28.04.2017 @ 21:20

De 10 mest interessante fakta om løbets historie. Årets første Grand Tour ligger ikke længere langt væk.

Den 100. udgave af Giro d'Italia finder sted fra den 5. til den 28. maj, hvor nogle af verdens bedste cykelryttere skal kæmpe sig gennem det alsidige italienske terræn.
 

Årets rute start i Sardinien, bevæger sig da til Sicilien og herefter nordpå, hvor den har afslutning i Milan. På vej til Milan skal rytterne i denne jubilæumsudgave igennem en række byer, som løbet også besøgte i sin første udgave i 1909.


Ruten er rig på stigninger men har også to individuelle tidskørsler, hvoraf den ene faktisk udgør finaleetapen.


I forbindelse med Giroens jubilæum er vi dykket ned i cykelarkiverne for at finde de 10 mest interessante ting fra løbets historie.

1. Den første udgave af Giro d'Italia fandt sted i 1909. Hermed er løbet 6 år ældre end Tour de France, der startede i 1903. Det er dog langt yngre end den tredje Grand Tour, Vuelta a España, hvis første løb foregik i 1935.

 

2. Det først Giro d'Italia var vel det, man kan kalde en ”marketingskampagne”. Løbet var nemlig et forsøg på at fremme salget af den italienske avis, La Gazzetta. Mon ikke avisen havde ladet sig inspirere af en anden avis - det franske sportstidende, L’Auto, som jo stod bag Tour de France.


3. I Giro d'Italia og Tour de France iklædes løbets fører henholdsvis lyserødt og gult - netop på grund af de to avisers kendefarver.

 

4. Gennem tiderne er det kun lykkedes 3 cyklister at vinde løbet 5 gange. Giro-legenderne er Alfredo Binda (1925, 1927-29, 1933), Fausto Coppi (1940, 1947, 1949, 1952-53) og senest Eddy Merckx (1968, 1970, 1972-74).
 

5. Giroen kom engang forbi Danmark. Mere præcist var det Herning, der i 2012 lagde veje til første, anden og tredje etape af løbet.


6. Årets største favorit er bjergspecialisten, Nairo Quintana. Siden bet365, der har cykelnyheder og betting forslag, giver nemlig colombianeren odds 2,00. Den forsvarende mester, Italiens egen Vincenzo Nibali vurderes dog også at have gode muligheder. Han tildeles nemlig de næstbedste vinderchancer af bet365, som giver ham odds 6,50.
 

7. Det længste Giro d'Italia fandt sted i 1954. Her kæmpede rytterne sig gennem en i alt 4.337 km lang rute. Til sammenligning er ‎årets rute 3.572 km.


8. I år har Nairo Quintana i sinde at deltage i både Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España. Særligt kombinationen af Giroen og Turen synes at være fysisk hård. Ingen har nogensinde vundet alle tre Grand Tours det samme år. Alberto Contador vandt imidlertid både Giroen og Vueltaen i 2008. Sidste gang vi så en rytter vinde både Giroen og Turen var tilbage i 1998 (Marco Pantani) og før det i 1992 og 1993 (Miguel Indurain).


9. Ligesom det er tilfældet med Tour de France, ændres ruten i Giro d'Italia fra år til år. De hårdeste etaper er dog typisk dem, der finder sted i Appenninerne og Alperne.


10. Ikke overraskende kommer langt de fleste af historiens Giro-vindere fra Italien. Alene i de sidste 20 år har 15 vindere således været italienere.

HUSK AT SÆTTE DIT GIRO D'ITALIA MANAGERHOLD

 

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet