29.07.2016 @ 10:03

At køre over for rødt er jo normalt i direkte strid med loven, men efter tre års forsøg er det nu tilladt for cyklister at dreje til højre, selvom der er rødt, i 33 udvalgte lyskryds i Danmark.

Vejdirektoratet har siden 2013 kørt en forsøgsordning med at tillade højresving for cyklister i en række lyskryds rundt om i landet. Forsøget med højresving for rødt har kørt siden november 2013 og er blevet evalueret  i december 2015. Evalueringen er lavet ud fra observationer, systematiske registreringer af konflikter mellem trafikanter og analyser af politiregistrerede ulykker.

 

Konklusionen er nu landet, og den lyder, at dette ikke giver anledning til flere ulykker eller konflikter, og derfor bliver det fra 1. september tilladt i 33 lyskryds rundt om i landet.

 

"Det her er noget, Cyklistforbundet har kæmpet for i mange år, for flere vælger cyklen, når det er nemt og hurtigt at komme frem. Og hvis man får lov at svinge til højre ved rødt, så slipper man som cyklist for at stoppe op, hvilket giver et bedre flow på cykelstien," bifalder Klaus Bondam, direktør for Cyklistforbundet.

 

"Næste skridt er at få gjort ordningen permanent på de udvalgte kryds på statsvejnettet, og så vi håber bestemt, at kommunerne vil tage de gode erfaringer fra Vejdirektoratets forsøg til sig og indføre det på de kommunale veje også," siger Klaus Bondam.

 

Selvom det nu er tilladt at svinge til højre nogle steder, giver det ikke cykelrytterne tilladelse til at køre hensynsløst i disse lyskryds.

 

"De skal vente med at køre, til der er fri bane, så de ikke kører ind i fodgængere eller de cyklister, der kører gennem krydset for grønt," slår Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder i Vejdirektoratet, fast til Cyklistforbundet.

 

Vejdirektoratet har derfor lavet en række regler, råd og påmindelser for disse kryds:

- Krydsene er markeret med et tydeligt skilt, som viser, at højresving for rødt er tilladt for cyklister. Ved alle andre kryds er det forsat ulovligt at svinge til højre for rødt.

- Orientér dig grundigt, inden du kører frem og drejer, selvom du må svinge til højre for rødt.

- Du har stadig vigepligt over for fodgængerne og tværkørende cyklister.

- Ikke alle fodgængere er ens. Tag særligt hensyn til børn, ældre og fysisk handicappede, der kan have svært ved at nå over vejen i tide.

- Som ligeud-kørende cyklist skal du passe på ikke at spærre for de højre-svingende cyklister.

 

Herunder er oversigten over de lyskryds, hvor højresving for rødt lyst for cyklister er tilladt:

Foto: Cyklistforbundet

 

Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Følg Mattias Skjelmose, Andreas Kron, Alexander Kamp og Mathieu van der Poel i Amstel Gold Race.
Test: Elves Vanyar Pro Disc 2024
Vanyar-modellen fra Elves er et stærkt bud på en landevejs-racer til den performance-orienterede rytter, som er på jagt efter en sjov og hurtig cykel, hvor den samlede pakke står stærkt i billedet.
Køb eller bytte? Mulighederne er mange hos Bike4Sport - valget er dit!
Står du og mangler en kvalitetscykel til billige penge? Så har Bike4Sport helt sikkert den rette cykel til dig.
Danskere vinder VM med sammensat hold: Det var meget overraskende
Simon Nielsen og Aleksej Calmann sammensatte i starten af marts et hold bestående af otte ryttere uden nogen erfaring sammen. En måned senere havde de kørt ét løb - og var verdensmestre.
Kvinden bag kasket-kast identificeret
Det lignende en bevidst handling, men det var en uheldig episode, der næsten forårsagede et styrt for Mathieu van der Poel i Paris-Roubaix, fortæller hovedpersonens advokat.

Instagram #motionsfeltet

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet