Ved at bruge vores tjenester accepterer du samtidig vores brug af cookies.OKLÆS MERE OM COOKIES »

Af: Mads de Wolff 22.04.2017 @ 07:20

Daniel Dencik tager os med ind i sportens hjerte. Det er en eftertænksom rundtur, der tager alle de rigtige omveje.

Sensommeren 2015. Jeg ser en pige. Hun er sportspsykolog og arbejder med olympiske atleter. Hun ved ting. Hun forklarer, at der ofte er en grund til, at nogle bliver topatleter. ”De løber alle fra noget”.

 

En lignende påstand om cykelrytteres drift fremføres i Daniel Denciks Sportshjerte (Gyldendal). Bogen præsenterer os for en serie af personer og oplevelser, som fortjener at blive fortalt. Sportshjerte giver ordet til ryttere, du ikke vidste, du havde lyst til at høre holde lange monologer. Men det har du.

 

Den korte udlægning: Sportshjerte er en personlig beretning fra tre løb: VM i Richmond (2015), Tour de France (2016) og Lombardiet Rundt (2016). Dencik følger med langs ruten og snakker med folk i og omkring løbene. Herigennem undersøges sportshjertet: Hvorfor elsker Dencik cykelsporten? Hvorfor tilbringer vi timevis af timer foran skærmen og langs ruten? Hvorfor udsætter rytterne sig for denne smerte? Titlen alluderer derfor elegant til bogens projekt. Hvorfor banker vores hjerter for sport? Hvad banker dybt inde i cykelrytterne?

 

Strukturelt drilles læseren, men man driller kun dem, man bryder sig om. Der springes i kronologien. Vi starter som sådan i midten, bevæger os siden mod Lombardiet og til sidst rammer vi Richmond, men reelt slutter reportagen i Frankrig. Eller: faktisk slutter vi et helt andet sted.

 

Men Sportshjerte fremstår slet ikke fragmenteret. Kapitlerne bør ikke læses i vilkårlig rækkefølge, for der lægges strategiske brødkrummer undervejs. Temaer tages op, masseres og efterlades for så at blive fremlagt af andre stemmer på et senere tidspunkt.

 

Et konkret eksempel. Sportshjerte var lige ved at tabe mig helt fra start, idet den trækkes på to af de stilistiske træk, jeg hader allermest: (a) sympati fremmanet gennem børneperspektiv og (b) at drage parallel mellem sport og krig.

 

Men her er sagen: børneperspektivet og krigslignelsen tages op på et senere tidspunkt. I et kapitel lader Dencik cykelrytteren Kris Boeckmans beskrive sin nærdødsoplevelse. Boeckmans beretter om den mærkværdige længsel efter blot at ville vende tilbage kampzonen så hurtigt som overhovedet muligt.

 

Heri finder vi det fantastiske ved Sporthjerte. Dencik er god, når han sætter sig selv i centrum, men endnu bedre, når han lader andre tale. Dencik ynder at præsentere sig selv om en slags globetrottende Hunter S. Thompson-figur, der betragter livet gennem en rus af lovlig marihuana. Disse kapitler er sjove og tjener samtidig det formål, at de stiller vores fortæller i kontrast til rytternes asketiske tilværelse. Men, men, men: vores fordomme bliver hurtigt sat på prøve.

 

Adgang er kritisk. Daniel Dencik (f. 1972) er en forfatter og filminstruktør, der har skrevet om cykling for diverse danske medier, og som tilbage i 2012 udgav dokumentarfilmen Moonrider om Rasmus Quaade. Dencik har således bevæget sig rundt i feltet i årevis og er fortrolig med rytterne. De åbner sig op og Dencik kvitterer ved at lad dem udfolde sig som tænkende, interessante mennesker. Der gives stemme til ryttere, man ikke nødvendigvis hører så meget om. De er oftest de mest interessante. Jeg knuselsker nu Jakob Fuglsang, Matti Breschel, Chris Juul-Jensen og Kris Boeckmans. En lille anke er, at Dencik ikke får Breschel til at udfolde sin kortvarige karriere som model.

 

Der er tænkt over det meste. De tre løb er ikke tilfældige, men oplagte linser til at undersøge cykelsportens problemstillinger. I Tour de France finder man en særlig stor samling af danske hjælperyttere, hvilket leder til diskussion af stjerner/vandbærer-forholdet. I Richmond finder man europæiske verdensstjerner, der kan vandre frit på gaderne, alt imens der foregår en kamp mellem ’de gamle’ og ’de nye’ nationer - mellem romantikerne og de innovative. Der funderes over cykelsportens særlige tilknytning til kapitalismen og forholdet mellem kvantificering og mystificering.  

 

I Lombardiet Rundt udspiller flere af disse ting sig. I vinderen Esteban Chaves finder man det historiske: den første colombianer der vinder et monument. Han kontrasteres med de fejlende romantikere, Diego Rosa og Fabio Aru. I kapitlet spiller Feltet.dks liveopdatering en birolle som græsk kor. Vi hånes, når vi glemmer, hvor kaotisk det kan være at producere live-TV i et norditaliensk efterår, men roses, når man skal finde mening i galskaben langs ruten. Mobiltelefoner kritiseres også. Kan man virkelig opleve et løb, når man har travlt med at tage billeder, spørger Kris Boeckmans. Implicit ligger den store konflikt mellem at se et løb live og på TV. Med de nye EU-regler om roaming vil grænserne yderligere udvandes.

 

Der er skønhedsfejl, men de huskes ofte som skønhedsmærker, når man lægger bogen fra sig.    

 

Sportshjerte inkorporerer et væld af SMS-beskeder, vejskilte og citater. Disse er sat med højre margin. Kunne dette være præsenteret mere sjovt? Kunne SMS-bobler inkorporeres på en mere naturalistisk facon som i fx tv-serien SKAM? Muligvis, men dette er et nærmest eksistentielt spørgsmål. Jeg hælder til, at Sportshjerte er så meget en bog, at den tjener sig bedre med en sparsom opsætning.

 

Andre vil muligvis se sig sure på bogens behandling af ’dopingdjævelen’. Men bogen undersøger ikke, hvordan vi behandler tvivl og skam: Sportshjerte er et studie i kærlighed.  

 

Der er faktuelle fejl, som kun vil irritere Feltet.dk-læsere. Her tænker jeg særligt på Il Lombardia-kapitlet, hvor Rigoberto Uran og Cannondale-holdet beskrives som tabere. Der påstås, at holdet ikke har vundet i indeværende sæson, og ikke har vundet et endagsløb i to år. Begge påstande er usande. Da tabersymbolet i sidste ende ikke lægges hos Uran, men Rosa, underbygger fejlene således en dramatisk konstruktion, som i sidste ende ikke lader sig ordenligt udfolde.

 

Sportshjertes måske største fejl er, at den undervejs når meget store højder. I bogens første del er synsvinklen placeret meget hos Dencik. Mod slutningen placeres fokus mere og mere hos subjekterne, og Sportshjerte når sit klimaks i en serie af monologer. Man synger efter mere, men i stedet får man en måske lidt for hård nedkøling via et småfjollet kapitel, hvori Brian Nygaard er hovedrolle. Man higer efter mere Chris og Kris, ikke Brian og Baudelaire.  

 

Sportshjerte er kort, men tilsvarende billig. Dencik skriver levende og flot, og som fortæller har han både humor og perspektiv. Man bliver klogere på både cykelsporten og sig selv.

 

Facts om Daniel Dencik: ’Sportshjerte’
Feltet.dks bedømmelse: 5 ud af 6 stjerner
Forlag: Gyldendal
174 sider
149,95 kroner


BOGEN KAN KØBES PÅ FELTET.DKS WEBSHOP

DGI Hærvejsløbet åbner tilmeldingen med to nyheder
Når tilmeldingen til næste års DGI Hærvejsløbet åbner tirsdag 24 oktober klokken 10, vil det være med to nyheder til deltagerne. Den ene er, at der bliver en 70 km landevejsrute fra Nr. Snede, mens den største nyhed er, at der kommer en 125 km landevejsrute fra Aalborg i nord til Viborg.
Uebler lancerer utrolig fiks cykelholder
Skal cyklen med på ferie, træning eller Motionsløb? Så prøv Ueblers lette og sikre cykelholder i21.
Løbsberetning fra Hærvejsløbet 165 km på MTB
Team Motionsfeltet.dk havde John Myrup til start i Hærvejsløbet 2017, og han har forfattet en løbsberetning, hvor han fortæller om sin oplevelse.
Test: EKOI Perso Evo 6
Fransk finesse i både udførsel og funktion giver et par briller, som er tilgængelige i pris og giver masser af kvalitet og design for pengene.
[VIDEO] Kom helt tæt på Redbull Rævejagt
I weekenden blev Red Bull rævejagt afviklet i Rebild Bakker. Det var en mudret og våd omgang, hvor Sebastian Fini sejrede. 
Se kategorierne og stem til Danish Bike Award
Danmarks bedste cykelryttere, -event og -klub skal kåres ved årets Danish Bike Award - og der skal findes nyt medlem til Hall of Frame med mere.
Ny trend: Dropper Post - hvad er det?
Dropper post har i de sidste mange år været utroligt populært på downhill- og enduro-cykler, men er i stigende grad også begyndt at bevæge sig over på full suspension trail-cykler.
Produktnyt: Specialized Tarmac SL6
Specialized har lavet en ny opgradering af deres Tarmac ramme. Vi har kigget nærmere på den!
Fini sejrede i Red Bull Rævejagt
Spørger du den almene dansker, var vejrguderne ikke med de 450 mountainbikers til Red Bull Rævejagt i Rebild Bakker. Spørger du deltagerne, kunne det nok ikke have været mere perfekt. Med mudder fra top til tå, da de krydsede målstregen, blev årets mest intense mountainbikeløb gennemført med manér. 

Instagram #motionsfeltet

Seneste indlæg i debatten

Tusind tak for jeres svar. Her til morgen var jeg faktisk ude på en kortere tur - til Farum og tilbage igen ad Hillerødmotorvejen/Frederiksborgvej. Kun 34 km, men det var godt lige at komme ud og mærke benene. De har stået stille alt for længe pga. hjernerystelse. og Meget værdifulde oplysninger, som jeg slet ikke var klar over. Vil helt sikkert bruge begge tjenester til at finde nye ruter. Spørgsmålet er så, om det er muligt at få ruterne ned på et format, som man kan køre efter - altså lidt a la gps-vejvisninger, fx i Google Maps? Tidligere kunne man i Google Maps på computeren oprette en rute, gemme linket til den og åbne den i Google Maps på telefonen - men det kan man åbenbart ikke mere. Andre forslag? Dit link fører ikke til en rute men tilsyneladende til en profil på en Henrik K. Jeg arbejder på Langelinie, så jeg har tidligere taget O2 fra Vanløse, drejet af på Borgmester Christiansens Gade og ud på Amager, hvor jeg har taget den hele vejen syd- og østover for til sidst at ramme Christianshavn og Indre By, før jeg vendte næsen mod Langelinie. Men jeg vil da helt klart overveje Vestvolden næste gang!De fleste tankstationer har vand,børster og spande.... faktisk tror jeg det var Q8 , der på et tidspunkt havde regulære cykelvask pladser på "udvalgte steder" ... Zwift & Bkool fungere på to forskellige måder. Zwift har nogle få faste ruter, mens Bkool nærmest har et uendeligt antal ruter. Zwifts ruter er kun 3D, altså animeret, mens Bkool har både 3D, video og bare kort. Jeg lavede lige en søgning i Bkool efter video sessions med en god længde og ingen bjerge: https://ibb.co/dTB7Am 470 sessions ud af over 2,5 mio. Grunden til at der er så hulens mange sessions i Bkool er at bl.a. folk kan uploade video, men mest fordi Bkool kan linke direkte til Strava hvorved ens rute fra den virkelige verden, automatisk bliver overført til Bkool. Efter dette er sket, står der så nogle servere hos Bkool og tygger lidt på ruten, hvorefter den spytter en 3D version ud i den anden ende. En forholdsvis kompliceret process, hvor de også benytter satellit data de kan finde ud fra gps positioner. Zwift tilføjer lige så stille flere ruter til deres samling og indeholder nu også et par flade ruter. Generelt benytter jeg efterhånden kun Bkool til at køre Video session en gang imellem hvor man ikke har lyst til race, men egentlig bare nyde udsigten, eller at lære en rute at kende inden man skal prøve den i virkeligheden. Skal det være race og mere realisme, så er det Zwift. Her fungerer slipstrøm også bedre end i Bkool, og der skal som i den virkelige verden bruges flere kræfter på at køre solo. Ok, Bluetooth er jo egentlig bare en datatransport standard. Selve protokollen der benyttes ovenpå kan jo være proprietær, så Bkool App'en skal altså kende den måde "Kickr" snakker på. Ant+ derimod, er en decideret protokol til at sende/modtage træningsdata og det bør derfor virke med ANT+. Mon ikke bare du skal anskaffe en lightning/USB adaptor og plugge din dongle i?

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk

ThomasKristensen.com