Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Thomas Christiansen 09.09.2018 @ 07:30

Aldhu 3D+ er Rotors nyeste kranksæt i deres sortiment. Kranksættet er opbygget i moduler, der gør det nemmere at udforske teknologien bag ovale klinger og lege med forskellige indstillingsmuligheder.

 

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Fakta:

Producent: Rotor

Model: Aldhu 3D+

Kranklængde: 170 mm, 172.5 mm, 175 mm

Pris: 3.599 kroner med ovale klinger / 3.499 kroner med runde klinger

Sensor: ingen

Anbefalet brug: triatlon/landevej

 

Rotors nye Aldhu 3D+ kranksæt

 

Introduktion

Den spanske cykelrytter Carlos Sastre skrev i 2008 historie, da han på 17. etape af Le Tour de France indsatte et angreb i bunden af Alpe d’Huez med 13 km til mål. Udover at sætte samtlige konkurrenter og tage etapesejr sikrede Sastre også CSC-Saxo Bank den gule trøje.

 

Dette var ligeledes det spanske Rotor-mærkes største succes indtil da, eftersom den bjergglade spanier kørte med Rotor kranksæt. Aldhu, der er navnet på Rotors nyeste kranksæt, er en forkortelse for Alpe d’Huez og dermed en hyldest til netop denne sejr.

 

Inden for cykling arbejdes der hele tiden med at optimere - det gælder både cykel og rytter. Fx arbejdes på aerodynamiske forhold, optimering af kost og ernæring samt udvikling af rammer, hvor der er optimale forhold mellem stivhed og eftergivenhed.

 

Rotor tager en biomekanisk tilgang, og firmaets Q-rings har til formål at optimere pedaltråddet.

 

Kranksættet er opbygget i moduler bestående af pedalarme, aksel og klinger som ”one piece”

 

Test

Et produkt, som Aldhu 3D+, der efter sigende skulle optimere ens tråd, er derfor blevet testet på flad landevej og på bakker. Kranksættet kommer ikke med watt-måler, så derfor bliver den funktionelle test baseret på min køreoplevelse.

 

Mit første indtryk af Aldhu 3D+ er særdeles godt, da produktet skiller sig ud og kommer med nytænkende løsninger. Klingerne kommer i ét stykke, hvorfor der ikke er nogle bolte.

 

Det er ikke bare med til at give kranksættet et flot ydre, men også en lidt lavere vægt - den er på 599 g. Det er nemt at samle, da det er opbygget i enkelte moduler bestående af pedalarme, aksel og klinger.

 

Modulsystemet tillader også en finindstilling i vinkelforholdet mellem pedalarme og klingernes hældning på ned til en enkelt grad. Dette giver rytteren mulighed for at finde og indstille sit optimale tråd - et system som Rotor kalder for OCP (Optimal Chainring Position).

 

Aldhu 3D+ er lavet i aluminium, og i et lækkert mat look, der vil passe godt til de fleste cykler.

 

Montering og indstilling foregår uden besvær. Pedalarme, akslen og klingerne kan som sagt adskilles helt fra hinanden, og når man har afmonteret pedalarmene, kan man se de forskellige indstillingsmuligheder på tandhjulene.

 

Man trækker således klingerne af akslen og sætter dem på igen i den ønskede hældning, hvorefter pedalarmene igen spændes på. Det er nemt og hurtigt og giver lysten til at eksperimentere med forskellige indstillinger.

 

OCP-indstilling er nemt med Rotors nye opsætning af kranksætte   

 

Teknologien bag ovale klinger 

Rotor tager en biomekanisk tilgang til optimering af rytterens tråd, hvor der arbejdes med vægtstangsvirkningen. Det sker ved at variere pedalbelastningen gennem et tråd således, at dér, hvor vi kan producere mest kraft, simuleres et højere gear, og vi får et større output.

 

I pedalrotationens såkaldte ”dead spot” simulerer den ovale klinge et lavere gear, således at vi hurtigere kommer gennem denne fase. Så hvor en traditionel rund klinge har et jævnt modstandsniveau, vil en oval klinge altså variere heri.

 

Dette betyder en bedre udnyttelse og aktivering af benets muskler - bedre udnyttelse af quatriceps (den firehovedet knæstrækker) og øget aktivering at hamstrings (hasemuskler) og gluteus (ballemuskulaturen).                                                                                                     

 

De forskellige indstillingers betydning: Når man køber et Rotor-produkt, medfølger en set-up guide, der deles op i to. Første del omhandler adaptation til de ovale klinger og omhandler primært ovenstående beskrivelse af teknologien.

 

Anden del omhandler den unikke indstilling til den enkelte rytter, og her benytter Rotor sig af deres eget setup-system, som de kalder for OCP (Optimum Chainring Position).

 

OCP-nummeret kan enten øges eller gøres mindre, alt efter hvordan klinger og pedalarme er vinklet i forhold til hinanden. Dette har betydning for, om du rammer den store klinge-diameter for tidligt (stort OCP-nummer) eller for tidligt (lavt OCP-nummer).

 

Der findes flere tegn på, at OCP skal reduceres - fx hvis belastningen kommer for sent, hvis du har nemt ved at accelerere op i fart, men svært ved at holde topfarten, eller hvis du har brug for en lavere kadence. Ved modsatte symptomer skal OCP øges.

 

Min vurdering: Min første tur med Q-rings bød ikke på den store fænomenologiske forskel fra mine almindelige runde klinger. Jeg havde nok forventet en større forskel i trådet, men samtidig betyder det, tilvænningsprocessen foregår hurtigt, og at man ikke skal være bange for at give sig i kast med Rotors Q-rings eller kranksæt.

 

Køres der med watt-måler, vil man lettere kunne registrere og sammenligne forskelle, men som i mit tilfælde, må man have en tro på, at teknologien virker. Når man begynder at eksperimentere med forskellige indstillinger, vil man kunne mærke en lille forskel.

 

En optimal indstilling vil nok bedst kunne findes gennem et bikefit, men har man god erfaring med cykling, og har man mulighed for at registrere output (watt), vil man kunne sagtens selv være i stand til at arbejde med finindstillingen.

 

Der, hvor jeg oplevede den største forskel, var på bakkerne, hvor forskellen mellem lav OPC (lav kadence) og høj OCP (høj kadence) var mærkbar. Så om du er typen, der holder af et tungt tråd eller en høj kadence, får du altså med Aldhu 3D+ muligheden for at nemt at eksperimentere og optimere dit tråd endnu mere, end hvad runde klinger tillader.

 

Ovale klinger hjælper med at udligne svage punkter i pedaltrådet -rundeklinger til venstre og ovale klinger til højre

 

Konklusionen

Aldhu 3D+ et nytænkende produkt i kraft af deres modulære opbygning af kranksættet. At aksel, pedalarme og de sammenhængende klinger kan adskilles helt fra hinanden, giver mulighed for at udskifte eller opgradere dele enkeltvis og tillader nemt og hurtigt at ændre i OCP-opsætningen, samt god vedligeholdelse. Kranksættet kan købes med både ovale og runde klinger.

 

Aldhu 3D+ er kranksættet til den mere erfarne motionscykelrytter, hvor der gerne må eksperimenteres med forskellige indstillinger. Går man mere struktureret til værks med sin træning og ønskes rå data, vil et kranksæt med indbygget watt-måler anbefales.

 

Sådan har vi testet: Jeg har haft kranksættet til rådighed i en måneds tid, og det er blevet testet i forskelligt terræn. Aldhu 3D+ har været på korte og lange ture, kørt konkurrence med højt tempo, accelerationer og bakker. Der har været skiftet mellem OCP-indstillingerne.

 

Kort om mærket: Rotor er et er et spansk mærke, der mellem de to venner, Pablo Carrasco og Ignacio Estellés, startede med en vision om at optimere pedaltrådet og eliminere de såkaldte ”dead spots”. Siden 1994, hvor de to fik ideen til et mere naturligt tråd, er der sket meget, og i dag laver Rotor produkter til alle cykeltyper. Rotor har inkorporeret watt-målere i deres kranksæt, og i 2015 lancerede mærket geargruppen UNO. 

 

Cyklen er stillet til rådighed af: LuckyMachine

Motionsfeltet.dk's vurdering:

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Instagram #motionsfeltet

Nyt cykelprojekt ser dagens lys
Bike4Kids er et nyt dansk cykelprojekt, der cykler til fordel for børn med alvorlige sygdomme og arrangeres i samarbejde med SMILfonden.
Test: Pearl Izumi vinterjakke og vintertights
Pearl Izumi’s bud på et godt all-round vintersæt leverer høj kvalitet, funktionel pasform og ikke mindst god varme på de kolde vinterdage.
GOOD VIBES ONLY – Balancen mellem cykelliv og hverdagshamsterhjul
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…  
Se masser af video i Feltet.dks videosektion
Du kan fremover finde masser af videoreaktioner og sammendrag fra verdens største cykelløb. 
Se ruten til DM i cykle cross 2019
Den 13. januar afvikles de danske mesterskaber i cykle cross i Odense. Se ruten til mesterskabet her.
DCU: DM i e-cykling i 2020 er ikke urealistisk
Den virtuelle verden indenfor cykelsporten er eksploderet i disse år, og flere og flere er begyndt at cykle indendørs.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Glædelig jul fra Feltet.dk / Motionsfeltet.dk
Feltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Cykelhotel midt mellem Italiens berømteste Alpetoppe
I norditalienske Bormio kan man inden for få kilometer få tre af Alpernes mest eftertragtede stigninger på cykel-cv’et, og hver sommer strømmer tusindvis af cykelturister til byen for at prøve kræfter med områdets bjerge. Midt i det hele ligger et populært cykelhotel, der forkæler gæsterne med solid mad og god vin
Adventskalender - De bedste cykelbøger til julegaven
Hver søndag i advent vil Feltet.dk have et super tilbud fra enten vores webshop eller en ekstern partner.
Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck
Den østrigske VM-by Innsbruck bliver startby for den 17. udgave af Tour Transalp, som for første gang tillader ryttere at stille til start alene.
Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren
Seneste skud på stammen af cykelbøger udgivet i 2018 er “Lars Bak - Hjælperytteren”. Vi har læst bogen og kommer her med en anmeldelse af den.
Boganmeldelse: Cykeltræning af Claus Hechmann
Bogen Cykeltræning er det seneste skud på stammen, af bøger der hjælper én med at komme i bedre form. Vi har læst bogen og kommer her med vores anmeldelse af den.
Produktnyt: Pirelli lancerer dæk designet specifikt til det danske vintervejr
Pirelli begyndte deres tilbagetog til cykelsporten for lidt over et år siden, og nu har den italienske dækfabrikant lanceret et dæk, der er specifikt designet til det danske vintervejr.

Seneste indlæg i debatten

Flere af de bedste MTB-ryttere og danske mestre i cyklecross har fravalgt VM i cyklecross, trods verdensmesterskabet afvikles i Danmark. Det har mødt kritik af rytterne, men MTB-landstræneren, Mads Bødker, forsvarer beslutningen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/mtb-landstraener_forsvarer_rytterne_bliver_noedt_til_prioritere/De hurtigeste ligger på omkring 35min! Hvem der bare vejede 59kg, haha! Jeg selv ligger på 1time 8min med mine 84kg, sat I dag under Norseman løbet, jeg prøver om ikke jeg kan forbedre det i morgen under Tour de Zwift.En meget nervøs dag med konstant risiko for sidevind endte på dramatisk vis med en deklassering af Caleb Ewan og ikke mindst et grimt styrt for Patrick Bevin, der måske nok gennemførte etapen, men fortsat er en tvivlsom starter søndag. Uheldet kunne ikke komme på et værre tidspunkt lige inden det helt afgørende slag på kongeetapen til Willunga Hill, hvor Richie Porte drømmer om at vinde for 6. gang i træk, og hvor vinderen af årets første WorldTour-løb på spektakulær vis skal kåres. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_6_etape_af_tour_down_under_2019/I disse dage køres Tour Down Under, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tour_down_under-analyse_blev_presset_for_stort_for_the_pocket_rocket/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat