01.04.2017 @ 16:10

Et af Danmarks mest succesrige bikefitter, Thomas Bundgaard, fra Velofit stiller spørgsmålstegn ved det simple bikefit!

Foråret er over os! Det mærker jeg på kalenderen og efterspørgslen på bikefits.
 

Jeg har lavet mange bikefits året rundt, men når kalenderen er booket fuldt ud frem til den 10. maj, så er det ekstraordinært. Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, men faktisk også lidt frustreret over. Det betyder nemlig, at mange gode kunder må vente eller søger andet sted. De fleste henvendelser går på smerter i knæene, ondt i ryggen og irritation i sidderegionen.
 

For et par dage siden havde jeg Michael Valgren (Astana), forbi til et bikefit. Han havde ondt i venstre lår og havde ligeledes et sæt sko, der slet ikke spillede. Det bikefit-mæssige var ligetil - og det skal naturligvis være på plads, ikke kun for de professionelle, men for alle der holder af at cykle. Denne del er der mange bikefittere, der har godt styr på. Ja, og faktisk også mange bikefit-maskiner, der gør rigtig godt. I min optik er det dog i mange kunders tilfælde ikke altid nok. Det kan lyde skørt, men i en del ”bikefit-situationer” er cykelindstillingen reelt set sekundær - hvorimod forståelsen for, hvordan kroppen arbejder som helhed og hvad den har brug for, det primære. Dette var også tilfældet i mit arbejde med Valgren.

 

Det kan blive lidt teknisk, men da jeg havde indstillet Valgrens klamper, sko osv. og ikke kunne sætte en finger på cyklens indstilling, trak han sig stadig skævt på sadlen under hård belastning.

Gør du noget for din krop?
Valgren har kørt et hårdt program de sidste par uger, hvilket har medført stivhed og overbelastede muskler og sener. Det udløser ømhed og smerter, som selv det bedste bikefit ikke kan kurere. Tilfældet er på sin vis ikke anderledes end cykelopstarten for mange motionister, blot i et andet målestok.

Derfor brugte jeg en del tid på at guide og vejlede ham i udstrækning og simple øvelser, der reducerer ømheden og skaber balance i kroppen. Det lyder meget holistisk, men er det helt forkert?
 

Hvor ofte smører du kæden? Skifter lejer og bremseklodser? Ofte, ik?

Hvad sker der, hvis du forsømmer bare en af ovennævnte områder? Cyklen kører mindre godt - og til sidst kører den slet ikke. Den er blevet gammel og rusten på grund af manglende vedligeholdelse.
 

Jeg tror, mange glemmer dette under forårets cykelopstart eller på træningslejren, og det er forståeligt nok. Vi længes alle efter blå dansk himmel eller sydens sol, og derfor kan det være svært at holde igen, når lejligheden først byder sig. Smerterne i knæene eller ryggen, kan derfor meget vel være opstået af for meget træning, for hurtig progression, og for lidt restitution. I det hele taget - for lidt fokus på, hvad kroppen har brug for.
 

Det handler om balance!
Hos Velofit har vi et tæt samarbejde med Aarhus Osteopati, og det samme har Valgren. Både Valgren og jeg benytter deres ekspertise for at holde vores kroppe i balance. Jeg bruger dem også, selvom jeg ikke har ondt, det vil sige forebyggende.
 

Hos Velofit tænker jeg flere parametre ind, når jeg møder kundernes problemstillinger, hvilket er meget inspireret af Aarhus Osteopati. Foruden at være ivrig cykel-supermotionist, er jeg uddannet fysioterapeut og bikefitter, hvilket giver mig de meget betydningsfulde kompetencer til at se flere aspekter af en cykelrytters situation.

Du kan sagtens få din cykel indstillet godt mange steder i Danmark, men det er langtfra tilfældet, at det løser dine problemer på cyklen. Bikefit er i min optik korrekt cykelindstilling med udgangspunkt i din krops styrke, bevægelighed og stabilitet, samt vejledning i hvordan kroppens balance, kan vedligeholdes eller genoprettes, således at skader og gener behandles optimalt eller helt undgås.
 

Jeg siger ikke, at du skal besøge Aarhus Osteopati en gang ugentligt, eller Velofit for den sags skyld. Jeg spørger dig bare… Hvornår har du sidst tænkt over din træning, smurt kæden eller gjort noget godt for dig selv? Og handler dit bikefit om mere end blot cykelindstilling?


Thomas Bundgaard
Velofit

Produktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
I dag lancerer Cannondale en helt ny model af deres ikoniske Scalpel. Cannondales ultra lette nye cross-country mountainbike er på vej på markedet.
Test: Ekoi Gara MIPS Air
EKOI Gara MIPS Air er en let, velventileret og komfortabel hjelm.
Hør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Simon Andreassen tog i går en af karrierens største sejre, da han vandt mountainbike World-Cuppen i Araxá i Brasilien. Efter sejren var han overvældet, men prøvede at sætte ord på triumfen.
Se Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Simon Andreassen vandt anden afdeling af World Cuppen - se hele den dramatiske sidste omgang.
Simon Andreassen vinder i World Cuppen
Danske Simon Andreassen vandt sensationelt anden afdeling af World Cuppen.
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Nu inviterer vi dig til at være med til at præge, hvilken retning Motionsfeltet.dk's nye digitale cykelmagasin skal have.
Skovbrand hærger kendt stigning
Senest i marts satte en 18-årige dansker ny rekord på Coll de Rates.
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
I weekenden blev der i Brasilien taget hul på årets World Cup-sæson.
Amstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Lorena Wiebes begik en enorm fejl, da hun jublede for tidligt i spurten i Amstel Gold Race. Det gjorde, at Marianne Vos kunne spurte forbi hende på stregen i en forkortet udgave af løbet.

Instagram #motionsfeltet

ANNONCE

Seneste indlæg i debatten

Ciro Scognamiglio mener at kende UAE Team Emirates´ Giro d´Italia-hold. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/journalist_her_er_pogacars_giro-hold/Hej, Jeg skal bruge en god hverdagscykel og overvejer denne Cube Nulane https://cykelshoppen.dk/herre-citybike/cube-nulane-blue-herrecykel-2023?optionId=63990&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwlZixBhCoARIsAIC745BBjda9uHx53aTfD60y_JyOEkfDQPjyjOdXTPQcK0EKNOkRWbFmRJkaAvw1EALw_wcB Dog ville jeg høre om nogen har erfaringer med at købe fra udlandet, fx Tyskland? I så fald, nogen der kender nogle gode shops? Vil man typisk kunne spare nogle penge? Og er der ulemper, fx ift. forsikring? Tak! Giovanni Lonardi fik på lidt kontroversiel vis karrierens første sejr og kan nu jagte mere succes iført løbets førertrøje. Han får chancen igen allerede onsdag, hvor der er lagt op til endnu en spurt i den hyppigt besøgt by Bodrum, men da der denne gang som noget nyt venter en meget stejl bakke på den sidste kilometer vil det være en helt anden afslutning end i dag og en spurt, der minder meget mere om den, der gav Max Kanter mandagens sejr. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_4_etape_af_presidential_tour_of_trkiye_2024/Maikel Zijlaard gav Tudor en drømmestart på deres store hjemmebaneløb med en fornem sejr på prologen, der som ventet ikke skabte de store forskelle i klassementet. Det lille, schweiziske mandskab har endda en god chance for at tage endnu en sejr allerede onsdag, hvor den første af de to sprinteretaper på årets sprintervenlige rute venter, og selvom der som så ofte før i Romandiet skal klatres, hvis man vil spurte, er klatreudfordringerne denne gang mere overkommelige, end de før har været det. Læs artiklen her https://www.feltet.dk/nyheder/optakt_1_etape_af_tour_de_romandie_2024/

Vær med i klubben - find en cykelklub i nærheden af dig

Team Motionsfeltet.dk

Vil du også gerne deltage i cykelløb i ind- og udland?

ANNONCE

Motionsfeltet.dk   •   Åsvinget 5   •   9800 Hjørring   •   Tlf. 5155 8966   •   info@motionsfeltet.dk   •   Cookieindstillinger

Andet