Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Morten Andersen 04.09.2018 @ 10:00

En feinschmecker-drøm som leverer alt det, man forventer af en topcykel, hvis budgettet er uden loft.

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Introduktion:

Når man snakker om de mest eksklusive brands i cyklingens verden, så har Lightweight længe været blandt kandidaterne til en af de øverste pladser i hierarkiet.

 

Meget få produkter kan få tungen til at hænge på en cykel-affencionado som et sæt hjul fra tyskerne og få opgraderinger til din cykel kan formå at få ligeså meget opmærksomhed fra ligesindede cykelfreaks.

 

Men Lightweight laver også andre produkter. Blandt andet en high-end (surprise!) carbonramme, som i denne sæson tilmed er opgraderet med en version til skivebremser i tillæg til den eksisterende model med fælgbremser.

 

Navnet er ’Urgestalt’, som bedst lader sig oversætte som en oprindelse eller en ’første version af noget.

 

Fakta:

Farve: Sort / hvid
Pris:
Urgestalt Disc rammkit: Kr. 27.999,-
Meilenstein Clincher Disc: Kr. 34.300,-

(Urgetalt-rammen sælges ikke som hel cykel, men skal specialbygges).

 

Test

Urgestalt Disc er anden generation af rammen, som første gang så dagens lys i 2013.

 

Ingeniørerne havde tre primære mål for øje i udviklingen af den nye generation: Kraftoverførsel, (retnings)stabilitet og maksimal stivhed. Det var med disse tre for øje, at den nye generation blev udviklet på ny.

 

Resultatet er således en ramme, som Lightweight selv siger selv, er den bedste og mest alsidige, de nogensinde har bygget.

 

 

Traditionel opbygning

Selve rammen er traditionelt opbygget med runde rørformer og en meget klassisk geometri. De tyske ingeniører og designere har øjensynligt skabt rammen med stor respekt for de klassiske dyder indenfor rammebyggeri og altså uden at skele til de aerodynamiske og vovede vinkler og former, som ellers præger en stor del af markedet i dag.

 

Det giver cyklen et klassisk og ikke mindst tidløst udtryk. Det går man helt sikket ikke galt i byen med!


Selve brandet Lightweight drejer allerede en del hoveder, så det klæder absolut rammen, at den ikke larmer for meget, men i stedet er underspillet og stilren - det synes vi matcher brand og ramme perfekt.

 

Den sorte, blanke lakering forstærker blot indtrykket:

 

En ramme som prøver at gå stille med dørene, men som bemærkes let og hurtigt af kendere.

 

 

Mest til race

Når man ser på de tre kriterier, som Urgestalt er bygget for at tilfredsstille, så står det klart for de fleste, at rammen er ret raceorienteret.

 

Og intentionerne viser sig at opnåede, for man får en ramme, hvor man bedst finder sig til rette, hvis man kan lide at sidde forholdsvist aggressivt på cyklen. Geometrien er i afdelingen for race og befinder sig et stykke fra Endurance-afdelingen, hvilket man skal være opmærksom på, hvis man pøsner på at få fingrene i Urgestalt.

 

Det falder dog helt naturligt, at hvis man er på jagt efter en ramme med de egenskaber, som man får her, så er man på jagt efter fart mere end eventyr.

 

Dog er geometrien på ingen måde ekstrem og adskiller sig ikke fra andre rammer, som er lavet til at give den gas på landevejen.

Det er let at finde sig til rette på rammen og hvis man er fan af de klassiske dyder indenfor traditionel cykelgeometri, så vil mam elske Urgestalt.

 

 

Stiv - men ikke led

Lightweight er ikke et brand man ser hver dag og slet ikke ét man får lejlighed til at opleve på egen krop, så det var absolut med en vis spænding, at vi drog på togt på Urgestalt-rammen.

 

Tyskernes know-how - og ret kompromisløse ry - taget i betragtning, så gik en stor del af spændingen på, hvordan det var lykkedes Lightweight at dimensionere rammens egenskaber og i hvor høj grad det kunne lykkes at forene den forventede, høje stivhed og den nødvendige komfort.

 

Ude på landevejen står det hurtigt klart, at rammen er meget stiv og at dens race-ophav ikke sådan lader sig fornægte.

 

Urgestalt er repsonsiv og reagerer let og hurtigt på ethvert antrit fra pedalerne. Rammen er let at træde op i fart og man har en udpræget følelse af, at meget få watt går tabt, når de vrænges ud af benene og omsættes til et større tal på cykelcomputerens fartmåler.

 

Vi er ret imponerede af krankboksens stivhed, som danner grobund for en harmonisk fordeling af de kræfter, som skal omsættes i rammens carbonfibre. Der er ingen slinger i valsen, selv når der spurtes, og distributionen fra krankboksen er i topklasse.

 

Generelt får man en fornemmelse af en robust cykel, som trods dens lave vægt, kan tøjle de kræfter man måtte smide efter den. I det danske, rullende terræn er det en af cyklens helt store forcer, når det kommer til køreegenskaber. Den æder simpelthen små bakker i en mundfuld, når man træder den an og responsen og følelsen af at ens kræfter omsættes hypereffektivt til fart er ret vanedannende.

 

Man får slet og ret lyst til at fyre den af på alle små bakker og så man skal altså passe lidt på, for man kan godt blilve lidt upopulær hos sine træningskammerater på den måde!

 

Som sagt var det i høj grad sammenspillet, vi var nysgerrige på og her vinder Urgestalt faktisk en masse point.

 

For selv om den er stiv og responsiv, så er den faktisk helt igennem komfortabel at køre på.

 


Race-geometrien fordrer naturligvis, at man ikke kan sidde helt konservativt på rammen, men som sagt er den på ingen måde ekstrem, så langt de fleste der cykler og har deres konkurrencegen intakt, vil alligevel sidde sådan på enhver cykel.

 

Rammen opleves som enormt retningsstabil og rolig, når man cruiser derudad. Rammen er rigeligt tilgivende overfor dårlig asfalt og ujævne underlag, til at man ikke kører rundt og føler at man får tæsk.

 

Selv om cyklens bageste trekant (også) er rigelig stiv til at håndtere masser af watt, så spiller den tilsyneladende en væsentlig rolle i cyklens fine komfort. Saddelstræberne er således forholdsvis spinkle for at øge komforten. Det er med til at skabe en god køreoplevelse.

 

Styreegenskaberne adskiller sig ikke væsentligt fra cyklens overordnede formål og ydeevne. Styringen er direkte og præcis - og derved er det en cykel, som kræver en lille smule tilvænning og egner sig bedst til en rytter med lidt erfaring. Når det er sagt, så matcher det natruligvis blot cyklens overordnede og erklærede formål om at være effektiv og hurtig.

 

Legendariske hjul i ny version

Cyklen var udstyret med Lightweights berømte Meilenstein-hjul, som er blevet opgraderet med en version til skivebremser.

 

Meilenstein-hjulsættet er nærmest ikonisk og den nye version har adopteret de fleste af de samme teknologier.

 

Mest bemærkelsesværdigt er det, at hele hjulet er lavet i carbon - jep, alt fra fælg til nav!

 

Det giver et let hjul, men også en helt fantastisk stivhed. Og hjulene skuffer da bestemt heller ikke. Den acceleration, man kan hive ud af dem, er intet mindre end imponerende og de matcher resten af pakken perfekt, så man får føler det, som en mindre bombeprøvesprængning, hver gang man beslutter sig for at fyre den af.

 

Hjulene er fantastiske på små bakker og giver en fed fordel, hvis man kører i terræn, hvor man ofte skal accelerere ud af sving.

 

Fælgene benytter Lightweights klassiske V-form, hvor mange andre producenter er begyndt at lave mere runde profiler i stedet. Hvor V-profilen er meget effektiv og areodynamisk, når vinden kommer lige på, så giver dne runde profil lidt bedre egenskaber under flere forhold.

 

I praksis er det svært at vurdere, om tiden er ved at løbe fra V-profilen, for Meilenstein føles enormt hurtigt og vi har ikke oplevet nogle problemer i vinden eller haft indtryk af et hjul, som en specielt sensitivt overfor sidevind og lignende.

 

Alt i alt et fantastisk hjul med en fantastisk konstruktion som er hurtigt på alle fronter.

 

 

Konklusion

Urgestalt-rammen er en sand fornøjelse at køre. Den er stiv som et bræt og reagerer på alle tråd i pedalerne, som effektivt bliver omsat til fart. Samtidig er den både stabil og komfortabel, så den faktisk dækker en lang række kriterier til racere såvel som motionister.

 

Krydret med de fantastiske Meilenstein-hjul har man en absolut drømmecykel til alt terræn og som kan konkurrere med den bedste cykler til både bjergene og i mere fladt terræn.

 

Bevares, cyklen bevæger sig også i de allerøverste luftlag prismæssigt, så tingene skal spille 100 %.


Prisskiltet snævrer selvsagt målgruppen ind, men de interesserede får en drøm af en køremaskine og en ramme - eller samlet pakke - som gør dem til en eksklusiv klub. Der er ikke mange Lightweight ude på vejene og for nogle har det i sig selv en værdi. Den slags er aldrig billigt. 

 

Stillet til rådighed af: Lucky Machine

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Instagram #motionsfeltet

Nyt cykelprojekt ser dagens lys
Bike4Kids er et nyt dansk cykelprojekt, der cykler til fordel for børn med alvorlige sygdomme og arrangeres i samarbejde med SMILfonden.
Test: Pearl Izumi vinterjakke og vintertights
Pearl Izumi’s bud på et godt all-round vintersæt leverer høj kvalitet, funktionel pasform og ikke mindst god varme på de kolde vinterdage.
GOOD VIBES ONLY – Balancen mellem cykelliv og hverdagshamsterhjul
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…  
Se masser af video i Feltet.dks videosektion
Du kan fremover finde masser af videoreaktioner og sammendrag fra verdens største cykelløb. 
Se ruten til DM i cykle cross 2019
Den 13. januar afvikles de danske mesterskaber i cykle cross i Odense. Se ruten til mesterskabet her.
DCU: DM i e-cykling i 2020 er ikke urealistisk
Den virtuelle verden indenfor cykelsporten er eksploderet i disse år, og flere og flere er begyndt at cykle indendørs.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Glædelig jul fra Feltet.dk / Motionsfeltet.dk
Feltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Cykelhotel midt mellem Italiens berømteste Alpetoppe
I norditalienske Bormio kan man inden for få kilometer få tre af Alpernes mest eftertragtede stigninger på cykel-cv’et, og hver sommer strømmer tusindvis af cykelturister til byen for at prøve kræfter med områdets bjerge. Midt i det hele ligger et populært cykelhotel, der forkæler gæsterne med solid mad og god vin
Adventskalender - De bedste cykelbøger til julegaven
Hver søndag i advent vil Feltet.dk have et super tilbud fra enten vores webshop eller en ekstern partner.
Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck
Den østrigske VM-by Innsbruck bliver startby for den 17. udgave af Tour Transalp, som for første gang tillader ryttere at stille til start alene.
Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren
Seneste skud på stammen af cykelbøger udgivet i 2018 er “Lars Bak - Hjælperytteren”. Vi har læst bogen og kommer her med en anmeldelse af den.
Boganmeldelse: Cykeltræning af Claus Hechmann
Bogen Cykeltræning er det seneste skud på stammen, af bøger der hjælper én med at komme i bedre form. Vi har læst bogen og kommer her med vores anmeldelse af den.
Produktnyt: Pirelli lancerer dæk designet specifikt til det danske vintervejr
Pirelli begyndte deres tilbagetog til cykelsporten for lidt over et år siden, og nu har den italienske dækfabrikant lanceret et dæk, der er specifikt designet til det danske vintervejr.

Seneste indlæg i debatten

Flere af de bedste MTB-ryttere og danske mestre i cyklecross har fravalgt VM i cyklecross, trods verdensmesterskabet afvikles i Danmark. Det har mødt kritik af rytterne, men MTB-landstræneren, Mads Bødker, forsvarer beslutningen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/mtb-landstraener_forsvarer_rytterne_bliver_noedt_til_prioritere/De hurtigeste ligger på omkring 35min! Hvem der bare vejede 59kg, haha! Jeg selv ligger på 1time 8min med mine 84kg, sat I dag under Norseman løbet, jeg prøver om ikke jeg kan forbedre det i morgen under Tour de Zwift.En meget nervøs dag med konstant risiko for sidevind endte på dramatisk vis med en deklassering af Caleb Ewan og ikke mindst et grimt styrt for Patrick Bevin, der måske nok gennemførte etapen, men fortsat er en tvivlsom starter søndag. Uheldet kunne ikke komme på et værre tidspunkt lige inden det helt afgørende slag på kongeetapen til Willunga Hill, hvor Richie Porte drømmer om at vinde for 6. gang i træk, og hvor vinderen af årets første WorldTour-løb på spektakulær vis skal kåres. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_6_etape_af_tour_down_under_2019/I disse dage køres Tour Down Under, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tour_down_under-analyse_blev_presset_for_stort_for_the_pocket_rocket/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat