabt et system hvor styrrøret er afkoblet fra kronrøret, og systemet giver styret mulighed for at vippe en anelse frem og tilbage, hvilket skulle øge eftergivenheden med 10 %. Systemet tillader dog ingen sidelæns bevægelse, så IsoSpeed påvirker ikke styringen negativt. Bagtil er saddelpinden afkoblet fra overrøret, hvilket tillader en eftergivenhed, der får de små rystelser og stød til at forsvinde.

 

Det er ikke kun IsoSpeed, der bidrager til den øgede komfort, men også de 32 mm brede dæk. Disse skal maksimalt pumpes til 6,9 bar eller 100 PSI, hvilket giver en minimal rullemodstand og godt greb på nedkørsler, men samtidig en blødhed, der absorberer de stød, der ellers ville komme op gennem cykel og rytter.

 

De brede dæk er med til at give en mere behagelig køreoplevelse

 

Til trods for alle disse tiltag, føles cyklen på ingen måde sløv eller doven, og den er stadig responsiv. Man sidder ikke med følelsen af, at energien forsvinder i de støddæmpende funktioner og på lige landevej holder den farten rigtig godt.

 

Dog virker cyklen alligevel en anelse tung i accelerationer og op ad bakke - især hvis man er vant til at køre på en let bjergcykel. Min oplevelse er desuden, at der heller ikke er nogen mærkbar forskel på lige landevej, hvis man er vant til at køre på en god kvalitetscykel.

 

De teknologiske tiltag og forskellen kommer først for alvor til udtryk, når der køres på ujævne veje og brosten. Det kan derfor på en normal tur med gode, jævne landeveje være svært at mærke den egentlige effekt af IsoSpeed.

 

IsoSpeed er effektivt og pænt integreret i kronrøret

 

Trek Domane SL 6 Disc Women’s kommer som en unisex-ramme, men hvor der er kvindespecifikke kontaktpunkter ved fx saddel og styr, og cyklen kommer ligeledes med gearkomponenter, der er tilpasset kvinder.

 

Sadlen er super god og den eneste lille ting, jeg vil sætte en finger på, er det relativt brede styrgreb, som for nogle kvinder måske vil synes en anelse for stort at holde omkring. Cyklen er rå og enkel i designet uden overflødig pynt, hvilket også falder i god jord.

 

Der er brugt en enduarance-geometri, hvilke indebærer at akselafstanden og kronrøret er lidt længere, og desuden er krankboksen placeret lidt lavere - alt sammen noget der er med til at give en god stabilitet og komfort.

 

Det kan især mærkes i sidevind, hvor cyklen ligger roligt, hvilket giver en sikker kørefornemmelse. Trek Domane SL 6 Disc Women’s er til trods for, at den er bygget til at give stabilitet og komfort, en landevejscykel med god geometri til kørsel i foroverbøjet stilling - der er med andre ord et godt forhold mellem komfort- og racergeometri indbygget i cyklen.

 

De hydrauliske Flat Mount skivebremser og de brede dæk er meget pålidelige, og de giver en følelse af kontrol i sving og på nedkørsler.

 

I og med at akselafstanden er en anelse længere end normalt, er der en stabilitet i og tillid til cyklen rundt i sving, som gør, at den måske ikke er helt så aggressiv. Til gengæld er den sikker.

 

Skrivebremserne fungerer godt i alt slags vejr

 

Cyklen vejer 8,28 kilo - i en størrelse 52 cm - og det kan forekomme relativt tungt, hvis man er vant til at køre en lettere cykel.

 

Men tages målgruppen - se under konklusion - i betragtning, og er man en rytter, der har fokus på komfort og pålidelighed, og samtidig gerne vil have en cykel med en række racer- og konkurrencekarakteristika, er Trek Domane SL 6 Disc Women’s et godt valg.

 

Konklusion

Domane er en racercykel, der er beregnet til at køre langt, og hvor komforten er i højsædet, uden at det går ud over kraftoverførslen. Det er en cykel, der er komfortabel og eftergivende, men stadig stiv og kraftfuld, når den skal være det.

 

Cyklen er efter min mening beregnet til den mere øvede motionist, som ønsker en god og lækker allround landevejscykel, der er behagelig køre på, men som stadig har nogle elementer, der gør den god til konkurrence- og motionsløb.

 

Trek Domane SL 6 Disc Women’s kan altså langt hen ad vejen dække de fleste motionsrytteres behov, men er man en mere ambitiøs rytter, der ønsker at være med helt i toppen, er andre muligheder mere oplagte.

 

Fordele: Forholdet mellem komfort- og racerindstilling er meget passende til cyklens målgruppe og sikrer en pålidelig landevejscykel. ISOSpeed og de 32 mm brede dæk giver god komfort og følelsen af at køre på jævn vej.

 

Ulemper: Cyklen er en anelse tungere end andre cykler i kategorien af landevejscykler i carbon. Den har et bredt stel, som nogen måske vil finde en anelse tungt rent visuelt, og i forhold til de damespecifikke tiltag virker styret bredt at holde omkring. Cyklen er en anelse tung på bakkerne og i accelerationer.

 

Sådan har vi testet:

Vi har haft cyklen til rådighed i en måneds tid, og den er blevet testet i forskelligt terræn. Cyklen har været på korte og lange ture, kørt på ujævne og brostensbelagte veje samt kørt bakker og nedkørsler.

 

Kort om mærket:

Under 1970-ernes cykelboom dukkede mange nye cykelproducenter op, heriblandt det amerikanske cyklemærke Trek. Siden firmaet blev grundlagt i 1976, har det udviklet sig markant, og det er i dag en af verdens største cykleproducenter.

 

Trek laver i dag alt fra hverdagscykler til el- og konkurrencecykler som mtb, landevejs-, cross-, gravel- og triatloncykler. 

 

Stillet til rådighed af: Trek

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Instagram #motionsfeltet

Nyt cykelprojekt ser dagens lys
Bike4Kids er et nyt dansk cykelprojekt, der cykler til fordel for børn med alvorlige sygdomme og arrangeres i samarbejde med SMILfonden.
Test: Pearl Izumi vinterjakke og vintertights
Pearl Izumi’s bud på et godt all-round vintersæt leverer høj kvalitet, funktionel pasform og ikke mindst god varme på de kolde vinterdage.
GOOD VIBES ONLY – Balancen mellem cykelliv og hverdagshamsterhjul
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…  
Se masser af video i Feltet.dks videosektion
Du kan fremover finde masser af videoreaktioner og sammendrag fra verdens største cykelløb. 
Se ruten til DM i cykle cross 2019
Den 13. januar afvikles de danske mesterskaber i cykle cross i Odense. Se ruten til mesterskabet her.
DCU: DM i e-cykling i 2020 er ikke urealistisk
Den virtuelle verden indenfor cykelsporten er eksploderet i disse år, og flere og flere er begyndt at cykle indendørs.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Glædelig jul fra Feltet.dk / Motionsfeltet.dk
Feltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Cykelhotel midt mellem Italiens berømteste Alpetoppe
I norditalienske Bormio kan man inden for få kilometer få tre af Alpernes mest eftertragtede stigninger på cykel-cv’et, og hver sommer strømmer tusindvis af cykelturister til byen for at prøve kræfter med områdets bjerge. Midt i det hele ligger et populært cykelhotel, der forkæler gæsterne med solid mad og god vin
Adventskalender - De bedste cykelbøger til julegaven
Hver søndag i advent vil Feltet.dk have et super tilbud fra enten vores webshop eller en ekstern partner.
Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck
Den østrigske VM-by Innsbruck bliver startby for den 17. udgave af Tour Transalp, som for første gang tillader ryttere at stille til start alene.
Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren
Seneste skud på stammen af cykelbøger udgivet i 2018 er “Lars Bak - Hjælperytteren”. Vi har læst bogen og kommer her med en anmeldelse af den.
Boganmeldelse: Cykeltræning af Claus Hechmann
Bogen Cykeltræning er det seneste skud på stammen, af bøger der hjælper én med at komme i bedre form. Vi har læst bogen og kommer her med vores anmeldelse af den.
Produktnyt: Pirelli lancerer dæk designet specifikt til det danske vintervejr
Pirelli begyndte deres tilbagetog til cykelsporten for lidt over et år siden, og nu har den italienske dækfabrikant lanceret et dæk, der er specifikt designet til det danske vintervejr.

Seneste indlæg i debatten

Flere af de bedste MTB-ryttere og danske mestre i cyklecross har fravalgt VM i cyklecross, trods verdensmesterskabet afvikles i Danmark. Det har mødt kritik af rytterne, men MTB-landstræneren, Mads Bødker, forsvarer beslutningen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/mtb-landstraener_forsvarer_rytterne_bliver_noedt_til_prioritere/De hurtigeste ligger på omkring 35min! Hvem der bare vejede 59kg, haha! Jeg selv ligger på 1time 8min med mine 84kg, sat I dag under Norseman løbet, jeg prøver om ikke jeg kan forbedre det i morgen under Tour de Zwift.En meget nervøs dag med konstant risiko for sidevind endte på dramatisk vis med en deklassering af Caleb Ewan og ikke mindst et grimt styrt for Patrick Bevin, der måske nok gennemførte etapen, men fortsat er en tvivlsom starter søndag. Uheldet kunne ikke komme på et værre tidspunkt lige inden det helt afgørende slag på kongeetapen til Willunga Hill, hvor Richie Porte drømmer om at vinde for 6. gang i træk, og hvor vinderen af årets første WorldTour-løb på spektakulær vis skal kåres. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_6_etape_af_tour_down_under_2019/I disse dage køres Tour Down Under, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tour_down_under-analyse_blev_presset_for_stort_for_the_pocket_rocket/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat