Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Skagen har hele pakken
Peter Christiansen
Af: Peter Christiansen 16.07.2018 @ 08:56

Med en unik natur, spændende museer og kilometervis af cykelruter er Skagen en oplagt weekenddestination for en ny og anderledes cykeloplevelse. Og indlogerer man sig på Ruths Hotel, venter ren forkælelse, når cyklen er sat i kælderen.

Stemningen er helt fransk, mens vi triller ud af Skagen, som lige er ved at vågne. Solen har for længst fået termometeret op på tocifrede varmegrader, og på cafeerne sidder gæster i korte bukser med cappuccinoer, croissanter og morgenaviser, mens skodderne rulles op ved gågadens butikker.

 

Og nøjagtig som man ser det overalt i Sydeuropa, hopper mange - også modne mænd med dyre racere og i tjekket teamtøj - på cyklerne for at få en frisk start på dagen. Og begynder turen i Skagen, kan det kun gå én vej - nemlig sydpå.

 

Kilometer efter kilometer uden motoriseret trafik

Det er et absolut must at starte sin tur på Hulsig-stien. Mellem Skagen og Hulsig har man anlagt en asfalteret cykelrute, som er helt fri for motoriseret trafik. Stien slanger sig mellem lyngklædte klitter og strækninger med skov ned langs Vendsyssels østkyst, og apropos slanger, kan det betale sig at kigge ned en gang i mellem. På varme dage ynder hugormene at sole sig på den lune asfalt.

 

Vi følger den smukke sti sydpå, og først efter 15 kilometer dukker den første ”rigtige” landevej op. Men også her er der gode forhold for cyklister, for langs vejen er der cykelsti i begge retninger, så vi fortsætter mod Frederikshavn. Strækningen er præget af stråtækte sommerhuse, marker, hvor man kan plukke jordbær samt små hyggelige landsbyer, og en gang imellem får man et glimt at det blå, blinkende Kattegat.

 

Efter at have sat cykelhandsken på velkommen til Frederikshavn-skiltet, vender vi og kører tilbage til Skagen. Vores tur er 80 kilometer lang, men den kan nemt forlænges - enten mod Hirtshals i vestlig retning eller mod Sæby/Ålborg, der ligger endnu længere sydpå.

 

Vi har dog fået cykling nok og parkerer på Skagen Havn, hvor vi finder et bord på den populære fiskerestaurant Wittco Fisk & Skaldyr. Her fyldes depoterne op med friskfangede rejer, hummere og sprøde salater, mens vi nipper til den kolde hvidvin. Rundt omkring os summer det af liv. Ud over os er et par gæster ankommet med racercykler, mens en flok lystsejlere fra Norge både nyder maden og de danske priser. Det er bestemt ikke sidste gang, vi har cyklerne med til Skagen.

 

 

Smuk naturoplevelse for mountainbikere

Kommer man for at køre mountainbike, er der flere muligheder, da man i og omkring Skagen har anlagt flere gode spor. Ét af dem går gennem Skagen Klitplantage, der byder på knap 14 kilometers kørsel på grus, træflis og sandet undergrund. Sporets 44 højdemeter virker ikke skræmmende, men til gengæld venter en smuk naturoplevelse mellem lyng, klitter og træer. Andre muligheder finder man i Sæbygaard, Bagterp og Katsig samt i Tornby, hvor der venter stammer, drops og rødder på den 14 kilometer lange sorte rute.

 

En årligt tilbagevendende MTB-event er Coast to Coast-løbet, der traditionelt afvikles lige før Skt. Hans aften, hvor natten er kortest. Deltagerne kan vælge mellem flere ruter, men vil man virkelig udfordres, kan man prøve kræfter med Kongerutens 150 kilometers natløb. Løbet starter ved solnedgang og slutter ved solopgang, og der køres blandt andet på singletrack med pandelamper. En helt speciel oplevelse er det at trille ind på et af depoterne, hvor man nyder forplejningen og samværet med de øvrige deltagere i den lyse nat.

 

Direktøren cykler med

Der er mange overnatningsmuligheder i Skagen, men skal opholdet i det nordligste Danmark opgraderes til en helt speciel oplevelse, kommer man ikke uden om Ruths Hotel i Gl. Skagen. Gang på gang scorer Ruths Hotel topkarakter, når landets avisanmeldere tjekker de bedste danske hoteller for atmosfære, gastronomi og wellness-faciliteter.

 

Men tag ikke fejl! Selv om Ruths Hotel rangerer blandt landets bedste og mest klassiske, er der intet stift over hotellets ånd. Atmosfæren oser af afslappethed og livsnydelse, man kan ankomme i shorts og klipklapper, og det er helt okay at trille racercyklerne tværs gennem receptionen og parkere dem på terrassen. Hotellets direktør, Peter Christian Jensen, cykler selv med, når føromtalte Coast to Coast-løb afvikles, ikke mindst fordi Ruths Hotel byder de sultne deltagere på mad og drikke, når der midt på natten er pitstop i Skagen.

 

Hele pakken

Mens gourmetrestauranten på Ruths er kendt for gastronomi på højt niveau, er brasseriet kendt for hygge og fransk mad, der er så autentisk, at fransk fjernsyn er på pletten for at lave en reportage, mens vi er der. Vi starter vores brasseri-menu med en tallerken kammuslinger ledsaget af et glas fransk Sauvignon Blanc, hvorefter hovedretten - tartar rørt op med finthakket løg, kapers og sennep - kommer ind. Og det rå kød er, sammen med Côte de Rhonen i glasset, den perfekte afslutning på en god cykeldag.

 

Selv om Ruths Hotel henvender sig til et relativt købestærkt segment, kan de fleste være med. Hotellet tilbyder mountainbike-ophold, hvor man for 1.345 kroner får overnatning og morgenmad samt en to-retters menu i brasseriet. Hertil følger fri brug af Ruths wellness-faciliteter samt leje af mountainbikes.

 

Lægger man Skagens øvrige seværdigheder - kunstmuseet, Grenen, bunkermuseet og cykelmulighederne - oveni, har man hele pakken. Det vil næppe blive svært at overtale sin ikke-cyklende partner til et weekendophold i det allernordligste Danmark.

 

Ser mere om cykelruterne i det nordligste Danmark på Toppen af Danmarks hjemmeside, hvor du også kan finde guides til MTB-ture.

Er du klar på et udfordrende og udviklende lederjob?
Er din interesse for cykelsporten stærk, din viden og dit indblik stort og din lyst til at formidle om, hvad der rører sig, endnu større? Er du organisatorisk stærk og klar til at stå i spidsen for en af Danmarks yngste nyhedsredaktioner? Så er du måske Feltet.dks nye chefredaktør!
Merckx’ hemmelige perle
Kun 20 kilometer øst for Salzburg ligger en lille uopdaget perle, Fuschlsee, der inviterer til cykling i de smukkest tænkelige omgivelser.
Gadeløb i Aalborg indledes med Tour-foredrag
Det årlige gadeløb i Aalborg efter Tour de France får igen i år selskab af nogle af de danske profiler fra det franske løb, og i år varmes der op med et foredrag om eftermiddagen inden gadeløbet.
Cykelweekend på Lolland-Falster – gode ruter og gastronomi i særklasse
De fleste forbinder Lolland-Falster med Knuthenborg Safaripark, Mick Øgendahl og masser af sukkerroer, men området har meget mere at byde på. Et hurtigt tjek afslører, at det også er her, man finder Danmarks bedste badestrand, Danmarks bedste hotel og en stor produktion af prisbelønnede fødevarer. Med 600 kilometer kystlinje lokker øerne med et utal af forskellige cykelmuligheder, så Motionsfeltet har lavet et weekend-cykeltjek på de to sydhavsøer
Forudbestil Lars Bak nye bog - og spar 15%
På mandag udkommer Hjælperytteren med Lars Bak som hovedperson.
Carlos Sastre Classic og Cykelstafetten aflyses
Grundet et for lavt deltagerantal har arrangørerne efter samråd med sponsorer og Rebild Kommune valgt, at aflyse Carlos Sastre Classic og Cykelstafetten Spar Nord den 2. september i Rebild.
Vejen til Maratona – Amazing Assos
Har du nogensinde leget med tanken om at køre en af de stores Gran Fondo-løb i udlandet? Så er vores artikelserie her - ’Vejen til Maratona’ måske noget for dig.
Vi træner i arbejdstiden - ’Specialized Lunch Ride’
Motion er vigtigt, det kan der vist ikke være den store tvivl om! Men hvordan finder man lige tiden til det i en travl hver dag? Det er en udfordring for mange.
En fascinerende tidsrejse med stålramme og tåclips
Vintagecykling er populært som aldrig før. Hvor det i begyndelsen var store cykelnationer som Italien, Frankrig og Belgien, der stod for vintagearrangementer, har trenden nu bredt sig over det meste af Europa. Lige syd for grænsen - i Ludwigslust nær Schwerin - afvikler man hvert år et af Tysklands største cykelevents, Velo Classico.

Instagram #motionsfeltet

Seneste indlæg i debatten

> Alder og vægt er ikke i sig selv en hindring for at køre hurtigt opad. Min cykelmakker er +40 år og +80 kg men ligger alligevel i top 10 på Strava på nogle af de mere kendte stigninger i Nordsjælland (han opdagede 20 år for sent han faktisk havde talent for at cykle). Helt enig. Og som en rytter i den lette ende (63 kg.) kan jeg tilføje at korte eksplosive stigninger absolut ikke er min kop the. Det er ikke nok at være let. Man skal også være i stand til at "rekruttere" en masse "hurtige" muskelfibre og det kan lidt mere kompakte ryttere typisk bedre end de helt lette. Når det er sagt, så er overflødig vægt selvsagt ikke nogen fordel op ad. Og det lyder også som om du kan genere power. Umiddelbart lyder det enten til at din VO2Max for lav - måske fordi du ikke træner nok intervaller (eller bakkekørsel) eller også at din astma bliver udløst under anstrengelse. > Hvis Fulgsang skal generere sponsoromtale udenfor Danmark burde han nok satse på etaper fremfor et top 10-15 i klassementet. Men i år var udgangspunktet så top 5, og så kan man jo ikke klandre Astana at gå efter det. Men hedder den top 15 for Fuglsang og Astana ville jeg gå efter etapesejre. Enig. Men nu var sammenligningen jo overfor jo mellem tour top 10 vs. Dauphiné / Schweiz rundt. Og selvfølgelig i enig i at hvis/når niveauet ikke er til til top 5(eller top 10 hvor man er i reel konkurrence om top 5) så er etaper mere værd. Har ikke KOL, men fik for få år siden konstateret mild astma. Uden astmamedicin er min lungekapacitet kun 80%. Med astmamedicin nærmer den sig dog 90%. Jeg tager dog sjældent medicin, da jeg ikke bryder mig om bivirkningerne (høj puls, til tider trykken i hovedet). Desuden generer astmaen mig jo ikke rigtigt i det daglige. Det er mest, når jeg skal cykle opad stejle bakker, at jeg godt kan mærke, at jeg mangler lidt luft. Når man kun har 80% lungekapacitet, så ryger man allerede i det røde felt efter 500 meter opad en stejl stigning. Men jeg er god til at bide det i mig og kæmpe mig op over de fleste bakker, selvom når jeg når toppen, så kan jeg næsten ikke få luft. jeg bilder mig desuden ind, at det kun kan blive bedre af at jeg presser mig selv lidt engang imellem. Og jeg synes også, det går lidt bedre nu end for 3-4 år siden. Og det tilskriver jeg, at jeg stædigt holder fast i at cykle i snit ca. 20 km. hver dag. ÅRET RUNDT.Installer programmet på din pc. Åben det, så beder den om at du tilslutter på et tidspunkt. Og så er det vel egentlig bare at følge hvad den nu siger. Det kræver muligvis lidt klikken rundt i programmet at finde det du leder efter - det er ikke super intuitivt, men heller ikke svært at bruge. Du kan ikke rigtigt fucke noget op

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat