Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Morten Andersen 24.01.2019 @ 11:10

Selv om cykling i 2019 er en high-tech-affære på mange måder, så skal der stadig trædes i pedalerne, når det spidser til ude på landevejen og ens konkurrenter sætter fra land. Eller når der er nogen, som har frækheden til at angribe ens status som lokal Strava-matador.

Men derfor kan man jo godt presse grænserne for, hvad materialet kan yde og sørge for at give ens ryttere de bedst mulige forudsætninger for at snyde vinden. Det synes i hvert fald at være mindsettet hos Castelli, som endnu ikke er lykkedes med at vende modvind til medvind, men ihærdigt gør forsøget og vender enhver sten undervejs for at lykkes.

 

Nu præsenterer italienerne, med den letgenkendelige skorpion, så nyeste generation i deres Aero Race-serie. Den nye jersey og bibshorts udviklet i samarbejde med evigt krævende Team Sky.

 

 

Detaljernes mestre

Ordet ’krævende’ skal her læses positivt, skal det forstås. Forklaringen - den kommer her:

For godt en måned siden tilbragte jeg tre dage sammen med en del af holdet bag Castelli på Mallorca, hvor flere af Europas cykelmedier var inviteret på ’Castelli Speed Camp’.

 

Det var som sådan ikke en krævende affære, da Castelli var de perfekte værter.

 

Ordet kravlede snarere ind i min bevidsthed, da det omfattende arbejde med at lave noget af verdens hurtigste cykeltøj løbende blev præsenteret for os. For det er ikke blot et spørgsmål om farver og designdetaljer, når verdens bedste ryttere skal klædes på og et af verdens mest krævende cykelhold er med på sidelinjen og forventer ’The Unfair Advantage’, som har været en del af Castellis identitet igennem længere tid.

 

Derfor fik jeg et fascinerende indblik i hvordan nogle af idémændene bag gamechangere som Gabba-jakken tænker, når avancerede produkter og teknologier gang på gang skal presses for at hente endnu mere ydeevne.

 

 

Gratis watt - men dyr udvikling

Aero Race-serien tilbyder rytterne en gratis, aerodynamisk fordel, men det er bestemt ikke uden omkostninger at udvikle.

 

Faktisk har Castelli arbejdet på sagen siden 2006, hvor den første Aero Race-trøje blev introduceret. Arbejdet tog for alvor fart, da Cervelo Test Team så dagens lys og - foruden et godt cykelhold - blev en legeplads for rammeproducenten Cervelo, men altså også Castellis udviklingsteam.

 

Målet har altid været at spare rytterne watt. Om end besparelserne lyder små, så er den akkumulerede effekt over et tre ugers etapeløb enorme. Ja, selv i klassiker som køres ultrahårdt, tæller alle watt, når regnskabet for dagens strabadser skal gøres op i finalen.

 

Aero-begrebet gennemsyrer sporten i dag, så det kan være svært at forestille sig, men dengang betød det, at ryttere i Castellis brynje var mere aerodynamiske siddende i bremsegrebene end konkurrerende ryttere siddende i bukkene.

 

Fordelene blev blandt andet hentet sammen førende ingeniører indenfor aerodynamik, selvom Castelli måtte kæmpe for at finde den rigtige samarbejdspartner, efter at førsteprioriteten Ferrari havde afslået med tilsagnet: ”Under 200 km/t betyder aerodynamik ikke noget”.

 

Da Cervelo Test Team toppede verdensranglisten som Pro Conti-hold, var der alligevel en del, som fik øjnene op for betydningen.

 

 

Aero Race Jersey 6.0

På Mallorca lancerede Castelli så 6.0-versionen i den nummererede kollektion.

 

Udviklingen er lavet sammen med Team Sky og en specialiseret, norsk ekspert i aerodynamik.

 

Blandt de mest bemærkelsesværdige ændringer er et omfattende arbejde med diverse tekstiltyper.

 

Castelli har haft en lang række materialer i vindtunnellen for at fastslå, hvor let de glider igennem vinden, før de har fundet de helt rigtige.

 

Hernæst er der set på, hvordan materialetyperne bedst kan placeres, for det handler meget om, at få vinden til at slippe et bestemt sted for at skabe de optimale forhold.

 

Hvis du troede, at valget af materialetyper udelukkende handlede om komfort og strækbarhed de rigtige steder, så tro om igen. Men hvis du omvendt lægger komfortudfordringerne oveni ønsket om at skabe en af verdens hurtigste trøjer, så kan man forstå opgavens kompleksitet.

 

På den nye trøje er der også arbejdet med placeringen af sømmene. Mest bemærkelsesværdigt er en af løsningerne hen over skulderen, hvor en syning er placeret under brystet snarere end som forventet over skulderen. Det får simpelthen vinden til at slippe anderledes og giver mindre modstand.

 

De lange, glatte ærmer, som er laserskårede giver ligeledes de optimale forhold til at glide igennem vinden.

 

Team Sky testede allerede trøjen under 2018-udgaven af Touren og nød godt af de besparende egenskaber især i høj fart. Ved 50 km/t sparer en rytter således 15 watt, hvilket løseligt kan omregnes til 2,5 % og faktisk én km/t mere ved samme anstrengelse.

 

 

Aero Race Bibshorts 4.0

Komfort trumfer måske fart for de fleste, når man snakker bibshorts, men i virkeligheden vil vi gerne have begge dele, ik?

 

Det er i hvert fald målet for den nye version af Aero Race-shortsene, som er nået til version 4.0.

 

Intet slår mange timers og kilometers tests og her har Castelli udnyttet feedback fra 12 års relationer til professionelle teams. Med andre ord; millioner af kilometer.

 

Team Sky-rytterne leverer en stor del af feedbacken nu og de 30.000 kilometer, som en rytter snildt kører om året er omsat til værdifuld information.

 

Den nyeste model er forsynet med ’dimples’ på benene for øget fart. Dimples er reelt små fordybninger i stoffet, som hjælper gevaldigt med at få vinden til at glide. Det er det samme design, som en golfbold udnytter.

 

Castelli og Team Sky endte jo i en halvspeget sag forrige år, da rytternes nyeste enkeltstartsdragt udnyttede et lignende design. Alle regler blev overholdt, men alligevel blev UCI lidt knotne over denne innovation. Intet nyt under solen der, kan man sige.

 

Denne gang skulle de dog være godkendte på forhånd!

 

Ellers drejer det sig primært om komfort, hvor afslutningerne i benene har fået en overhaling og er forsynet med vertikale silikonestoppere, som tillader låret at komme af med sveden, så den ikke hober sig op og irriterer. Løsningen her er lavet som direkte opfølgning på feedback fra Sky-rytterne, som oplevede at andre løsninger kunne ophobe lidt sved, der i sidste ende kunne forårsage irritation.

 

Også selerne er der arbejdet med, så de er så lette og komfortable som muligt via et mesh-materiale.

 

Endeligt er der det altafgørende indlæg, som i denne version er blevet opdateret med en blødere overdel, som er helt fri af syninger og strækker bedre end tidligere.

 

Progetto X2 Air Seamless er den knap så mundrette betegnelse.

 

 

First Ride

Mallorcas veje i december slår som bekendt de danske og på Castellis Speed Camp var vi heldigvis begunstiget af tilpas høje temperaturer til at begge produkter for alvor kunne prøvekøres.

 

Cirka 100 kilometer i Mallorcas kuperede terræn har jeg haft til at danne mig et indledende indtryk af både bibshorts og jersey, samt en række træningspas på hjemmetræneren sidenhen.

 

Først og fremmest er det helt klart, at materialerne som begge produkter er lavet i, kommer fra øverste hylde på Castelli-fabrikken. De er kraftige og strækbare, hvor de skal være det og lette og luftige, der hvor Castelli har vurderet, at det er vigtigt.

 

Hernæst er der fittet. Begge produkter er udprægede race-orienterede og pasformen er derefter.

 

Sættet bekommer helt sikkert de ryttere som er på jagt efter performance bedst, for det sidder tæt. Tænker man på, at det faktisk er det her sæt, som Team sky kører i, så undrer det naturligvis ikke.

 

Jeg er slank af bygning, men har trods alt lidt mere fylde og bredere skuldre end en elitecykelrytter, men alligevel er der masser af komfort i en medium, når den kastes på mine 183 centimeter og cirka 75 kilo.

 

Trøjen sidder godt over hele linjen og er tilpas doseret, så den sidder helt tæt uden at være restriktiv nogen steder. Især området over bryst og skulder leverer et godt første indtryk, godt hjulpet på vej af ærmerne, som består af ét stykke stof med laserskårne ender.

 

I min optik er det noget nær den optimale løsning, da man får ærmer som sætter sig tæt, men tillader masser af stretch. Det ultratynde stof lægger sig helt fladt om armen og der er ingen elastik i enderne til at stramme.

 

Ellers løser Castelli opgaven fortrinligt - som jeg helt ærligt også havde forventet - med lette og luftig mesh-kvaliteter på for- og bagside, som giver åndbarhed, men der er nok gods i materialet til at holde en god og stram struktur i pasformen.

 

Samtidig er den let - helt i tråd med ønsker fra pro-rytterne.

 

Aero Race 6.0-trøjen tegner sig til at være en rigtig fin trøje til de varmere måneder og jeg glæder mig til at teste den yderligere.

 

Jeg smider en test op til foråret, når jeg har kørt minimum 500 kilometer i den.

 

 

Selv om det var trøjen, som fik mest opmærksomhed under præsentationerne på Mallorca, da den rent aerodynamisk repræsenterer det største potentiale, så synes jeg faktisk, at de nye Aero Race 4.0 bibshorts, hurtigere spurtede sig vej ind i min bevidsthed.

 

Der er flere fremragende ting ved dem:
Pasformen er helt eminent. Stoffet omkring benene føles en anelse mere kraftigt end man ofte oplever, så der er masser af struktur i konstruktionen. Stoffet har den helt rigtige elasticitet, så det sidder tæt uden at stramme på nogen måde. Endelig er materialet blødt og lækkert, så man får den eftertragtede fornemmelse af et ’second skin’. Man glemmer nærmest at man har dem på, når man er i sadlen.

 

En anden ting, som jeg bryder mig godt om, er at længden er til den lange side og går langt ned over låret. Lange ærmer og ben er jo nærmest blevet synonym med pro-looket, som man ikke skal kimse af, men funktionelt spiller det altså også.

 

Castelli har forsynet afslutningerne på benene med lodrette silikone-elementer, og det fungerer fint til at holde shortsene på plads uden at rive i huden på nogen måde.

 

Indlægget er ret minimalistisk - igen helt i tråd med det man ofte får, hvis man vil dele produkter med profferne. Det er dog på ingen måde tyndt og leverer god støtte og komfort. Der er altid et godt tegn, hvis der er en god fornemmelse fra første tråd og det er bestemt tilfældet her.

 

Endda i en ’fremmed’ saddel på en lejecykel.

 

Selerne var det eneste i et ellers fremragende par shorts, som krævede lidt tilvænning. For mig var de en lille smule korte og skal lige køres til. Jeg tror ikke, at det får negativ indflydelse på den lange bane, når de lige er blevet kørt til.

 

 

Konklusionen på de to første ture lyder på et par shorts som ticker alle bokse på både komfort- og performanceskalaen. Pasform omkring lår og materialekvalitet er ganske enkelt fremragende og står stærkt i erindringen.

 

Jeg glæder mig til at rulle mange flere kilometer i dem, for jeg tror faktisk de har potentiale til at gå i top-3 over de shorts, jeg har kørt i rent komfortmæssigt.

 

Læs med i foråret, når jeg fortæller mere, når jeg har kørt mindst 500 kilometer mere i dem.

 

Aero Race fås hos Virtu Cycling Gear

Aero Race 6.0-trøjen lander i handlen i Danmark hos Virtu Cycling Gear medio marts, men Aero Race 4.0-bukserne kan købes fra start februar.

Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.
Python Pro udvider med nyt banebrydende koncept
Den danske cykelproducent, Python Pro, har udvidet deres koncept med et nyt og meget spændende tiltag til forbrugeren, hvor de kan spare 3.000 kroner.
Test: Giant Trance 29 2019
Er du på jagt efter en mountainbike, der kan bruges til at til det meste, er Giant Trance 29 et rigtigt godt bud.
Produktnyt: PurePowers Carbo Race nu med "dansk" smag
Endelig et energipulver med ægte dansk smag! Purepower har lanceret en ny smag til deres populære energipulver-serie. 
Team Sky med ny aerodynamisk teknologi
Team Sky har indgået et strategisk samarbejde med virksomheden Swiss Side, som er eksperter i aerodynamik og tidsoptimering.
Garmin opkøber Tacx
Garmin opkøber Tacx, som er en af de førende producenter af indendørs hometrainers.
GOOD VIBES ONLY – VM i cykelcross – cykelturist i Bogense
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…

Instagram #motionsfeltet

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Bontrager Ion 100 R / Flare R City lygtesæt
Masser af synlighed i en lille pakke, gør dette til et lygtesæt som især egner sig til kørsel i byområder.
Test: Kryptonite Alley F-650 forlygte
En kraftig og effektiv forlygte, som kan det hele og leverer en bred række af gode lysmuligheder til især landevejen.
Test: Kryptonite Avenue R-75
God baglygte som har en ultrasikker montering samt masser af gode indstillingsmuligheder, når det kommer til lyset.
Bliv inspireret af Team Motionsfeltet.dk – Touren til Gardasøen
Som medlem af Team Motionsfeltet.dk PREMIUM har jeg fået mulighed for at køre TransAlp i sommeren 2019. Min tanke er derfor, at jeg løbende vil opdatere på mit lille projekt, om at blive klar til  Tour TransAlp her til sommer.
Test: Abus Libra forlygte
En god allround lygte som kan lidt af det hele og som principielt opfylder alle dine behov på landevejen. ABUS leverer desuden god og robust kvalitet hele vejen rundt.
Test: Abus Gemini lygtesæt
Et fremragende lygtesæt, hvis du er på jagt efter at gøre dig synlig for andre trafikanter, når du træner i belyste områder. Spændende design gør, at lygten nærmest går i ét med cyklen og aldrig kommer til at sidde i vejen.
Henrik Djernis: VM-ruten et spændende mix
Den tidligere verdensmester, Henrik Djernis, har set nærmere på årets VM-rute i Bogense, og han synes, at den er spændende.
Test: Rapha Pro Team Winter Tights II
Fremragende vintertights som klogt udnytter forskellige stofkvaliteter og dermed tilbyder god regn- og vindbeskyttelse samt masser af varme.
Test: Kvindetøj - Pearl Izumi – Softshell og AmFIB Super Glove
Kvindespecifikt vintertøj til cykling i topkvalitet fra japanske Pearl Izumi.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Produktnyt: Castelli Aero Race jersey og bibshorts
Selv om cykling i 2019 er en high-tech-affære på mange måder, så skal der stadig trædes i pedalerne, når det spidser til ude på landevejen og ens konkurrenter sætter fra land. Eller når der er nogen, som har frækheden til at angribe ens status som lokal Strava-matador.
Test: Kvindetøj - Pearl Izumi bibtight og Thermal Jersey
Kvindespecifikt vintertøj til cykling i topkvalitet fra japanske Pearl Izumi.
Test: Kvindetøj - Pearl Izumi baselayer og vinterjakke
Kvindespecifikt vintertøj til cykling i topkvalitet fra japanske Pearl Izumi.
Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.

Seneste indlæg i debatten

Ser ud til at være World Tour C-points, der er givet for Touren 2018.... Det samme for Vueltaen 2018. Blir det rettet eller er listen ikke noget, som I længere har fokus på? Nu vi er ved det;-) Nogen der har prøvet denne: https://www.harald-nyborg.dk/p7829/racer-sadel. Fandt leverandør site her: http://www.activeddk.com/index.php?module=product&mn=1&f=content&tid=110550Jeg er ved at finde hjul, til min nye cykel. Den er jo hørt før (!), så jeg prøver at gøre det kort. Jeg har indsnævret feltet til følgende: - Campa Bora 35 (antager One og Ultra kører næsten ens) - Fulcrum Speed 40C - Zipp 303 NSW Jeg skal ikke køre bjerge, ikke løb, kun motionskørsel i dk. Det jeg vil have, er en fed køreoplevelse, livlige med godt respons. Stive, men ikke ukomfortable. - ikke behov for aero-profil - fuld carbon - dæk-slange - fælgbremse - ryttervægt 85 kg >> Opfylder de hjul tre mine kriterier? Er nogen af dem dårlige end andre? >> Er de alle stive nok? Og er Fulcrum samme kvalitet som Campa? Det spritnye UAE Tour har tiltrukket et fremragende felt til den første udgave, og de mange stjerner kastes allerede fra første færd ud i en krævende udfordring. På 1. etape skydes den arabiske cykelfest nemlig i gang med et pandekagefladt holdløb i Abu Dhabi, hvor der med det samme kan skabes forskelle, der kan vise sig helt afgørende i kampen om den samlede sejr i årets tredje WorldTour-løb. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_uae_tour_2019/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Tre cykler på højkant i Feltet.dks Tour
Feltet.dk har startet vores store sæsonmanagerspil kaldet Feltet.dk Tour. Managerspillet starter den 2. marts og kan du køre dig til en podieplacering i spillet, så er du sikker på at vinde en cykel!
Produktfokus: ”Der er en grund til, at aerocyklerne ligner hinanden”
Cannondale SystemSix, det amerikanske mærkes aero-topracer, blev sendt på markedet i 2018, og modellen opnåede hen over efterår og vinter et utal af positive, internationaler anmeldelser samt topresultat i en uafhængig vindtunneltest af aerocykler: som den hurtigste på markedet. Feltet.dk har talt med Cannondale om modellen - og om aerocykler som ny, etableret modeltype.
Cykelbageren i Nørre Aaby har solgt over en halv million romkugler på under et år
Nørre Aaby Bageri har siden marts 2018, hvor de vandt prisen for Danmarks bedste romkugler ved FoodExpo i Herning, solgt over 500.000 romkugler. En stor del af dem er solgt til cykelturister, for det vestfynske bageri har en ganske særlig placering, der gør det nemt at nå på cykel fra flere af områdets større byer.
Python Pro udvider med nyt banebrydende koncept
Den danske cykelproducent, Python Pro, har udvidet deres koncept med et nyt og meget spændende tiltag til forbrugeren, hvor de kan spare 3.000 kroner.
Test: Giant Trance 29 2019
Er du på jagt efter en mountainbike, der kan bruges til at til det meste, er Giant Trance 29 et rigtigt godt bud.
Produktnyt: PurePowers Carbo Race nu med "dansk" smag
Endelig et energipulver med ægte dansk smag! Purepower har lanceret en ny smag til deres populære energipulver-serie. 
Team Sky med ny aerodynamisk teknologi
Team Sky har indgået et strategisk samarbejde med virksomheden Swiss Side, som er eksperter i aerodynamik og tidsoptimering.
Garmin opkøber Tacx
Garmin opkøber Tacx, som er en af de førende producenter af indendørs hometrainers.
GOOD VIBES ONLY – VM i cykelcross – cykelturist i Bogense
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat