Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Lasse Wedege Penning 15.08.2018 @ 12:10

Rigtig mange motionister bruger GPS-trackingapps, Facebook-fora eller lignende samlingssteder til at motivere sig selv til at træne mere - ofte med succes.

Markedet for bærbare trackingenheder er eksploderet de seneste år og ansloges i 2016 til at ligge omkring 61 milliarder dollars. Det er slet ikke dårligt for de fleste motionister, da flere studier har peget på, at det i hvert fald på kort sigt har en positiv effekt på motivationen at bruge disse teknologier til at sætte sig selv mål og sammenligne sig med andre.

 

Det gælder dog hovedsageligt for os dødelige motionister, der kæmper med lidt ekstra kilo på sidebenene og bare gerne vil have det sjovt. For supermotionister og udholdenhedsatleter, som i forvejen er i glimrende form og ikke mangler motivation til at sætte gang i træningen, kan brugen af eksempelvis Strava, Garmin eller andre trackingteknologier få mere alvorlige konsekvenser.

 

Sportspsykolog Josephine Perry har gennemgået 255 atleter på Strava og interviewet nogle af dem, og hun vurderer, at knap 40 % af cyklisterne er i risiko for at udvikle træningsafhængighed. For triatleterne er tallet helt oppe på 46 %.

 

"Når de her teknologier tillader atleterne at sammenligne deres data med andres, kan det få nogen til at bekymre sig om, hvad andre tænker, og presse dem til at stille spørgsmålstegn ved dem selv, deres trænere eller træningsplaner," fortæller Josephine Perry ifølge CyclingWeekly.

 

Hvad er træningsafhængighed?

Når træningsmængden øges, er det i de færreste tilfælde en dårlig ting. Mere motion har som bekendt mange gavnlige effekter for sundheden og det mentale og fysiske velvære. Problemet opstår, når balancen tipper til den forkerte side og bliver til træningsafhængighed, og de negative effekter af for stort fokus på træningen begynder at vise sig.

 

Træningen bliver den eneste kilde til glæde, det kræver mere og mere for at opnå den effekt, et misset træningspas medfører aggression eller angst, atleten bliver besat af at holde øje med egne og andres træningsdata, og arbejde og familieliv nedprioriteres.

 

Særligt sidstnævnte, hvor det går ud over atletens “virkelige liv”, vurderes som værende det kritiske punkt, hvor den tidligere gavnlige adfærd overgår til at være overdrevet, skadelig og præget af manglende kontrol. Mange fortsætter også med at træne trods skader eller tydelige personlige konsekvenser for familie- eller arbejdsliv ved træningen.

 

"Det, der var en øjenåbner ved det her studie, var, at teknologier som Strava eller Garmin pressede nogle atleter til at se bort fra deres mål i det “virkelige liv"," siger Josephine Perry.

 

"I nogle tilfælde fortalte atleterne, at det havde fået dem til at blive skadede eller brænde ud. Andre stoppede med at nyde deres sport og begyndte at se sig selv som en fiasko."

 

Netværk i træningsapps

Mange af de nævnte teknologier tilbyder netværk, hvor atleter kan sammenligne data og dele oplevelser med hinanden. Ifølge Perry skaber det et stærkt fællesskab, som kan hjælp på den følelse af ensomhed, nogle atleter føler, særligt løbere, cykelryttere og triatleter, der ofte træner alene. Dog kan det være på bekostning af de nære forhold til familie og venner, blandt andet fordi netværket i sig selv øger træningsbehovet på grund af sammenligningen med ligesindede.

 

Derudover kan skader og andre årsager til fravær fra træningen meget hurtigt give atleten følelse af at blive isoleret fra træningsfællesskabet, fordi man ikke længere kan dele med de andre. Hvis netværket bliver lige så eller mere betydningsfuldt end netværket i det "virkelige liv", kan det skade atletens selvfølelse og blandt andet få dem til at træne trods skader. Hvis den overdrevne træningsmængde bruges for at dække over stress eller psykisk sygdom, kan fraværet få disse til at træde frem igen.

 

Det velkendte behov for at dokumentere sin træning behandles også i studiet.

 

"Jeg ved ikke, hvordan jeg faldt i den fælde, men hvis det ikke er på Strava, er det ikke sket - jeg hader det. Det er mentaliteten. Jeg føler mig stadig nødsaget til at bruge Strava! Det er nærmest et tvangsmæssigt behov at gennemse mine splittider og segment-præstationer og rangere mig selv mod netværket," fortæller Lesley, som var med i studiet.

 

"Da jeg var skadet, blev jeg ved med at få notifikationer fra Strava om, at den-og-den havde slået min rekord på en række segmenter. Det er en meget brutal påmindelse om utilstrækkelighed!"

 

Fortæl om dine oplevelser

Træningsafhængighed er ikke kun et fænomen i udlandet eller isoleret til små ultraatletnetværk. Et dansk ph.D-studie af Mia Lichtenstein har vist, at 6 % af motionisterne i fitnesscentre og fodboldklubber er i risikogruppe for at udvikle træningsafhængighed.

 

Resultaterne fra Josephine Perry skal tages med et lille gran salt. Hun ejer et konsulentfirma, Performance in Mind, hvor hun guider atleter til at yde bedre i deres sport og finde den rette balance mellem træning og resten af livet. Hendes studie er kun udgivet på hendes egen hjemmeside.

 

Du kan finde hele artiklen kaldet The impact of technology on exercise addiction in ultra-endurance athletes her. Du kan også læse et resumé af artiklen her. Du kan læse mere om træningsafhængighed på Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade.

 

Hvis du føler at have mistet kontrollen over træningen, eller at den har haft negative konsekvenser for dit familie- eller arbejdsliv, så kontakt din egen læge og hør, hvordan han/hun kan hjælpe dig.

 

Har du oplevet, at træningen tager overhånd, at du føler dig udelukket ved skader, eller at du har mistet motivationen på grund af din eller andres overdrevne træning? Så vil vi meget gerne høre om dine oplevelser!

 

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Instagram #motionsfeltet

Nyt cykelprojekt ser dagens lys
Bike4Kids er et nyt dansk cykelprojekt, der cykler til fordel for børn med alvorlige sygdomme og arrangeres i samarbejde med SMILfonden.
Test: Pearl Izumi vinterjakke og vintertights
Pearl Izumi’s bud på et godt all-round vintersæt leverer høj kvalitet, funktionel pasform og ikke mindst god varme på de kolde vinterdage.
GOOD VIBES ONLY – Balancen mellem cykelliv og hverdagshamsterhjul
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…  
Se masser af video i Feltet.dks videosektion
Du kan fremover finde masser af videoreaktioner og sammendrag fra verdens største cykelløb. 
Se ruten til DM i cykle cross 2019
Den 13. januar afvikles de danske mesterskaber i cykle cross i Odense. Se ruten til mesterskabet her.
DCU: DM i e-cykling i 2020 er ikke urealistisk
Den virtuelle verden indenfor cykelsporten er eksploderet i disse år, og flere og flere er begyndt at cykle indendørs.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Glædelig jul fra Feltet.dk / Motionsfeltet.dk
Feltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Cykelhotel midt mellem Italiens berømteste Alpetoppe
I norditalienske Bormio kan man inden for få kilometer få tre af Alpernes mest eftertragtede stigninger på cykel-cv’et, og hver sommer strømmer tusindvis af cykelturister til byen for at prøve kræfter med områdets bjerge. Midt i det hele ligger et populært cykelhotel, der forkæler gæsterne med solid mad og god vin
Adventskalender - De bedste cykelbøger til julegaven
Hver søndag i advent vil Feltet.dk have et super tilbud fra enten vores webshop eller en ekstern partner.
Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck
Den østrigske VM-by Innsbruck bliver startby for den 17. udgave af Tour Transalp, som for første gang tillader ryttere at stille til start alene.
Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren
Seneste skud på stammen af cykelbøger udgivet i 2018 er “Lars Bak - Hjælperytteren”. Vi har læst bogen og kommer her med en anmeldelse af den.
Boganmeldelse: Cykeltræning af Claus Hechmann
Bogen Cykeltræning er det seneste skud på stammen, af bøger der hjælper én med at komme i bedre form. Vi har læst bogen og kommer her med vores anmeldelse af den.
Produktnyt: Pirelli lancerer dæk designet specifikt til det danske vintervejr
Pirelli begyndte deres tilbagetog til cykelsporten for lidt over et år siden, og nu har den italienske dækfabrikant lanceret et dæk, der er specifikt designet til det danske vintervejr.

Seneste indlæg i debatten

Jeg kom op på 1 time og 1min i dag hvilket jeg er glimrende tilfreds med taget mine 100+ kilo i betragtning :-D kørte med ca. 3 w/kg hele vejen. Jeg havde også bare to billige blæsere men den ene gav faktisk op her i ugen så skal have fundet en til - og så havde jeg kun fundet en dunk til dagens, det var dumt da jeg løb tør for vand i sving 5 Flere af de bedste MTB-ryttere og danske mestre i cyklecross har fravalgt VM i cyklecross, trods verdensmesterskabet afvikles i Danmark. Det har mødt kritik af rytterne, men MTB-landstræneren, Mads Bødker, forsvarer beslutningen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/mtb-landstraener_forsvarer_rytterne_bliver_noedt_til_prioritere/En meget nervøs dag med konstant risiko for sidevind endte på dramatisk vis med en deklassering af Caleb Ewan og ikke mindst et grimt styrt for Patrick Bevin, der måske nok gennemførte etapen, men fortsat er en tvivlsom starter søndag. Uheldet kunne ikke komme på et værre tidspunkt lige inden det helt afgørende slag på kongeetapen til Willunga Hill, hvor Richie Porte drømmer om at vinde for 6. gang i træk, og hvor vinderen af årets første WorldTour-løb på spektakulær vis skal kåres. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_6_etape_af_tour_down_under_2019/I disse dage køres Tour Down Under, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tour_down_under-analyse_blev_presset_for_stort_for_the_pocket_rocket/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat