Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Lasse Wedege Penning 30.08.2018 @ 14:20

Hvorvidt man skal, kan og må høre musik, mens man cykler, er stadig til diskussion både blandt motionister, politikere og forskere. Men spørgsmålet er langt mere kompliceret som så, viser forskningen.

Hver dansker cykler i gennemsnit cirka halvanden kilometer om dagen, og ifølge en undersøgelse fra Megafon brugte hver fjerde dansker i 2014 musik eller radio i ørerne, når de fragtede sig af sted på jernhesten. For de 18-29-årige var tallet lidt over halvdelen. 15 % af samme gruppe kunne finde på at sende sms’er, mens de cykler.

 

Ifølge det hollandske analyseinstitut for trafiksikkerhed (SWOV), så er risikoen for at blive involveret i de frygtede højresvingsulykker 30 % højere for de cyklister, som altid har lyd i ørerne, når de pedalerer, sammenlignet med dem, som aldrig bruger det.

 

Der findes intet forbud mod at høre musik, når man transporterer sig gennem gadebilledet, men der er stadig nogle overordnede færdselsregler at bemærke, når man har musik i ørerne på farten.

 

I § 3 i Færdselsloven står der, at “trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpåvigenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres”. Det betyder altså, at man trods musikken skal kunne høre, hvis for eksempel en medtrafikant ringer med klokken og vil passere, da man ikke må bremse den resterende trafik.

 

Yderligere står der i Færdselslovens § 7, at “når der ved kørsel med udrykningskøretøj anvendes særlige [...] lyd- eller lyssignaler, skal andre trafikanter i god tid holde vejen åben for køretøjet”. Ligesom ovenfor skal man altså stadig kunne høre andres lydsignaler - det hører dog til sjældenhederne, at cyklister ligefrem er i vejen for udrykningskørertøjer.

 

Cyklende i sin egen boble

Og så er der den, som rammer de sms’ende cyklister, nemlig § 55 a: “Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner.” Det koster 1.000 kroner i bøde at blive snuppet med mobilen fremme i hånden, mens man cykler.

 

Folketingets politikere har åbnet op for hårdere straffe til sådanne forseelser, og et totalt forbud mod at høre musik i øretelefoner, mens man cykler, har også været foreslået af flere partier. Cyklistforbundets formand Klaus Bondam er ikke for et forbud, men det er 44 % af danskerne til gengæld.

 

Niels Chr. Hansen er musik- og hjerneforsker i Music in the Brain-gruppen ved Aarhus Universitet, og han ser både fordele og ulemper ved at bruge musik under cykling.

 

Musikken kan skabe sin egen lille verden, og det kan være godt, hvis man sidder og arbejder med en opgave eller tekst,” sagde Niels Chr. Hansen til Politiken tilbage i 2014. “Men i trafikken er man meget afhængig af de signaler, man får fra sine medtrafikanter, og af, at man kan fortolke dem korrekt og reagere hurtigt på dem.”

 

Desuden påvirker musik vores følelser, og det kan få konsekvenser for vores færden i trafikken.

 

Hvis man bliver i godt humør af musikken, kan man muligvis have en tendens til at tage nogle chancer, som man ellers ikke ville have taget,” fortæller Niels Chr. Hansen.

 

Blokering af hørelse åbner op for andet

Tidligere forskning - som førnævnte fra SWOV - har peget på, at musik i ørerne er med til at fjerne fokus fra trafikken og øge risikoen for farlige situationer og ulykker.

 

Et studie fra Jungnickel og Aldred fra 2013 tyder på en lidt anden tendens. Ved at høre musik blev cyklisterne i stedet i stand til at udelukke overflødigt datainput og fokusere på det, som var vigtigt, når de skulle orientere sig i trafikken. En “sansestrategi” kalder de det.

 

Med musik i ørerne bliver cyklisterne afslappede og veltilpasse, og det gør, at de bedre kan navigere optimalt i trafikken, når de skal undgå farlige situationer og justere deres kørsel efter deres medtrafikanter. Det skal ikke forstås sådan, at musikken gør en bedre til at navigere, men bare at kompensationen er så god, at det måske ikke er så stort et handicap som hidtil antaget.

 

Ifølge et andet studie fra Karageorghis og Priest fra 2011 så er musikken oven i købet meget anvendelig, når du bruger transportmidlet til at træne. Musik er nemlig et effektivt - og lovligt! - præstationsfremmende middel, når du skal presse kroppen til det yderste. Ved at bruge den rette musik - både for dig personligt og vurderet ud fra videnskabelige principper - kan man nemlig give op til 15 % mere, fordi det snyder din hjerne ved at fjerne fokus fra smerten i dine ben og lunger.

 

Så konklusionen må være: Husk altid at være opmærksom, når du bevæger dig i trafikken - om det er til fods, på cykel eller i bil og uanset musik eller ej. Musik kan optimere din præstation under træningen, men hiver du telefonen frem for at skifte sang, kan det ikke bare fjerne din opmærksomhed fra trafikken, det kan også koste dig 1.000 kroner i bøde. Og måske snart endnu mere.

 

Med Aftershokz Trekz on-ear hovedtelefoner får du både musikken ind og ørerne fri - så måske er det løsningen?

 

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Instagram #motionsfeltet

Nyt cykelprojekt ser dagens lys
Bike4Kids er et nyt dansk cykelprojekt, der cykler til fordel for børn med alvorlige sygdomme og arrangeres i samarbejde med SMILfonden.
Test: Pearl Izumi vinterjakke og vintertights
Pearl Izumi’s bud på et godt all-round vintersæt leverer høj kvalitet, funktionel pasform og ikke mindst god varme på de kolde vinterdage.
GOOD VIBES ONLY – Balancen mellem cykelliv og hverdagshamsterhjul
I forbindelse med mit medlemskab på Team Motionsfeltet.dk har jeg fået en invitation til at skrive om mit liv og mine erfaringer med motionscykling her på Motionsfeltet.dk. Jeg er ikke journalist, og jeg er ikke licensrytter eller noget, der ligner…  
Se masser af video i Feltet.dks videosektion
Du kan fremover finde masser af videoreaktioner og sammendrag fra verdens største cykelløb. 
Se ruten til DM i cykle cross 2019
Den 13. januar afvikles de danske mesterskaber i cykle cross i Odense. Se ruten til mesterskabet her.
DCU: DM i e-cykling i 2020 er ikke urealistisk
Den virtuelle verden indenfor cykelsporten er eksploderet i disse år, og flere og flere er begyndt at cykle indendørs.
Kombinér cykeldrømme med skoleophold
Det pibler frem med talenter på den danske cykelscene. Sejre i både Grand Tours, forårsklassikere, OL, VM og EM vidner om den enorme kvalitet, de danske ryttere besidder. Har du eller en du kender drømme om at opnå det samme, eller er det lysten til socialt samvær i et læringspræget miljø, der trækker i dig, så kunne et efterskole- eller højskoleophold måske være noget for dig.  
Glædelig jul fra Feltet.dk / Motionsfeltet.dk
Feltet.dk ønsker alle en rigtig glædelig jul!
Aalborg MTB Marathon 2019 giver garanti for gåsehud
27. april 2019 er datoen, hvor det traditionsrige Aalborg MTB Marathon holder sit indtog i Aalborg - og byen fyldes med 3000 MTB-ryttere til en oplevelse, der sætter sig på nethinden.  
Cykelhotel midt mellem Italiens berømteste Alpetoppe
I norditalienske Bormio kan man inden for få kilometer få tre af Alpernes mest eftertragtede stigninger på cykel-cv’et, og hver sommer strømmer tusindvis af cykelturister til byen for at prøve kræfter med områdets bjerge. Midt i det hele ligger et populært cykelhotel, der forkæler gæsterne med solid mad og god vin
Adventskalender - De bedste cykelbøger til julegaven
Hver søndag i advent vil Feltet.dk have et super tilbud fra enten vores webshop eller en ekstern partner.
Tour Transalp starter i VM-byen Innsbruck
Den østrigske VM-by Innsbruck bliver startby for den 17. udgave af Tour Transalp, som for første gang tillader ryttere at stille til start alene.
Boganmeldelse: Lars Bak - Hjælperytteren
Seneste skud på stammen af cykelbøger udgivet i 2018 er “Lars Bak - Hjælperytteren”. Vi har læst bogen og kommer her med en anmeldelse af den.
Boganmeldelse: Cykeltræning af Claus Hechmann
Bogen Cykeltræning er det seneste skud på stammen, af bøger der hjælper én med at komme i bedre form. Vi har læst bogen og kommer her med vores anmeldelse af den.
Produktnyt: Pirelli lancerer dæk designet specifikt til det danske vintervejr
Pirelli begyndte deres tilbagetog til cykelsporten for lidt over et år siden, og nu har den italienske dækfabrikant lanceret et dæk, der er specifikt designet til det danske vintervejr.

Seneste indlæg i debatten

Flere af de bedste MTB-ryttere og danske mestre i cyklecross har fravalgt VM i cyklecross, trods verdensmesterskabet afvikles i Danmark. Det har mødt kritik af rytterne, men MTB-landstræneren, Mads Bødker, forsvarer beslutningen. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/mtb-landstraener_forsvarer_rytterne_bliver_noedt_til_prioritere/De hurtigeste ligger på omkring 35min! Hvem der bare vejede 59kg, haha! Jeg selv ligger på 1time 8min med mine 84kg, sat I dag under Norseman løbet, jeg prøver om ikke jeg kan forbedre det i morgen under Tour de Zwift.En meget nervøs dag med konstant risiko for sidevind endte på dramatisk vis med en deklassering af Caleb Ewan og ikke mindst et grimt styrt for Patrick Bevin, der måske nok gennemførte etapen, men fortsat er en tvivlsom starter søndag. Uheldet kunne ikke komme på et værre tidspunkt lige inden det helt afgørende slag på kongeetapen til Willunga Hill, hvor Richie Porte drømmer om at vinde for 6. gang i træk, og hvor vinderen af årets første WorldTour-løb på spektakulær vis skal kåres. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_6_etape_af_tour_down_under_2019/I disse dage køres Tour Down Under, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 5. etape. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/tour_down_under-analyse_blev_presset_for_stort_for_the_pocket_rocket/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Produktnyt: ASSOS S9 bibshorts
Cykelryttere er besat af detaljer. Små ting, som kan få os til at køre hurtigere og blive bedre. Vi overbeviser os selv uge efter uge, at en ny måde at optimere en detaljer på, vil få os til at flyve forbi kammeraterne på næste træningstur.
Test: Giant Revolt Advanced 1 Gravelbike
Giant Revolt Advanced 1 er et rigtigt godt bud på en cykel til gravel-kørsel og ture på landevejen. Cyklen udmærker sig ved en god komfort til en pris hvor de fleste kan være med.
Test: PRO Gravel bags og styr
PRO Bikegear, som er en del af Shimano, er kommet med en serie af tasker til Gravel / Adventure brug, samt to nye gravel styr.
Produktnyt: Lazer Bullet 2.0 - aerohjelmen er genopfundet
Lazer har lanceret en ny hjelm, som hedder Bullet 2.0. Hjelmen giver et bud på, hvordan man løser det gamle dilemma med ventilation kontra aerodynamik.
VM i cross med fuld fart på vej mod opløbet
Med kun 17 dage til VM i cyklecross, så er Bogense ved at være klar til at tage imod verdenseliten. Der er lagt op til to spændende cykeldage. 
Test: Assos Mille GT Ultraz vinterjakke
En vinterjakke som er minimalistisk i sin opbygning, men alligevel er proppet med teknologi og kvalitet, så man trygt og sikkert kan køre ud i alle vinterforhold. Langt fra den billigste på markedet, men i vores optik investeringen værd.
Cykelrejser: Hvor går turen til i 2019?
Vinmarker i Appenninerne, alpetoppe i Østrig, cykeludlejning på Mallorca eller smørrebrød i Danmark.
Test: Canyon Spectral ON 7.0
Canyons nye serie af E-mtb'er er landet, og de er helt bestemt kommet for at blive. Canyon har formået at bygge en elcykel med køreegenskaber som en almindelig mountainbike. Cyklen bidrager med 250 ekstra watt, hvilket gør hverdagens cykeltur lidt mere spændende. 
Løbsberetning: Granfondo La Fausto Coppi 2018
Her i starten af et nyt år, er det tid til tænke tilbage på et fantastisk cykel år. Ingen cykelmotionist kan beklage sig over vejret sidste år, hvor vi nåede op på 71 sommerdage.

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

Boligadvokat